current views are: 494

7 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση22:55

Ερντογάν: Ο σεισμός «εξασθένησε» τον βρυχηθμό του κατά της Ελλάδας – Χάνει το τελευταίο χαρτί για την επανεκλογή του;

Δημοσίευση 22:55’

Πολιτικά γυμνός κινδυνεύει να μείνει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό που ισοπέδωσε την Δευτέρα τα ξημερώματα την Ανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Η απειλητική ρητορική κατά της Ελλάδας και η έντονη διαμάχη με τις ΗΠΑ για το βέτο που ασκεί στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εξανεμίστηκαν με τον Ταγίπ Ερντογάν να «καπνίζει» την πίπα της Ειρήνης, παράλληλα να ευχαριστεί την χώρα μας για την αλληλεγγύη που δείχνει στο λαό του και στη συνέχεια να δέχεται «όλη την απαραίτητη βοήθεια», «όποια κι αν είναι» που του υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγο μετά τον φονικό σεισμό.

Όπως έγραψε το NEWPOST σε χθεσινό του άρθρο, o Αρμαγεδώνας που χτύπησε στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία άρχισε να ξυπνάει δειλά – δειλά τις ελπίδες για μια επαναπροσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας.

Μετά από τρισήμιση χρόνια με την τουρκική επιθετική ρητορική να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, συνομίλησαν σε ανθρώπινο επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου που επίσης έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των Τούρκων αξιωματούχων, με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Συλλυπήθηκαν τους πολίτες που έχασαν τους δικούς τους και ζουν τις συνέπειες ενός δράματος που θα κρατήσει καιρό ανοιχτές τις πληγές  και εξέφρασαν την πρόθεση της Ελλάδας να στείλει ότι βοήθεια της ζητηθεί.
3436604 1 960x600 1
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε επιστολή δυμπαράστασης στον Χουλουσί Ακάρ. Είχε προηγηθεί η επικοινωνία της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννας Μαρίας Μπούρα με τον εξ απόρρητων του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν που οδήγησε στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Όπως ήταν άμεση και η ανταπόκρισή της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην έκκληση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter την ανάρτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη με την φωτό του C130 που μετέφερε την ελληνική αποστολή που αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, πέντε γιατρούς και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ. Η ΕΜΑΚ  ήδη συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης στην πόλη Χατάι. «Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας» έγραψε η τουρκική πρεσβεία.

Ευχαριστίες από τον Τουρκικό λαό

Τούρκοι πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα ευχαριστούν τον «γείτονα» και επισημαίνουν ότι αντίθετα καθυστέρησαν να δείξουν αλληλεγγύη μουσουλμανικές χώρες όπως το Κατάρ.  Ελλάδα και Ισραήλ ήταν οι δύο πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν αν και δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία.
«Θα θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν» είναι η εντολή του πρωθυπουργού. «Θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια» όπως τόνισε.
Η διπλωματία των σεισμών είναι σε εξέλιξη. Είναι, όμως, ικανή για να αποτρέψει μια αρνητική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα στην διάρκεια μιας δύσκολης προεκλογικής περιόδου του Ερντογάν που μαζί με τον εταίρο του, τον  ακροδεξιό Μπαχτσελί υπολείπονται περίπου 10 μονάδες της αντιπολίτευσης των «έξι» που θα στηρίξουν κοινό υποψήφιο;

Πυρά εκ των έσω

Ο Τούρκος πρόεδρος την Τρίτη το μεσημέρι κήρυξε ζώνη καταστροφής τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες. Ωστόσο οι τούρκοι αναλυτές δεν παρέλειψαν να ασκήσουν κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας την καριέρα του τούρκου προέδρου να καταρρέει.

Ο Τούρκος αναλυτής  Ζβι Μπαρέλ, στο άρθρο του «Η αντίδραση του Ερντογάν στον φονικό σεισμό στην Τουρκία θα καθορίσει την πολιτική του μοίρα»  στην τουρκική εφημερίδα HAARETZ ,  αναφέρεται στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό, επισημαίνοντας ότι κατα καιρούς ο τούρκος πρόεδρος παρουσίαζε μια άψογη εικόνα του κρατικού μηχανισμού, οργανωμένη και εξοπλισμένη, κάτι που διαψεύσθηκε με τον σεισμό της Δευτέρας.

«Αυτή είναι η δυσκολότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση και οι περιφερειάρχες και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να σηκώσει αυτό το βάρος μόνη της», γράφει ο δημοσιογράφος

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρει ότι η πολιτική μοίρα του Ερντογάν θα καθοριστεί σύμφωνα με το πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησε ο σεισμός στην Ανατολική Τουρκία. Μια περιοχή που φιλοξενεί πρόσφυγες από τη Συρία. Το οξύ πρόβλημα του Ερντογάν είναι αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει, τροφή, φάρμακα, στέγη στους πληγέντες. Αν έχει την δυνατότητα να εξοπλίσει τα  νοσοκομεία της περιοχής.

