current views are: 1

18 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση21:02

Φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία – Οι… αμνηστίες του Ερντογάν και η αγωνία των κατοίκων

Προετοιμάζονται για τα χειρότερα στην Τουρκία

Δημοσίευση 21:02’
Τουρκία

Προετοιμάζονται για τα χειρότερα στην Τουρκία

Με δύο βασικά ρήγματα  – το Βόρειο Ανατολικό και το Ανατολικό Ανατολικό – η Τουρκία είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές στον κόσμο. Πρόκειται για μια γεωλογική πραγματικότητα που εντείνει την ανησυχία για έναν τρομακτικά μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Ιστορικά, το ρήγμα έχει οδηγήσει σε αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 7,6 βαθμών που έπληξε την κοντινή πόλη Izmit το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000 άλλους.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας άλλος σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να έχει μέγεθος μεταξύ 7,2 και 7,8 βαθμών, με καταστροφικές συνέπειες για τον εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας. Ο χρόνος ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπερνούσε τους 14.000 αν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη συνέβαινε τη νύχτα.

5813210

Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι τελευταίες προβλέψεις του Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτίρια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές ζημιές.

Πρόκειται για μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει άστεγους περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πόλης – δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Προετοιμάζονται για τα χειρότερα στην Τουρκία

Τώρα, αφού περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τον σεισμό του περασμένου μήνα, η Κωνσταντινούπολη τρέχει να ενισχύσει τις άμυνές της απέναντι σε μια φυσική καταστροφή που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών προετοιμασίας για έναν μεγάλο σεισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου εγκαινίασε αυτό που οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως “οδικό χάρτη ετοιμότητας της πόλης για καταστροφές”.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για μεγαλύτερη κατανομή των κονδυλίων της πόλης στο πρόγραμμα ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και λεπτομέρειες για νέα σημεία έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν στους πολίτες κρίσιμες υπηρεσίες, όπως καταφύγιο, νερό και ενέργεια. Όμως, το κυριότερο μεταξύ των προτεραιοτήτων της πόλης είναι το σύστημα ταχείας σάρωσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων της Κωνσταντινούπολης.

Για περισσότερα από τρία χρόνια, ο δήμος πραγματοποιεί αξιολογήσεις κτιρίων για ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 2000, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί για τους σεισμούς. Η υπηρεσία παρέχεται πλέον δωρεάν και, από τον σεισμό του Φεβρουαρίου, ο δήμος λέει ότι οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερες από 100.000.

Ο Ozlem Tut, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου και Αστικής Βελτίωσης του δήμου, δηλώνει στο CNN ότι από τα 29.000 κτίρια που έχουν επιθεωρηθεί μέχρι στιγμής, το 50% βρίσκεται υπό υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης.

«Έχουμε επίσης εντοπίσει 318 κτίρια… που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό», λέει.

Κατασκευαστικές αμνηστίες του Ερντογάν

Ενώ ο δήμος λέει ότι αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για να διασφαλίσει ότι η πόλη είναι προετοιμασμένη για έναν σεισμό, ο δήμαρχος – βασικό μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης – στοχεύει επίσης τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την ιστορική εφαρμογή από την κυβέρνηση των αμνηστειών για την οικοδομική ζώνη.

erdogan seismos

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η κυβέρνηση της Τουρκίας χορηγεί αμνηστία σε κτίρια που κατασκευάζονται χωρίς πολεοδομική άδεια, καθώς και σε εκείνα που δεν τηρούν τους επίσημους οικοδομικούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για τους σεισμούς.

Ο Ιμάμογλου θέλει να βάλει τέλος στις αμνηστίες χωροθέτησης

Ορισμένοι κάτοικοι αυτών των εξαθλιωμένων γειτονιών λένε στο CNN ότι ακόμη και αν τα σπίτια τους κινδυνεύουν, δεν έχουν την οικονομική άνεση να μετακομίσουν αλλού.

Στη γειτονιά Armutlu της Κωνσταντινούπολης, η κάτοικος Sade Ozorman λέει στο CNN ότι έχει λίγες ελπίδες ότι το κτίριό της θα επιβιώσει από έναν σεισμό.

Αλλά τέτοιες ανησυχίες δεν είναι μοναδικές για τις κοινότητες των παραγκουπόλεων. Πολλές λιγότερο προνομιούχες γειτονιές της πόλης χτίστηκαν πριν από την εισαγωγή των κανονισμών για τους σεισμούς και θεωρούνται επικίνδυνες.

 


σχετικα αρθρα