current views are: 661

1 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση19:50

F-35: Μια ανάσα από την απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών η Ελλάδα – Έπεσαν οι υπογραφές

Αναμένεται η επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου από την αμερικανική κυβέρνηση.

Δημοσίευση 19:50’

Αναμένεται η επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου από την αμερικανική κυβέρνηση.

Μια ανάσα, από την απόκτηση των F-35, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς σήμερα έπεσε η τέταρτη υπογραφή. Πιο συγκεκριμένα  υπέγραψε και ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμι Ρις, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ.

Αναμένεται η επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-35 στην Ελλάδα: «Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή»

Η αμυντική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την επικειμένη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια θέση που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση να μην σχολιάζει την πώληση αμυντικού εξοπλισμού πριν την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.

Ωστόσο, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ.

Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν. Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».

Μενέντεζ: «Έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για τα F-35 στην Ελλάδα, οπότε έρχονται»

Την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διαφορετική στάση, προς όφελος της ειρήνης, είχε εκφράσει ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Μενέντεζ, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, καλεσμένος της Χιακής Ομοσπονδίας που τον τίμησε με το 3ο “Ιόνιο Μετάλλιο Τιμής” (Ionian Medal of Honor).

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι και να λύσουν τις διαφορές τους υπό νέες συνθήκες, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μετά τις εκλογές.

Για την πώληση των F-35 είπε πως ο ίδιος έχει ήδη υπογράψει.

«Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται».

Υποδειγματικό «οχυρό» πολέμου

Το F-35 Lightning II είναι ένα πέμπτης γενιάς, μονοθέσιο, μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF), το Ναυτικό (USN) και το Σώμα Πεζοναυτών (USMC). όπως και για αρκετούς διεθνείς πελάτες.

Το F-35 θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα και ικανά μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών βοηθημάτων και δυνατοτήτων μάχης.

Τεχνικές προδιαγραφές:

Το F-35 είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών προδιαγραφών, μερικές από τις οποίες παρατίθενται παρακάτω:

 • Μήκος: 51,2 πόδια (15,6 μ.)
 • Άνοιγμα φτερών: 35 πόδια (10,7 m)
 • Ύψος: 14,3 πόδια (4,4 m)
 • Κενό Βάρος: 29.300 λίβρες (13.300 κιλά)
 • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 70.000 λίβρες (31.800 κιλά)
 • Εγκατάσταση ισχύος: 1 × Pratt & Whitney F135 στροβιλοανεμιστήρα μετάκαυσης, ώθηση 43.000 lbf (190 kN) με μετακαυστήρα
 • Μέγιστη Ταχύτητα: 1,6 Mach (1.200 mph, 1.930 km/h)
 • Εμβέλεια: 1.200 nmi (1.400 mi, 2.200 km) με εσωτερικό καύσιμο, 900 nmi (1.000 mi, 1.600 km) με εξωτερικό καύσιμο
 • Ανώτατο όριο εξυπηρέτησης: 50.000 πόδια (15.000 m)
 • Οπλισμός: Εσωτερικοί χώροι για έως και τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος ή δύο όπλα αέρος-εδάφους, εξωτερικοί πυλώνες για έως και έξι επιπλέον όπλα

Χώρες που το κατέχουν:

Το F-35 λειτουργεί επί του παρόντος από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χειριστής του F-35, με περισσότερα από 400 αεροσκάφη σε υπηρεσία από το 2021. Το F-35 έχει επίσης παραγγελθεί από πολλές άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σιγκαπούρη.

Δυνατότητες μάχης:

Το F-35 έχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων μάχης, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές του. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά μάχης του F-35 περιλαμβάνουν:

 • Stealth: Το F-35 έχει χαμηλή διατομή ραντάρ και προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, που καθιστούν δύσκολη την ανίχνευση και την παρακολούθηση από τα εχθρικά συστήματα ραντάρ.
 • Sensor Fusion: Το F-35 έχει προηγμένες δυνατότητες σύντηξης αισθητήρων, οι οποίες του επιτρέπουν να συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες και πηγές για να παρέχει στον πιλότο μια πλήρη και ακριβή εικόνα του πεδίου μάχης.
 • Υπερηχητικό Cruise: Το F-35 είναι ικανό για υπερηχητική πτήση χωρίς μετακαυστήρα, επιτρέποντάς του να πετά γρηγορότερα και μακρύτερα από τα περισσότερα άλλα μαχητικά αεροσκάφη.
 • Όπλα: Το F-35 μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος, πυραύλων αέρος-εδάφους, βόμβες και ρουκέτες, καθιστώντας το εξαιρετικά ευέλικτο σε καταστάσεις μάχης.

Σύγκριση με άλλα μαχητικά αεροσκάφη:

Το F-35 συγκρίνεται συχνά με άλλα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-22 Raptor, το Eurofighter Typhoon και το ρωσικό Su-57. Ενώ κάθε ένα από αυτά τα αεροσκάφη έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες, το F-35 θεωρείται γενικά ότι είναι το πιο προηγμένο και ικανό της ομάδας, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές του. Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του F-35 σε σχέση με άλλα μαχητικά αεροσκάφη περιλαμβάνουν:

Stealth: Το F-35 έχει χαμηλότερη διατομή ραντάρ από τα περισσότερα άλλα μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση από τα εχθρικά συστήματα ραντάρ.

Sensor Fusion: Το F-35 διαθέτει προηγμένες δυνατότητες σύντηξης αισθητήρων, οι οποίες του επιτρέπουν να συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες και πηγές για να παρέχει στον πιλότο μια πλήρη και ακριβή εικόνα του πεδίου μάχης.

Avionics: Το F-35 διαθέτει μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα αεροηλεκτρονικής στον κόσμο, τα οποία του επιτρέπουν να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών, από μάχη αέρος-αέρος έως αποστολές επίθεσης εδάφους.

Κόστος: Ενώ το F-35 είναι πιο ακριβό από κάποια άλλα μαχητικά αεροσκάφη, θεωρείται γενικά μια οικονομικά αποδοτική λύση, χάρη στις προηγμένες δυνατότητες και την ευελιξία του.

Συμπερασματικά, το F-35 Lightning II είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο και ικανό μαχητικό αεροσκάφος με μεγάλη γκάμα τεχνικών προδιαγραφών και δυνατοτήτων μάχης. Λειτουργεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο. Ενώ έχει συγκριθεί με άλλα μαχητικά αεροσκάφη, το F-35 θεωρείται γενικά ότι είναι το πιο προηγμένο και ικανό όλων, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές του.


σχετικα αρθρα