current views are: 18

19 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση09:03

Έρχονται συμφωνίες γροθιά στην Άγκυρα: Ελλάδα και Ισραήλ δίνουν τα χέρια για Spike Nlos, Apache και C-130 – «Κλειδώνει» το Αιγαίο

Τα οπλικά συστήματα του Ισραήλ που έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον της Αθήνας.

Δημοσίευση 09:03’
v3v5co1624017811216

Τα οπλικά συστήματα του Ισραήλ που έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον της Αθήνας.

Βροντερό «παρών» θα δώσει η Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία στη μεγάλη αμυντική έκθεση DEFEA η οποία διοργανώνεται στην Αθήνα από τις 13 έως και της 15 Ιουλίου.

Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ που έχουν σφυρηλατηθεί τα τελευταία τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ επιβεβαιώνεται ουσιαστικά με παρουσία σύσσωμης της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ στην έκθεση.

Ποιοι θα δώσουν το παρών

Οι 13 πιο ισχυρές εταιρίες της χώρας -μεταξύ των οποίων η κατασκευάστρια του αντιαεροπορικού συστήματος IRON DOME το οποίο «έκλεψε» τις εντυπώσεις τον περασμένο μήνα όταν αναχαίτισε χιλιάδες πυραύλους της Χαμάς- θα παρουσιάσουν ότι πιο σύγχρονο έχουν κατασκευάσει. Και μάλιστα κάποια από αυτά τα οπλικά συστήματα όχι απλά έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά βρίσκονται στην «τελική ευθεία» για την απόκτησή τους.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το πανίσχυρο πυραυλικό σύστημα Spike NLOS το οποίο όχι απλά ενδιαφέρει τον Στρατό Ξηράς αλλά αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση η απόκτησή του. Τόσο της αυτοκινούμενης έκδοσης η οποία προορίζεται για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο αλλά και της έκδοσης η οποία θα εξοπλίζει τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν παρουσιάσει το Spike Nlos στους επιτελείς του ΓΕΣ και έχουν προχωρήσει σε βολές επίδειξης. Το οπλικό σύστημα θεωρείται ιδανικό ειδικά για την άμυνα των νησιών αφού έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα σε ακτίνα 35 χλμ με συνεχή καθοδήγηση και απόλυτη ακρίβεια.

Η επόμενη μεγάλη συμφωνία με τους Ισραηλινούς αναμένεται να αφορά την αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache «A» τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Αεροπορία Στρατού από τα μέσα της δεκαετίας του 90’.Η Ισραηλινή εταιρεία προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων ανάλογο με αυτό που τοποθετήθηκε στα «Α» του Ισραηλινού στρατού.

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία με εταιρεία του Ισραήλ για να «αναστηθούν» ξανά τα εδώ και αρκετά χρόνια καθηλωμένα μεταγωγικά C-130. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τρία μεταγωγικά αεροσκάφη μπορούν να μεταφερθούν με πλοίο στο Ισραήλ ώστε να ξεκινήσει ο δομικός τους εκσυγχρονισμός με στόχο μέσα σε ένα χρόνο να επιστρέψουν «ετοιμοπόλεμα» πίσω στη HAF.

Στη Σκύρο και στην 135 Σμηναρχία Μάχης έχουν ήδη μεταφερθεί τα δύο Ισραηλινά μη επανδρωμένα HERON όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Newpost και πραγματοποιούν τις πρώτες τους δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στο νησί έχει μεταβεί ομάδα Ισραηλινών όπως και τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εκπαιδεύτηκαν τους τελευταίους μήνες στον Ισραήλ. Τα HERON αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να είναι πλήρως επιχειρησιακά δίνοντας λύσεις στο ζήτημα της επιτήρησης του Αιγαίου και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.Eίχε προηγηθεί η συμφωνία για παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων για τα επόμενα 22 χρόνια από την Ισραηλινή εταιρεία ELBIT.


σχετικα αρθρα