current views are: 3

20 Μαΐου 2016
Δημοσίευση17:20

DW: Πυρκαγιά στο αεροσκάφος πριν χαθεί η επαφή με τα ραντάρ

Συντρίμμια, ανθρώπινα μέλη, προσωπικά αντικείμενα επιβατών και καθίσματα βρίσκουν συνεχώς τα σωστικά μέσα που διενεργούν τις έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου Airbus της Egyptair, το οποίο συνετρίβη χτες στη Μεσόγειο.

Δημοσίευση 17:20’

Συντρίμμια, ανθρώπινα μέλη, προσωπικά αντικείμενα επιβατών και καθίσματα βρίσκουν συνεχώς τα σωστικά μέσα που διενεργούν τις έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου Airbus της Egyptair, το οποίο συνετρίβη χτες στη Μεσόγειο.

Συντρίμμια, ανθρώπινα μέλη, προσωπικά αντικείμενα επιβατών και καθίσματα βρίσκουν συνεχώς τα σωστικά μέσα που διενεργούν τις έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου Airbus της Egyptair, το οποίο συνετρίβη χτες στη Μεσόγειο. Με αυτό τον τραγικό τρόπο γράφεται ο επίλογος ακόμη μίας αεροπορικής τραγωδίας και τώρα στο προσκήνιο έρχονται τα σενάρια για το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή. Την ίδια ώρα η DW αναφέρει πώς λίγο πριν χαθεί από τα ραντάρ σημειώθηκε πυρκαγιά στο αεροσκάφος.

Ο Τιμ Βαν Μπέβερεν, ένας ειδικός σε θέματα αεροναυπηγικής μίλησε στη DW για τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης MS804, επικαλούμενος στοιχεία από την εξειδικευμένη υπηρεσία Aviation Herald, η οποία καταγράφει και αναφέρει συμβάντα που αφορούν αεροπορικές εταιρείες.

Όπως είπε ο ειδικός, με βάση τα στοιχεία που κατέγραψε το  σύστημα επικοινωνίας αεροσκαφών ACARS (Aircraft Communication Adressing and Reporting System) υπήρξε καπνός στην τουαλέτα του Airbus και στη συνέχεια φωτιά στο μέρος όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.

«Υπήρξε φωτιά στο αεροσκάφος. Το σύστημα έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Εντοπίστηκε καπνός σε μια από τις τουαλέτες και ένα λεπτό αργότερα υπήρξε φωτιά στο avionics compartment, εκεί όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Μετά από δύο λεπτά έπεσαν οι λειτουργίες του αεροπλάνου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα ότι περίμενε πως οι αιγυπτιακές αρχές θα είχαν αποκτήσει και δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτές τις πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν επιζώντες

Σήμερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που όλοι περίμεναν. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν επιζώντες. «Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

«Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφος του ABC ανέβασε στο twitter φωτογραφία από τον δορυφόρο Sentinel-1A που φαίνεται πως εντόπισε σημείο όπου υπάρχει μια κηλίδα καυσίμων στην ανατολική Μεσόγειο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της EgyptAir.  Σύμφωνα με την ESA έχει μήκος δυο χιλιομέτρων και εντοπίζεται κοντά στο σημείο όπου εκτιμάται ότι έπεσε στο αεροπλάνο, στην ανατολική Μεσόγειο. Η ESA ανακοίνωσε πως έχει ενημερώσει τις αρχές που διεξάγουν τις έρευνες για το αεροπλάνο. 

Την ίδια στιγμή, γραφικό της Wall Street Journal δείχνει την πορεία και το εύρος των ερευνών.

Σύμφωνα με το ελληνικό Πεντάγωνο, αμερικανικό αεροσκάφος εντόπισε επιπλέοντα αντικείμενα σε απόσταση 290 ναυτικών μιλίων, δηλαδή 540χλμ, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το σημείο το οποίο “δίνει” η Αμερικανική Αεροπορία, δείχνει ότι προσπέρασε κατά πολύ το FIR Αθηνών και είχε εισέλθει στο FIR του Καΐρου.

Στις από αέρος και θαλάσσης έρευνες των σωστικών συνεργείων συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία και η ΗΠΑ.

Ειδικότερα στις έρευνες συμμετέχουν:

  • Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,
  •  Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα.
    Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού. Στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Χθες το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.
  • Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.
  • Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας
  • Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο.
  • Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Το ελληνικό ΑΣΕΠΕ πρόκειται να αντικατασταθεί από συμμαχικό ιδίου τύπου.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε ότι «όλα τα σενάρια εξετάζονται ωστόσο κανένα δεν θεωρείται πιθανότερο, καθώς δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη για τα αίτια».

Στην πραγματικότητα, κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν επιτρέπει να προκριθεί το σενάριο ενός δυστυχήματος ή εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Καμία άλλωστε οργάνωση που δρα στη Μέση Ανατολή δεν έχει- προς το παρόν τουλάχιστον- αναλάβει την ευθύνη για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα το παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο που είχε γρήγορα αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη μιας βόμβας σε αεροσκάφος με Ρώσους τουρίστες που βρισκόταν εν πτήσει πάνω από την χερσόνησο του Σινά την 31η Οκτωβρίου. Οι 224 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Επισημαίνοντας ότι δεν θέλει «να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα» ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Άχμεντ Φάτι είπε χθες ότι «η πιθανότητα» μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» είναι «πιο αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη μια τεχνικής βλάβης».

Ο Ερό τόνισε ότι η Γαλλία συμμετέχει στις έρευνες «με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και άλλες χώρες» που έχουν αναπτύξει αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή.

Χθες τη νύχτα έφθασαν στο Κάιρο τρεις ερευνητές του Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA), τους οποίους συνόδευε ένα τεχνικός σύμβουλος της Airbus, με στόχο να συνδράμουν στις έρευνες «στον τομέα της ασφάλειας» σχετικά με τα αίτια της συντριβής. Αργότερα σήμερα θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου στην έδρα του υπουργείου.

Για τους εμπειρογνώμονες όπως και για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, μια έκρηξη εντός του αεροσκάφους θεωρείται πολύ πιθανη, όπως συνέβη με το αεροσκάφος που μετέφερε τους Ρώσους τουρίστες, το οποίο διαλύθηκε ενώ πετούσε σχεδόν στο ίδιο ύψος με το Airbus που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι- Κάιρο όταν εξαφανίσθηκε χθες. Στο ρωσικό αεροσκάφος ο κυβερνήτης δεν πρόλαβε ποτέ να εκπέμψει σήμα κινδύνου.


σχετικα αρθρα