Έρευνα του Βατικανού μετά τις καταγγελίες πέντε γυναικών κατά του αρχιεπισκόπου του Ραμπάτ
Ο Λόπεθ Ρομέρο αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη.
Ο Λόπεθ Ρομέρο αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη.
Σοβαρές καταγγελίες που προκαλούν αναστάτωση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φέρνουν στο επίκεντρο τον αρχιεπίσκοπο του Ραμπάτ, καρδινάλιο Κριστομπάλ Λόπεθ Ρομέρο, καθώς τουλάχιστον πέντε γυναίκες φέρονται να τον έχουν καταγγείλει για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Οι καταγγελίες, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου, έχουν οδηγήσει το Βατικανό στην έναρξη διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ ο 74χρονος Ισπανός καρδινάλιος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το εκκλησιαστικό του αξίωμα.
Ο Λόπεθ Ρομέρο αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη. Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό και οδήγησαν στην έναρξη εσωτερικής έρευνας.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλαίσιο της έρευνάς του, μίλησε με γυναίκες που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα συμπεριφορών τις οποίες χαρακτηρίζουν κακοποιητικές, ενώ οι καταγγελίες εξετάζονται πλέον από τα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα.
Οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες που τέθηκαν υπό διερεύνηση
Μία από τις γυναίκες που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο είναι συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενη στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Μαρόκο. Η ίδια, χωρίς σε αυτό το στάδιο να έχει δώσει άδεια για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της κατάθεσής της, έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές επιθέσεις.
Παράλληλα, σε γραπτή μαρτυρία άλλης γυναίκας, η οποία απευθύνθηκε στον αποστολικό νούντσιο, δηλαδή τον εκπρόσωπο του Βατικανού στο Μαρόκο, αναφέρονται περιστατικά τα οποία η ίδια εξέλαβε ως «απρεπείς» χειρονομίες.
Στη συγκεκριμένη αναφορά γίνεται λόγος για συμπεριφορές που περιλάμβαναν προσπάθειες σωματικής προσέγγισης, τις οποίες η καταγγέλλουσα περιέγραψε ως κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απόπειρα ανεπιθύμητης αγκαλιάς.
Μία πηγή από την επισκοπή ανέφερε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπήρξε ενημέρωση για τουλάχιστον τρεις ακόμη γυναίκες που κατήγγειλαν ανάλογα περιστατικά, κυρίως σε πλαίσιο εξομολόγησης, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Η απάντηση του καρδιναλίου και η απόφαση αποχώρησης
Από την πλευρά του, ο Κριστομπάλ Λόπεθ Ρομέρο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει ήδη δώσει απαντήσεις στους εκκλησιαστικούς ανωτέρους του και ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν έχει διαπράξει «ούτε επίθεση, ούτε σεξουαλική παρενόχληση», απορρίπτοντας τις καταγγελίες σε βάρος του. Σε μήνυμά του προς τους πιστούς, ο καρδινάλιος ανέφερε ότι, προκειμένου να μην επηρεάσει τη διαδικασία διερεύνησης, αποφάσισε να αποχωρήσει από το αξίωμά του και να μην συμμετέχει σε εκκλησιαστικές δραστηριότητες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το Βατικανό, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει σε επίσημο σχόλιο για την υπόθεση, ενώ αναμένεται να παρακολουθήσει την εξέλιξη της έρευνας που διεξάγεται.
Η σημασία της υπόθεσης για την Καθολική Εκκλησία
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο βάρος λόγω της θέσης που κατείχε ο Λόπεθ Ρομέρο στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας. Οι καρδινάλιοι αποτελούν τον στενό κύκλο των υψηλότερων αξιωματούχων που επιλέγονται από τον πάπα και συμμετέχουν στη διοίκηση της Εκκλησίας και στις σημαντικότερες αποφάσεις του Βατικανού.
Παράλληλα, όσοι καρδινάλιοι είναι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κονκλάβιο, τη διαδικασία εκλογής νέου πάπα. Ο Λόπεθ Ρομέρο, μάλιστα, είχε θεωρηθεί από αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Κονκλάβιο του Μαΐου του 2025, μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Εκκλησίας και επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της διαχείρισης καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους θρησκευτικών οργανισμών.
ολες οι ειδησεις
- Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από απόψε στη Γραμμή 3 του Μετρό
- Αγαπηδάκη: Όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγκαιρη φροντίδα ψυχικής υγείας
- Athens Move: Στην αφετηρία η δημοτική συγκοινωνία της Αθήνας
- Ο Δήμος Ρόδου παραδίδει απινιδωτές σε χώρους άθλησης και συλλόγους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr