current views are: 7

1 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:13

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Έντονες και αυστηρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σήμερα υποστήριξε ότι ”τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος”. 

Δημοσίευση 19:13’

Έντονες και αυστηρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σήμερα υποστήριξε ότι ”τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος”. 

Έντονες και αυστηρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σήμερα υποστήριξε ότι ”τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος”. 

Νέα Δημοκρατία 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, σε δήλωση του για τις θέσεις που εκφράζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς  για δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, δήλωσε:

Προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η Κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις  πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Αυτή η αμηχανία, μπροστά στις τόσο σοβαρές εξελίξεις αυτής της τελευταίας περιόδου, δεν επιτρέπει  εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς.Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά  και ακατανόητα αρνείται η Κυβέρνηση.

Δημοκρατική Συμπαράταξη 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε:

Ο πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει το σεβασμό των γειτόνων. Για αυτό και καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία 

ΚΚΕ

Το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει:  

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια, συνιστούν νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και συνδέονται με το συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών κι ανακατατάξεων στην περιοχή της Α. Μεσογείου, στο οποίο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να εκφράζει τον προβληματισμό της, όμως την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή και έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ σε «χωροφύλακα» στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το λαό σ’ επικίνδυνες περιπέτειες.

Ποτάμι

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, δήλωσε: 

Η κλιμακούμενη όξυνση με καθημερινές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας, από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης του Ποταμιού για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. 

Ένωση Κεντρώων

Το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, σε ανακοίνωση του, αναφέρει: 

Το γαϊτανάκι των απαράδεκτων τουρκικών δηλώσεων συνεχίζεται, αυτή τη φορά με το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη Μιλλιέτ. Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει.

Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος. Πώς μπορεί να εμπιστεύεται κανείς μια χώρα που παγίως αμφισβητεί και καταστρατηγεί αυτά τα οποία η ίδια υπέγραψε;

 


σχετικα αρθρα