current views are: 15

25 Απριλίου 2022
Δημοσίευση18:00

«Φωτιά» στο Αιγαίο βάζει ο Ερντογάν: Τα επιθετικά σενάρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» με κατάληψη ελληνικού νησιού – Η θωράκιση των ακριτικών νησιών προκαλεί νεύρα στους γείτονες

Η εξοπλιστική θωράκιση των ακριτικών μας νησιών με τον σχεδιασμό να προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση τα επόμενα χρόνια είναι φανερό ότι προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.

Δημοσίευση 18:00’

Η εξοπλιστική θωράκιση των ακριτικών μας νησιών με τον σχεδιασμό να προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση τα επόμενα χρόνια είναι φανερό ότι προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.

Η Τουρκική άσκηση ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ κάθε χρόνο όλο και πιο έντονα αποκαλύπτει τα επιθετικά σχέδια της Άγκυρας για τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο σχεδιασμός, οι δυνάμεις, τα σενάρια παραπέμπουν ξεκάθαρα στην αμφισβήτηση της Κυριαρχίας της Ελλάδας στα ακριτικά της νησιά με τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να εκπαιδεύονται συνεχώς σε μιας μεγάλης κλίμακας ενέργεια κατάληψης νήσου.

Την περασμένη εβδομάδα η τελική φάση-επίδειξη της ‘’Mavi Vatan’’ η οποία πραγματοποιήθηκε στον κόλπο του Ακσάζ ακριβώς απέναντι από τη Ρόδο προέβλεπε επιθετική ενέργεια με συνεργασία και των τριών Κλάδων για κατάληψη νησιού. Αν και η άσκηση είναι ναυτική ουσιαστικά εξελίχθηκε σε διακλαδική αφού από την πρώτη μέρα ήταν έντονη η συμμετοχή τόσο της Τουρκικής αεροπορίας όσο και δυνάμεων του στρατού ξηράς κυρίως αμφίβιων κομάντος. Με το σενάριο της τελικής φάσης να προβλέπει ναυτικό αποκλεισμό του νησιού και προσβολή στόχων τόσο από τα πλοία όσο και από τα μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας. Για να ακολουθήσει αποβατική και αεροαποβατική ενέργεια με στόχο την δημιουργία προγεφυρωμάτων που θα οδηγήσουν στην καθολική κατάληψη του νησιού.

Η Τουρκία στο Αιγαίο έχει ελάχιστα νησιά τα οποία φυσικά δεν αποτελούν στόχο ούτε απειλούνται και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο επιχείρησης ανακατάληψης έπειτα από επιθετική ενέργεια δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα. Αντίθετα η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά πολλά από αυτά μια ‘’ανάσα’’ από τις Τουρκικές ακτές  και εντός της εμβέλειας πυροβολικού. 16 από αυτά αμφισβητούνται πλέον ευθέως από τους γείτονες. Όχι απλά τα Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα πάνω σε αυτά αλλά καθαυτή η Ελληνική Κυριαρχία όπως έχουν σπεύσει να τονίσουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η ‘’Στρατιά του Αιγαίου’’ με έδρα τη Σμύρνη και συνολικά πέντε Ταξιαρχίες συν την Τουρκική δύναμη της κατεχόμενης Κύπρου, αποκτά  όλο και πιο επιθετικό χαρακτήρα αφού ενισχύεται συνεχώς από δυνάμεις κομάντος τόσο αερομεταφερόμενους όσο και αμφίβιους. Ο αποβατικός στόλος των γειτόνων αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της ‘’Ege Ordusu’’ ενώ σύντομα το Τουρκικό ναυτικό θα παραλάβει το ελικοπτεροφόρο ‘’Anadolu’’. Πλοίο το οποίο θα έχει ως αποστολή να υποστηρίξει επιθετικές επιχειρήσεις και να μεταφέρει δυνάμεις οι οποίες θα μπορούν να ενεργήσουν είτε από ελικόπτερα είτε από λέμβους.

Χαρακτηριστικά είναι όσα τόνισε με άκρως υποκριτικό τρόπο ο Τούρκος υπουργός άμυνας  έπειτα από τη λήξη της τελικής φάσης-επίδειξης στο Ακσάζ ‘’στοχοποιώντας’’ και πάλι τα 16 Ελληνικά νησιά. ’’Κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει κουβέντα στις προσπάθειες της Τουρκίας που έχουν ως στόχο την άμυνα την ώρα που στρατιωτικοποιούνται αυτά τα νησιά’’ ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ. Μόνο που απέκρυψε το προφανές ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας παραπέμπουν σε επιθετικό σχεδιασμό.

Η εξοπλιστική θωράκιση των ακριτικών μας νησιών με τον σχεδιασμό να προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση τα επόμενα χρόνια είναι φανερό ότι προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία. Οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, τα Ισραηλινά Spike Nlos, η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων, η ενίσχυση με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ-1117 Guardian, η αναβάθμιση των πυροβόλων και πολλαπλών εκτοξευτών αλλά και η τοποθέτηση anti drone συστημάτ ων  μετατρέπουν τα νησιά σε ‘’φρούρια’’ και εκτινάσσουν το τίμημα που θα πληρώσει ο επιτιθέμενος. Με το ΓΕΕΘΑ να παρακολουθεί κάθε κίνηση των γειτόνων και να προχωρά σε ανάλογες ενέργειες αποτροπής.
 


σχετικα αρθρα