current views are: 13

10 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση06:42

Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και από το ΑΠΘ – Σταθερή η κατάσταση του 59χρονου

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Δημοσίευση 06:42’

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

«Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο. 

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.

Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων ατομικής υγιεινής».

Παγώνη: «Δεν χρειάζεται πανικός»

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 29 χώρες εκτός Αφρικής. Όλες οι περιπτώσεις είναι ήπιες ενώ δεν έχει καταγραφεί θάνατος.

Η κ. Παγώνη εξήγησε πως η μετάδοση της νόσου δεν είναι όπως του κορωνοϊού.

«Το πρόβλημα υπάρχει όταν βγαίνουν τα εξανθήματα, που συνήθως εντοπίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια» συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως πρόκειται για φουσκάλες με υγρό μέσα και θα κολλήσει κάποιος μόνο εάν χρησιμοποιήσει κοινά σεντόνια και πετσέτες με τον νοσούντα.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι μία νόσος που γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Εάν χρειαστεί και η νόσος κάνει κάποια υποτροπή υπάρχουν εμβόλια που γίνονται μέχρι την 4η μέρα και να αντιμετωπιστεί» δήλωσε.


σχετικα αρθρα