«Για τον Ερντογάν είναι διπλή η πρόκληση καθώς έρχεται αντιμέτωπος και με έναν πολιτικό κίνδυνο»

«Αφού αποφάσισε να προχωρήσει τις εκλογές, για να αποδυναμώσει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε μια χρονική κρίσιμη στιγμή που θα του ζητήσει να επιδείξει εξαιρετική ηγεσία και να φέρει εις πέρας την καταστροφή, και όχι απλώς να κάνει ανούσια ρητορική»

«Δεν φτάνει αυτό, αντιμετωπίζει μια διχασμένη αντιπολίτευση στην οποία τα κόμματα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για έναν ηγέτη που θα είναι υποψήφιος εναντίον του Ερντογάν. Ο υποψήφιος ήταν προγραμματισμένο να οριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταλήξουν σε συναίνεση μέχρι τότε.»

Χάνει το τελευταίο του χαρτί για μια ενδεχόμενη νίκη στις εκλογές ο Ερντογάν;

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαίου. Η μεγάλη ζώνη της καταστροφής και η αλυσίδα του ανθρώπινου δράματος δύσκολα δεν θα εξελιχθεί σε λαϊκή δυσαρέσκεια και  ουδείς μπορεί να προβλέψει τι εκλογικές συνέπειες θα έχει.
Σύμφωνα με το άρθρο 119, μπορεί να αναβληθούν οι εκλογές για λόγους που έχουν να κάνουν με πόλεμο, εσωτερικές κρίσεις (στάση κατά του κράτους κλπ) αλλά και για φυσικές καταστροφές. Μάλιστα αρκεί η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, δεν χρειάζεται απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 119, προβλέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, με δυνατότητα αναβολής των εκλογών για έξι μήνες στις εξής περιπτώσεις: «Πόλεμο, ανάδυση μιας κατάστασης που αναγκάζει σε πόλεμο, επιστράτευση, εξέγερση, ισχυρές στασιαστικές πράξεις εις βάρος της μητέρας πατρίδας και της Δημοκρατίας, ανοιχτές πράξεις βίας εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης που απειλούν το αδιαίρετο της χώρας και του έθνους, ανάδυση ανοιχτών πράξεων βίας που στοχεύουν στην καταστροφή της συνταγματικής τάξης ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σοβαρή επιδείνωση της δημόσιας τάξης λόγω πράξεων βίας, φυσικές καταστροφές, ξέσπασμα επικίνδυνων πανδημικών ασθενειών ή κάποια σοβαρή οικονομική κρίση».
Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να επεκτείνει το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, πέραν του εξαμήνου, για μια περίοδο τεσσάρων μηνών κάθε φορά έπειτα από αίτημα του προέδρου.

Το αγκάθι

Αναλυτές εξηγούσαν στο NEWPOST όμως ότι εάν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για τον Ερντογάν διότι υπάρχει συνταγματική ασάφεια ως προς το αν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Αυτό το δικαίωμα το έχει χωρίς ενστάσεις μόνον εάν πάει σε πρόωρες εκλογές. Επομένως εάν τις αναβάλει ο Ερντογάν θα βρει το πρόβλημα μπροστά του. Εάν πάει σε εκλογές στις 14 Μαΐου θα πρέπει να τους προκήρυξη στα μέσα Μαρτίου οπότε πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Ερντογάν και Άσαντ

Ο σεισμός δεν προκάλεσε, ωστόσο, προβλήματα μόνο στην Τουρκία. Η δόνηση κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται κυρίως από αντάρτες, όπου οι υποδομές είχαν ήδη υποβαθμιστεί στα 11 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Εκατομμύρια πολίτες, που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, ζουν σε άθλιους καταυλισμούς.

Μετά από μια δεκαετία υποστήριξης των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ και από τέσσερις διασυνοριακές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν αιφνιδίασε αρκετούς, ανακοινώνοντας πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον ηγέτη της Συρίας σε ένα ειρηνευτικό πλαίσιο.

Τώρα που ο στρατός του Άσαντ – με την υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας – έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος των εδαφών που κατείχε η αντίσταση, οι δύο πλευρές φαίνονται ανοιχτές να αποδεχτούν τα τετελεσμένα στο πεδίο και να «κοιτάξουν μπροστά». Βοηθά και το γεγονός ότι ο Ερντογάν και ο Άσαντ έχουν αμοιβαίο συμφέρον να κρατήσουν τους Κούρδους της Συρίας σε απόσταση.

«Ο Ερντογάν είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για επαφές με τη Συρία, υπό τη ρωσική αιγίδα, για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό», λέει ο Πεκέρ. Ο σεισμός είναι «μια βολική αφορμή για την Άγκυρα, ώστε να επιταχύνει αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας σε μια συνάντηση κορυφής, καθώς η Τουρκία και η Συρία παρουσιάζονται αλληλέγγυες, απέναντι σε μια ανθρωπιστική καταστροφή».


σχετικα αρθρα