current views are: 92

29 Μαΐου 2023
Δημοσίευση21:20

Έβρος: Από τον Οκτώβριο του 2022, λειτουργούσε το κύκλωμα των συνοριοφύλακων

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δημοσίευση 21:20’
Έβρος

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πέντε αστυνομικοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης,  μετά από επιχείρηση των αδιάφθορων, στον Έβρο.

Παράλληλα διακριβώθηκε  και η δράση τεσσάρων ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2023,συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 26.550 ευρώ,
  • 59 κινητά τηλέφωνα,
  • 12 power banks,
  • 2.120 δολάρια Αμερικής,
  • 850 λίρες Τουρκίας,
  • 23 λίρες Αγγλίας,
  • 77 Lei Ρουμανίας,
  • πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
  • τραπεζική κάρτα.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πως έγινε η επιχείρηση

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ έφτασαν στο Τμήμα Συνοριακής φύλαξης του χωριού Ισαάκιο κοντά στο Διδυμότειχο και προσήγαγαν πέντε συνοριογύλακες οι οποίοι ενδέχεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων και παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Πληροφορίες για το κύκλωμα διακίνησης, είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και ενδέχεται να σχετίζονται με τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε νησίδες του ποταμού Έβρου τις τελευταίες εβδομάδες, στην περιοχή του Πυθίου, για τον απεγκλωβισμό μεταναστών.

Η έρευνα που συνεχίζεται, θα αποκαλύψει αν οι πέντε συλληφθέντες δρούσαν μόνοι ή ήταν μέλη ευρύτερου κυκλώματος που διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την τουρκία.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 είχαν διασυνδέσεις με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα ενώ φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Οι συλληφθέντες διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού παράτυπων μεταναστών.


σχετικα αρθρα