current views are: 1237

10 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση21:00

«Επιχείρηση» Έβρος: «Σφραγίζουν» με φράχτη και τη Νέα Βύσσα – Μέτρα αποτροπής από το ΓΕΕΘΑ

Με φράχτη μήκους 100 μέτρων ο οποίος σταδιακά μπορεί να επεκταθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις στήνουν τείχος αποτροπής στο πιο «καυτό» σημείο του Έβρου τις τελευταίες εβδομάδες.

Δημοσίευση 21:00’

Με φράχτη μήκους 100 μέτρων ο οποίος σταδιακά μπορεί να επεκταθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις στήνουν τείχος αποτροπής στο πιο «καυτό» σημείο του Έβρου τις τελευταίες εβδομάδες.

Με φράχτη μήκους 100 μέτρων ο οποίος σταδιακά μπορεί να επεκταθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις στήνουν τείχος αποτροπής στο πιο «καυτό» σημείο του Έβρου τις τελευταίες εβδομάδες. Στελέχη του Στρατού Ξηράς με τη βοήθεια μηχανημάτων τα τελευταία 24ωρα εργάζονται εντατικά στην περιοχή της Νέας Βύσσας κοντά στην Ορεστιάδα όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα.

Είναι το σημείο του ποταμού σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ομάδες μεταναστών κατάφεραν και βρεθούν πάνω σε Τουρκικές αμμονησίδες με τελικό στόχο να περάσουν το ποτάμι με κάθε δυνατό τρόπο προς το Ελληνικό έδαφος. Οι ομάδες μεταναστών εκμεταλλεύονται την πολύ πυκνή βλάστηση ώστε να κινηθούν αθέατα κυρίως τη νύχτα. Με τη βοήθεια των δουλεμπόρων και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με την ανοχή ή ακόμα και τη συνδρομή των Τουρκικών αρχών φτάνουν στις όχθες του Έβρου ή στις αμμονησίδες και αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία.

Οι Ελληνικές αρχές παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις των ομάδων μεταναστών και λαμβάνουν πλέον επιπρόσθετα μέτρα. Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν δράση καθαρίζοντας τμήματα της Ελληνικής όχθης κοντά στη Νέα Βύσσα και τοποθετώντας τον πρώτο φράχτη ακριβώς απέναντι από την μεγαλύτερη Τουρκική αμμονησίδα. Εκεί που τις προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 300 μετανάστες μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά εντοπίστηκαν έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα.

Στην περιοχή σήμανε συναγερμός με λήψη αυξημένων μέτρων ενώ η Ελληνική Αστυνομία ήρθε σε επαφή με την Τουρκική πλευρά ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών. Ταυτόχρονα και σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση ανέλαβε δράση η οποία τελικά έφερε αποτελέσματα με τους γείτονες να σπεύδουν με λέμβους και να παραλαμβάνουν όλους τους μετανάστες.

Αν και ο υπό κατασκευή φράχτης θα έχει σε πρώτη φάση μήκος μόλις 100 μέτρα η περιοχή στην οποία στήνεται θεωρείται καίριας σημασίας και ένα από τα περάσματα τα οποία επιλέγουν οι δουλέμποροι να κατευθύνουν τους μετανάστες. Το μέτρο είναι αποτρεπτικό και αν απαιτηθεί ο σιδερένιος φράχτης μπορεί να επεκταθεί ή ανάλογοι μεταλλικοί φράχτες να στηθούν και σε άλλα σημεία με έντονη βλάστηση. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι  οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν ανάλογες εργασίες με καθαρισμό περιοχών και νησίδων, κατασκευή κωλλυμάτων, τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος της όχθης του Έβρου. Έπειτα από την κρίση του 2020 έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία που έχει την κύρια ευθύνη εποπτείας με τους συνοριοφύλακες λειτουργούν από κοινού.

Αν και όπως τονίζουν οι αρμόδιες αρχές παρά την αυξημένη τις τελευταίες εβδομάδες κινητικότητα η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο και οι αριθμοί εμφανίζονται να είναι ανάλογοι με αυτούς του περασμένου καλοκαιριού. Βασική όμως διαφορά είναι ότι πλέον η ύπαρξη του φράχτη στο Νότιο Έβρο λειτουργεί αποτρεπτικά σε απόλυτο βαθμό με αποτέλεσμα οι ομάδες μεταναστών να κατευθύνονται πλέον Βόρεια από τις Καστανιές με επίκεντρο τα Νέα Βύσσα αλλά και τα Μαράσια όπου την περασμένη εβδομάδα μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από 91 μετανάστες μεταξύ των οποίων και 34 παιδιά κατάφεραν και πέρασαν σε Ελληνική αμμονησίδα.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpostη Ελληνικές αρχές έχουν αν απαιτηθεί ήδη έτοιμο προς εφαρμογήσχέδιο ενίσχυσης σε τρία επίπεδα.Το σχέδιο αφορά ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από ολόκληρη τη χώρα όπως ακριβώς είχε γίνει το 2020 στα γεγονότα της μεγάλης κρίσης στον Έβρο.

Αν και ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης κατά την περιοδεία του στον Έβρο εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός οι αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. Και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ενισχύσουν τις δυνάμεις αποτροπής τόσο με προσωπικό όσο και με μέσα.

Στην πλήρη επιφυλακή των συνοριοφυλάκων συνδράμουν  και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα παρατηρητήρια που διαθέτουν, τα περίπολα που αναπτύσσουν στην παραποτάμια περιοχή και τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που διαθέτουν. Ενώ  αποτελούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας πίσω από τις δυνάμεις των συνοριοφυλάκων που έχουν την κύρια ευθύνη επιτήρησης των συνόρων.


σχετικα αρθρα