current views are: 21

21 Μαΐου 2023
Δημοσίευση23:30

G7 εναντίον Κίνας: Ευρώπη και Αμερική διαμορφώνουν «κοινούς τόπους» κατά του Πεκίνου – Η προοπτική ενός «διπολικού» κόσμου

Η Κίνα αντιμετώπισε το Σάββατο μια ισχυρή «επίπληξη» από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) για τις θέσεις της σχετικά με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τον εμπορικό εκφοβισμό, το οικονομικό μονοπώλιο και την εσωτερική παρέμβαση.

Δημοσίευση 23:30’

Η Κίνα αντιμετώπισε το Σάββατο μια ισχυρή «επίπληξη» από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) για τις θέσεις της σχετικά με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τον εμπορικό εκφοβισμό, το οικονομικό μονοπώλιο και την εσωτερική παρέμβαση.

Η Κίνα αντιμετώπισε το Σάββατο μια ισχυρή «επίπληξη» από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) για τις θέσεις της σχετικά με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τον εμπορικό εκφοβισμό, το οικονομικό μονοπώλιο και την εσωτερική παρέμβαση, με τη δήλωση των ηγετών της G7 να αντικατοπτρίζει μια ευρεία σύγκλιση των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας σε μια ανάγκη για να αλλάξεις τακτική.

Την ώρα της άφιξης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy στη Χιροσίμα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής, η δήλωση των ηγετών των πλούσιων δημοκρατιών της G7 ζήτησε από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Καλούμε την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», ανέφεραν οι ηγέτες στη δήλωση. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω του άμεσου διαλόγου της με την Ουκρανία».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη – τα δύο κύρια συστατικά στοιχεία της G7 – ήρθαν σε μια «κοινή γλώσσα» για την Κίνα. Για τη Γαλλία και τη Γερμανία, ειδικότερα, η εστίασή τους σε μια συμφιλιωτική στάση απέναντι στην Κίνα αντικατοπτρίστηκε στην τελική δήλωση, η οποία ξεκίνησε δηλώνοντας «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα».

Η επανειλημμένη έμφαση που δίνει η G7 για «αποδέσμευση κινδύνου, όχι αποσύνδεση» είναι ένα νεύμα στην προσέγγιση της ΕΕ για την Κίνα, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη είναι επιφυλακτικά για την πλήρη διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με το Πεκίνο.

Η γλώσσα στην Ταϊβάν παρέμεινε η ίδια σε σύγκριση με τις πρόσφατες δηλώσεις. «Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητες για την ασφάλεια και την ευημερία στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις βασικές θέσεις» όσον αφορά τις πολιτικές της ίδιας της Κίνας.

Οικίες παρεμβολές

Εκτός από τη Ρωσία, ένα άλλο νέο στοιχείο φέτος είναι η αναφορά στην εγχώρια παρέμβαση — η οποία σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντανάκλαση της αυξανόμενης ανησυχίας για τα «υπερπόντια αστυνομικά τμήματα» της Κίνας σε άλλες χώρες. «Καλούμε την Κίνα να μην διεξάγει παρεμβατικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην υπονόμευση της ασφάλειας και της ασφάλειας των κοινοτήτων μας, της ακεραιότητας των δημοκρατικών μας θεσμών και της οικονομικής μας ευημερίας», ανέφεραν στη δήλωσή τους οι ηγέτες, επικαλούμενοι τη Σύμβαση της Βιέννης που ρυθμίζει τη διπλωματική υποθέσεων.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού και η Ιαπωνία βλέπουν τώρα την ανάγκη να αλλάξει ριζικά η συνολική δυναμική της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, θέτοντας την ασφάλεια στο μέτωπο των πολιτικών εκτιμήσεων.

“Οι πολιτικές μας προσεγγίσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν την Κίνα ούτε επιδιώκουμε να εμποδίσουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας. Μια αναπτυσσόμενη Κίνα που παίζει με διεθνείς κανόνες θα ήταν παγκόσμιου ενδιαφέροντος”, ανέφεραν οι ηγέτες της G7 στη δήλωση.


σχετικα αρθρα