current views are: 1068

5 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση11:40

Έβρος: Οι υβριδικές επιθέσεις του Ερντογάν και ο ελληνικοί πράσινοι μπερέδες – Στρατηγικό «upgrade» σε όλες τις μονάδες αποτροπής

Ενισχύονται οι Καταδρομείς για την επόμενη μέρα της αναμέτρησης

Δημοσίευση 11:40’
Έβρο

Ενισχύονται οι Καταδρομείς για την επόμενη μέρα της αναμέτρησης

Ήταν η πρώτη μέρα του Ιουνίου όταν τα «στραβά μάτια» της Άγκυρας, οδήγησαν για ακόμα μία φορά εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες στο ελληνικό έδαφος του Έβρου. Σιγή ιχθύος από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, όπως και την εποχή της υβριδικής επίθεσης. Η ελληνική απάντηση ήταν άμεση με συλλήψεις και μεταφορά των μεταναστών στα ΚΥΤ. Όμως το ερώτημα που γεννάται, είναι το πόσο θα τραβήξει ακόμα το σχοινί η… προσφιλής μας σύμμαχος στο NATO.

Ο ρόλος των «πρασινοσκούφηδων» στον Έβρο

Αποτελούν τον ορισμό των Μονάδων ΛΟΚ καθώς ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, την επιβίωση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ειδικά ψύχους αλλά και στον ανορθόδοξο πόλεμο με έμφαση σε δύσβατα και δυσπρόσιτα εδάφη.Ο πολλαπλός και καίριος ρόλος τους αποδείχθηκε και στα γεγονότα του 2020, όπως προαναφέρθηκε.

Η φήμη τους ως «σκληρές» Μονάδες καταδρομέων είναι γνωστή και από τις τάξεις τους έχουν περάσει κορυφαίοι αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι οι Ορεινές Μοίρες Καταδρομών, Β’ ΜΚ, και Ε’ ΜΚ με έδρα τη Νάουσα και τη Δράμα αντίστοιχα.

Η επιχειρησιακή αναβάθμιση για τις «Βόρειες Μοίρες» καταδρομένων αποτελεί έναν από τους  άμεσους επόμενους στόχους σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου στην οποία ανήκουν. Ώστε να ανέβουν επίπεδο, να διευρύνουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και να αποτελέσουν τον ισχυρό βραχίονα της ΔΕΠ στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Την ώρα που οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων οι οποίες εδρεύουν στο Λεκανοπέδιο έχουν κάνει άλματα και πλέον περιλαμβάνονται στην «αφρόκρεμα» των SOF του ΝΑΤΟ, οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των νησιών συνεχώς αναβαθμίζονται όπως και οι υπόλοιπες επίλεκτες Μονάδες που ανήκουν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου σειρά παίρνουν οι ορεινοί καταδρομείς. Ενίσχυση με σύγχρονο εξοπλισμό με έμφαση στον ορεινό αγώνα αλλά και στις επικοινωνίες αλλά και συμμετοχή σε όσο το δυνατό περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όχι μόνο εντός της χώρας είναι τα επόμενα βήματα για τις  «Βόρειες Μοίρες».

Ήδη σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ εντός του τρέχοντος έτους έχει αποφασιστεί η συμμετοχή τους σε μια σειρά από ασκήσεις/συνεκπαιδεύσεις με αντίστοιχες Μονάδες κρατών των Βαλκανίων. Η εγγύτητα των  Μονάδων ΛΟΚ με κράτη όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Σερβία δίνει τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης μετακίνησης τους όπως και των Μονάδων από τις γειτονικές χώρες προς την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άσκηση «Balkan Spirit 22» η οποία διεξήχθει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη στρατιωτική βάση Tsrancha Training Complex στη Βουλγαρία και στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία . Ήταν μια από τις  πρώτες «εξόδους» στα Βαλκάνια για τα  Στελέχη της νεότευκτης ΔΕΠ. Εκτελέστηκαν αντικείμενα Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων  όπως  Βολές  Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Ορεινός  Αγώνας, Άλματα  Στατικού Ιμάντα, Ελεύθερη πτώση και  Τελική Άσκηση (Final Training Exercise – FTX) με τακτικό σενάριο. Αποτέλεσε συνέχεια της «Salamis Storm-18» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και της «Neptune Strike-19» που έγινε Ρουμανία.

Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Επιτελεία των γειτονικών κρατών έχει ως στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας στα Βαλκάνια με εκτέλεση κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στις οποίες καίριο ρόλο όπως έχει αποφασιστεί θα έχουν πλέον οι «Βόρειες Μοίρες».


σχετικα αρθρα