current views are: 190

21 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση09:37

Ερντογάν σε κατάρρευση: 9 μονάδες μπροστά η αντιπολίτευση – «Το καράβι βουλιάζει» γράφει ο Τουρκικός τύπος

«Το καράβι βουλιάζει» για τον Ερντογάν, όλα δείχνουν ότι χάνει το παιχνίδι

Δημοσίευση 09:37’
erdogan killitzaroglou

«Το καράβι βουλιάζει» για τον Ερντογάν, όλα δείχνουν ότι χάνει το παιχνίδι

Ο χρόνος κυλά εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς  μέρα με τη μέρα βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει αισθητά σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο.

Ο τουρκικός Τύπος αναλύει την κατάσταση στην χώρα και στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Korkusuz» παρουσιάζει ότι με μια ώρα εργασίας στην Τουρκία μπορεί κάποιος να αγοράσει 15 αυγά, ενώ στη Γερμανία, με μια ώρα εργασία μπορείς να αγοράσεις 2 λίτρα γάλα, 18 αυγά, 600 γραμμάρια κιμά και ένα κιλό μπανάνες.

Το ρεπορτάζ καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τέρμα τα ψέματα. Εμείς ζηλεύουμε την Ευρώπη».

«Το καράβι βουλιάζει» για τον Ερντογάν – 9 μονάδες μπροστά η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Bir Gun αναφέρει στον τίτλο της ότι «Το καράβι βουλιάζει και ψάχνουμε επιβάτες στην κυβερνητική παράταξη» με αφορμή ακόμη ένα πλήγμα που δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε στα πλάνα του να επαναφέρει, αν επανεκλεγεί, στο υπουργείο οικονομικών της χώρας έναν άνθρωπο που άφησε θετικό στίγμα στο παρελθόν και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μεχμέτ Σιμτσέκ. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, ο Σιμτσέκ αρνήθηκε στον Ερντογάν τη θέση, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο της χώρας.

Παράλληλα, η εφημερίδα, σε δημοσκόπηση που φιλοξενεί δίνει 9 μονάδες προβάδισμα στον Κιλιντσάρογλου που συγκεντρώνει το 54,23%, ενώ ο Ερντογάν το 45,77.

erdogan seismos

Το παρασκήνιο στη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία αποτέλεσε την επανασύνδεση δύο παλιών φίλων των οποίων οι ιδιότητες αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να τους χωρίσουν, καθώς έκαστος είναι επιφορτισμένος με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Ο λόγος για τους Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι από την ημέρα που συναντήθηκαν στην Τουρκία με αφορμή το τραγικό συμβάν, θυμήθηκαν ότι αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες θα μπορούσαν να είναι περισσότερα από όσα τις χωρίζουν. Και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εργάστηκαν στη σιωπή για να το πετύχουν.

Για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μετά από διμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στις Βρυξέλλες, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26. Η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δήλωσε ότι θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι αυτή έχει ως πυξίδα της το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία (3Δ) και έχει ως προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμη, ότι αν τυχόν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Ελλάδας αυτό θα ήταν από την Τουρκία ή τουρκογενή κράτη ή από τη Ρωσία. Με τη σημερινή συμφωνία αποκλείεται ο ένας παράγοντας.

Τι συζήτησαν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται πως σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τον Σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την αλληλεγγύη που επέδειξε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την έκδοση του πατέρα ενός εκ των θυμάτων στην Ελλάδα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

 

 


σχετικα αρθρα