current views are: 163

8 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση23:04

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Το «ευχαριστώ» της Αϊρίν στην ΕΜΑΚ – Ξεπέρασαν τους 12.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο διαδοχικούς ισχυρότατους σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, ξεπέρασε τους 12.000.

Δημοσίευση 23:04’

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο διαδοχικούς ισχυρότατους σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, ξεπέρασε τους 12.000.

Τα δραματικά λεπτά πριν από τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση από την ΕΜΑΚ της 20χρονης Αϊρίν στην επαρχία Χατάι στην Τουρκία, περιγράφει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός. Η ελληνική ομάδα κέρδισε ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα, άλλη μία μάχη, με την πέμπτη διάσωση να είναι γεγονός μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η κρισιμότητα της κατάστασης ήταν τέτοια που η νεαρή γυναίκα, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, ζήτησε να ακρωτηριάσουν το πόδι της καθώς βρισκόταν για πάνω από 48 ώρες κάτω από τα χαλάσματα. Η υποστήριξη από τους Έλληνες διασώστες ήταν τέτοια που ένας εξ αυτών κρατούσε το χέρι της 20χρονης, δίνοντάς της κουράγιο.

«Της δώσαμε το χέρι για ψυχολογική υποστήριξη» δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Επισημαίνει, δε, ότι μετά τον απεγκλωβισμό δόθηκε στη γυναίκα νερό και φαγητό.

Το «ευχαριστώ» της 20χρονης Αϊρίν στην ΕΜΑΚ – Πώς την απεγκλώβισαν

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, κ. Αρτοποιό, η Αϊρίν δεν γνωρίζει αγγλικά και ήξερε μόνο το «ευχαριστώ» στα ελληνικά, το οποίο είπε «με τρεμάμενη φωνή, με όλη της την καρδιά».

Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αρτοποιός περιέγραψε τη δραματική επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια του κτιρίου.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο το πρωί και, αφού άκουσαν μια φωνή στο βάθος, πλησίασαν και, έπειτα από περίπου 10 ώρες, κατάφεραν να φτάσουν στην Αϊρίν.

Δείτε βίντεο:

Ξεπέρασαν τους 12.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο διαδοχικούς ισχυρότατους σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, ξεπέρασε τους 12.000, ενώ η απόγνωση μεγαλώνει για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ερείπια και χαλάσματα.

Οι χιλιάδες διασώστες που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φορτηγά, καύσιμα και χρόνο, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνδράμει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τους πληγέντες και επιχείρησε να αποκρούσει ένα κρεσέντο επικρίσεων κατά της διοίκησής του.

Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν προβλήματα με την αρχική ανταπόκριση στον καταστροφικό σεισμό, εν μέσω της οργής όσων έμειναν άστεγοι και απογοητευμένοι για την καθυστερημένη άφιξη των διασωστικών ομάδων.

«Είναι καιρός για ενότητα, αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ασχοληθώ με ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι. Συμπλήρωσε εκεί επιχειρούν ομάδες από 18 χώρες.

Το Reuters μεταδίδει ότι στις πληγείσες περιοχές, οι άνθρωποι αναζητούν προσωρινό καταφύγιο και φαγητό, ενώ οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες, με το δριμύ ψύχος, επιβαρύνουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σωρούς ερειπίων.

Στη διάρκεια της ημέρες, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές των Τούρκων που διαμαρτύρονται για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη διάσωση των παγιδευμένων.

«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν εδώ και δύο μέρες; Τους παρακαλούμε. Ας το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε», είπε στο Reuters η Σαμπιχά Αλίνακ κοντά σε ένα χιονισμένο κτίριο όπου είχαν εγκλωβιστεί συγγενείς της στην πόλη Μαλάτια.

Παρόμοιες σκηνές και καταγγελίες υπήρξαν στη γειτονική Συρία, το βόρειο τμήμα της οποίας επλήγη από τον σεισμό της Δευτέρας.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει «έλλειψη δυνατοτήτων και εξοπλισμού», ωστόσο επέρριψε ευθύνες στη δεκαετία του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και τις δυτικές κυρώσεις.

 


σχετικα αρθρα