current views are: 9131

3 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση21:00

Έτοιμη η πρώτη Πολεμική Μοίρα με μαχητικά Viper έως τα τέλη του 2023 – Η Αμερικανίδα «Siren», Test Pilot των Viper και των F-35, «ακτινογραφεί» την ισχύ που δίνουν οι «Οχιές» στην ΠΑ

Έως τώρα η ΕΑΒ έχει παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία και στην 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» συνολικά 13 αναβαθμισμένα Viper.

Δημοσίευση 21:00’

Έως τώρα η ΕΑΒ έχει παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία και στην 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» συνολικά 13 αναβαθμισμένα Viper.

Αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί  με αυτούς τους ρυθμούς το πρόγραμμα αναβάθμισης για τα 83 μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper, όπως τονίζουν στο Newpost Στελέχη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αλλά και Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρόκειται πιθανότατα για το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους στην ιστορία της ΕΑΒ. Το χρονοδιάγραμμα έως τώρα τηρείται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ‘’είμαστε πίσω μόλις μια εβδομάδα’’ αν προστρέξει κανείς στους αναλυτικούς πίνακες της σύμβασης που υπογράφηκε και υλοποιείται.

Έως τώρα η ΕΑΒ έχει παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία και στην 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Αστέρι’’ συνολικά 13 αναβαθμισμένα Viper. Έως τα τέλη του 2023 ο αριθμός θα φτάσει τα 18 και έτσι συμπληρώνεται η πρώτη Πολεμική Μοίρα Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ώστε από τις αρχές του 2024 τα αναβαθμισμένα μαχητικά που θα απογειώνονται από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα ναι με θα προσγειώνονται και αυτά στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα αλλά πλέον θα εντάσσονται στην 340 Πολεμική Μοίρα ‘’Αλεπού’’ μέχρι και αυτή να συμπληρωθεί με ‘’Οχιές’’ και να αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στα 13 αναβαθμισμένα μαχητικά τα οποία ήδη έχει παραδώσει η ΕΑΒ στην 343 Μοίρα ‘’Αστέρι’’ συμπεριλαμβάνεται πλέον και το πρωτότυπο F-16 με τον σειριακό αριθμό ‘’005’’ το οποίο επέστρεψε εντός του καλοκαιριού από τις ΗΠΑ και έπειτα από λίγες ημέρες πέταξε και αυτό στη νέα του ‘’φωλιά’’ στη Σούδα. Ήδη τα πρώτα 13 Viper έχουν συμπληρώσει εκατοντάδες ώρες πτήσης καθώς η εκπαίδευση των ιπτάμενων της 343 συνεχίστηκε το καλοκαίρι με εντατικούς ρυθμούς και με δυνατότητα περισσότερων πτήσεων όσο η Μοίρα παραλαμβάνει αναβαθμισμένα μαχητικά. Όπως έχει αναφέρει το Newpost οι πιλότοι που εκπαιδεύονται πάνω στις ‘’Οχιές’’ κάνουν λόγο για ένα καινούργιο ουσιαστικά αεροσκάφος καθώς ναι μεν στα πτητικά του χαρακτηριστικά δεν έχει αλλάξει όμως τα ηλεκτρονικά του παραπέμπουν σε μαχητικό επόμενης γενιάς.

Το Newpost βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Τανάγρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης με αφορμή το μεγάλο αεροπορικό event Athens Flying Week και είχε τη μοναδική ευκαιρία να συζητήσει για τα χαρακτηριστικά των Viper με το πλέον αρμόδιο πρόσωπο. Το οποίο δεν είναι άλλο από την Test Pilot της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.Η Monessa Balzhiser με το χαρακτηριστικό αεροπορικό κωδικό όνομα ‘’Siren’’ και χιλιάδες ώρες πτήσης τόσο σε F-16 όλων των εκδόσεων μεταξύ των οποίων και Viper αλλά και στα Stealth μαχητικά F-35 έδωσε το στίγμα για τις δυνατότητες των μαχητικών που εντάσσει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ‘’τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και κυρίως το Display αλλά και το πανίσχυρο ραντάρ APG-83 ηλεκτρονικής σάρωσης AESA είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στα Viper και δίνουν στον ιπτάμενο πολύ μεγάλες δυνατότητες να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα όπλα του μαχητικού αλλά και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τυχόν απειλές’’. Είναι ακριβώς η ίδια εικόνα την οποία καθημερινά μεταφέρουν έπειτα από κάθε πτήση στα debriefing οι Έλληνες πιλότοι που εκπαιδεύονται στα Viper και αντιλαμβάνονται στην πράξη τις διαφορές με την προηγούμενη έκδοση F-16 block 52+ με την οποία πετούσαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και μια Μοίρα Viper με 18 μαχητικά όπως τονίζεται μπορεί να κάνει τη διαφορά πόσο μάλλον πέντε Μοίρες με συνολικά 83 ‘’Οχιές’’ στη ‘’φαρέτρα’’ τους.

Έως τα τέλη του 2027 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα συνολικά 83 μαχητικά Viper θα έχουν παραδοθεί και στις πέντε Πολεμικές Μοίρες από τις οποίες άλλωστε και προέρχονταν για να ολοκληρωθεί το μεγάλο πρόγραμμα που θα ‘’απογειώσει’’ τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τεράστιο άγχος άλλωστε των γειτόνων ώστε οι ΗΠΑ να ανάψουν το ‘’πράσινο φως’’ για πώληση 40 Viper και αναβάθμιση ακόμη 80 F-16 καταδεικνύει ότι έχουν αντιληφθεί το ‘’χάσμα’’ που ήδη δημιουργεί μεταξύ της HAF και της TuAF η αναβάθμιση των Ελληνικών μαχητικών.


σχετικα αρθρα