current views are: 10

28 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση20:25

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Κ. Τζαβάρας: «Ούτε παραιτήθηκα, ούτε είμαι άρρωστος» – Οργή κατά ΕΡΤ

Για την αντικατάστασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Δημοσίευση 20:25’
ο Κώστας τζαβάρας για την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας

Για την αντικατάστασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Για την αντικατάστασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, διαψεύδοντας μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές διαρροές περί αιτήματος παραίτησης από τον ίδιο και τις αναφορές περί προσωπικού προβλήματος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Γάμμα της Πάτρας, ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε πως δεν είναι άρρωστος αλλά επέλεξε να μη δώσει το παρών, σε συνεννόηση με το κόμμα του, για να μην προκαλέσει πρόβλημα.

«Ούτε αποχώρησα από την επιτροπή Διαφάνειας, ούτε παραιτήθηκα. Εξακολουθώ να είμαι τακτικό μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και κανείς δεν μπορεί μέχρι να τελειώσει η κοινοβουλευτική περίοδος να με αντικαταστήσει χωρίς τη θέλησή μου. Επίσης, ούτε είμαι άρρωστος, ούτε πάσχω από κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Εκτός από το νόσημα του να λέω τη γνώμη μου με παρρησία. Και αυτό το δικαίωμα μου το δίνει το αξίωμα που έχω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία: «Γιατί δε θα είμαι σήμερα, μόνο σήμερα. Γιατί σε συνεννόηση με το κόμμα μου και επειδή δεν ήθελα να προκαλέσω ρήγμα στην οριακή πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έχοντας δημοσιοποιήσει τις απόψεις μου για τα θέματα των υποκλοπών, τις οποίες δεν αλλάζω γιατί είναι επιστημονικές. Έχω πει τη γνώμη μου είναι γνώμη που συμφωνεί με όλους σχεδόν τους Συνταγματολόγους για το τι διασφαλίζει το άρθρο 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος όταν προβλέπει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι “απολύτως απαραβίαστο”.

Έτσι λοιπόν, στην έρευνα που κάνει η Βουλή δεν υπάρχει δυνατότητα για επίκληση του απορρήτου ή του καθήκοντος εχεμύθειας γιατί η Βουλή έχει και μία ελεγκτική εξουσία που ασκεί στην κυβέρνηση. Αυτή την ελεγκτική εξουσία δεν μπορεί να την εμποδίσει κανένας διοικητής της ΕΥΠ ή κρατικός υπάλληλος που καλείται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να διαφωτίσει τα μέλη του κοινοβουλίου. Υπάρχει λοιπόν θέμα διαφάνειας“.

Ο Κ. Τζαβάρας πρόσθεσε επίσης: “Επειδή λοιπόν αυτές είναι οι απόψεις μου θεώρησα θα πρέπει να διευκολύνω το κόμμα μου και να μη συμμετάσχω στη συγκεκριμένη επιτροπή προκειμένου να μην είμαι εγώ η αιτία που θα διασαλευτεί -που θα υπάρξει δηλαδή μία ανατροπή στον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη επιτροπή, σύμφωνα με τη δύναμη που έχουν τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και τόσο σαφή”.

Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την οργή του για το ρεπορτάζ της ΕΡΤ λέγοντας πως δεν είναι άρρωστος: “Ο δημοσιογράφος που κάνει το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ με πήρε τηλέφωνο και του τα είπα. Ο άνθρωπος τα σημείωσε και τα έστειλε με μέιλ στην Αγία Παρασκευή αλλά η Αγία Παρασκευή θεώρησε πολύ πιο δημοκρατικό να ενημερώσει τον κόσμο, όχι με το ρεπορτάζ, αλλά με διάφορες διαρροές τις οποίες τις αλίευσε – Κύριος είδε- από ποιες πηγές και οι οποίες έλεγαν ότι ο κύριος Τζαβάρας ζήτησε να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση λόγω ασθένειάς του. Φανταστείτε ποιες μαύρες εικόνες και μνήμες αναβιώνουν όταν κάποιος που με τέτοια παρρησία είναι αναγκασμένος να θάβεται κάτω από μία λάσπη δεν χρειάζεται να τη χρησιμοποιεί ένα κανάλι όπως είναι η ΕΡΤ, την οποία ο ελληνικός λαός την ενισχύει με τον οβολό του“, είπε.

Ερωτηθείς εάν πιέστηκε για να μη συμμετάσχει απάντησε: «Όχι, όχι. Σε καμία περίπτωση δεν μου το ζήτησε κανένας».


σχετικα αρθρα