current views are: 14

2 Απριλίου 2023
Δημοσίευση11:42

Επιτροπή του παραλόγου: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εξετάζει εξονυχιστικά» ένα φαρμακευτικό νομοσχέδιο που… δεν υπάρχει

Δεν είναι ο Γκοντό που περιμένουν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μπορεί να είναι.

Δημοσίευση 11:42’
strasbourg2

Δεν είναι ο Γκοντό που περιμένουν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μπορεί να είναι.

Δεν είναι ο Γκοντό που περιμένουν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μπορεί να είναι.

Όπως ο μόνιμα απών χαρακτήρας στο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, η αναθεώρηση της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας φαίνεται ότι δεν θα έρθει ποτέ. Την Πέμπτη, οι βουλευτές της επιτροπής συναντήθηκαν με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη για μια συνεδρίαση αφιερωμένη στην πρόταση, η οποία έπρεπε να είχε δημοσιευτεί την Τετάρτη, αλλά δεν έγινε.

«Δεν θα σχολιάσω διαρροές», είπε ο επίτροπος σε ένα σημείο της διαδικασίας. Αλλά με μόνο το προσχέδιο που διέρρευσε για καθοδήγηση, δεν είναι σαφές τι άλλο έπρεπε να συζητηθεί.

Αντίθετα, μιλούσαν σε κύκλους για τα πάντα και για τίποτα.

Υπήρξαν μερικές στιγμές ανάπαυσης. Ένα σχόλιο που έκανε ο ευρωβουλευτής Peter Liese για το πώς «προσωπικά [δεν] έχει πρόβλημα» με την αναμονή, τράβηξε τίτλους από την αίθουσα. Η Liese, εκπρόσωπος για θέματα υγείας της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θεωρείται ύποπτη ως εν μέρει υπεύθυνη για την καθυστέρηση αφού έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να της ζητήσει να επανεξετάσει την πρόταση για περισσότερες παραχωρήσεις στα συμφέροντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Η Τσέχα ευρωβουλευτής Kateřina Konečná της Ομάδας της Αριστεράς ήταν λιγότερο επιεικής.

“Αυτό που ακούμε τώρα είναι εντελώς εξωφρενικό. Είναι χαμός. Δεν νομίζω ότι μιλώ μόνο για τον εαυτό μου όταν λέω ότι μέρος αυτής της επιτροπής έχει χάσει τα απομεινάρια της υπομονής και της εμπιστοσύνης σε εσάς, την ομάδα σας και τους ανίκανους [Γενική Διευθύντρια της ΓΔ SANTE Σάντρα] Γκαλίνα», είπε ο ακροαριστερός ευρωβουλευτής.

GettyImages 1243007227 scaled 1

Η Επιτροπή ENVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε με την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη για να συζητήσει μια προτεινόμενη νομοθεσία που δεν υπάρχει ακόμη

Αλλά ως επί το πλείστον, η επίτροπος υγείας έμεινε στις γενικότητες στις απαντήσεις της στους οργισμένους ευρωβουλευτές.

«Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για το 3As: προσβασιμότητα, προσιτή τιμή, διαθεσιμότητα», είπε ο Κυριακίδης. Περιστασιακά προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, σχολιάζοντας ότι εάν η Επιτροπή εισήγαγε κίνητρα μεταβιβάσιμων κουπονιών αποκλειστικότητας για αντιβιοτικά φάρμακα, αυτό θα γίνει μόνο «υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις».

Στο αίσθημα του παραλογισμού προστέθηκε ένας βοηθός από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που φρουρούσε την αίθουσα — επιφορτισμένος να εμποδίσει την είσοδο οποιουδήποτε ευρωβουλευτή από την κεντροαριστερή πολιτική ομάδα. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο εκπρόσωπος για την υγεία του S&D, ευρωβουλευτής Tiemo Wölken, δήλωσε ότι η ομάδα μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση.

Σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», ένας από τους βασικούς χαρακτήρες λέει: «Ας μην χάνουμε τον χρόνο μας σε αδρανείς συζητήσεις». Τα μέλη της επιτροπής ENVI θα ήταν καλύτερα να λάβουν αυτή τη συμβουλή την Πέμπτη.


σχετικα αρθρα