current views are: 439

8 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση10:02

Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από την έναρξη των ερευνών νότια της Κρήτης: «Κίνηση φυσικού αερίου εναντίον της Τουρκίας»

Για την ώρα μπορεί να μην έχουμε αντιδράσεις από την Τουρκική Κυβέρνηση, έχουμε όμως αντιδράσεις και πυρά από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Δημοσίευση 10:02’
Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από την έναρξη των ερευνών νότια της Κρήτης

Για την ώρα μπορεί να μην έχουμε αντιδράσεις από την Τουρκική Κυβέρνηση, έχουμε όμως αντιδράσεις και πυρά από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έμειναν αμέτοχα μπροστά στις ανακοινώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για άμεση έναρξη των έρευνών νότια της Κρήτης από την ExxonMobil. Η είδηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου, με την Τουρκία να ετοιμάζει τις επόμενες της κινήσεις όσον αφορά τις συμφωνίες με τη  Λιβύη. Για την ώρα μπορεί να μην έχουμε αντιδράσεις από την Τουρκική Κυβέρνηση, έχουμε όμως αντιδράσεις και πυρά από τα τουρκικά ΜΜΕ.  Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από την εφημερίδα ahaber.com.tr η οποία ενοχλημένη μίλησε για «κίνηση φυσικού αερίου εναντίον της Τουρκίας – Θα ξεκινήσουμε αμέσως».

Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από την έναρξη των ερευνών νότια της

Το CNN Turk ανέφερε ότι «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη».

Η είδηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης, υπάρχει και στο πρωτοσέλιδο της hurriyet, ενώ παράλληλα στο στόχαστρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας βρίσκεται ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, και η δήλωσή του σχετικά με την ελληνο-τουρκική ένταση. Στη δημοσιογραφική ερώτηση «Αν πολεμήσουμε με Τουρκία ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ;» Ο πρέσβης απάντησε ότι πρέπει οι δύο χώρες να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διπλωματίας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από την έναρξη των ερευνών νότια της

Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από την έναρξη των ερευνών νότια της

H turkiyegazetesi.com.tr έγραψε: «Μητσοτάκης: Θα ψάξουμε για φυσικό αέριο στο Αιγαίο»

Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από την έναρξη των ερευνών νότια της Κρήτης

Η sozcu.com.tr έγραψε: «Αξιοσημείωτη δήλωση Ερντογάν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη» 

Την ώρα που η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, νέες αξιοσημείωτες δηλώσεις έγιναν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ ανέφερε: «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει “η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας’. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε “ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες”».

Ξεκινούν άμεσα έρευνες – Το παρασκήνιο

Όπως έγραψε και νωρίτερα το newpost σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, ενώ η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.

Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από την έναρξη των ερευνών νότια της

Μετά την επίσκεψη ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊο του 2022, ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της, στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής

Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.

Μετά την επίσκεψη ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊο του 2022, ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της, στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής 2025.

 


σχετικα αρθρα