Breaking News

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Χωρίς ταξί την Πέμπτη η Αθήνα

current views are: 16

5 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση13:09

Γαλλία και ΗΠΑ ενισχύουν την Ουκρανία με άρματα: Δέχεται πιέσεις η Γερμανία – Ο Κύριλλος καλεί σε κατάπαυση του πυρός

Το Παρίσι δεσμεύθηκε να προσφέρει στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής AMX-10 RC, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δημοσίευση 13:09’
Πούτιν

Το Παρίσι δεσμεύθηκε να προσφέρει στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής AMX-10 RC, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεχόταν σήμερα πιέσεις από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα στείλει στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης.

«Το επιχείρημα που προτάσσει συνεχώς η καγκελαρία, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία δεν πρέπει να αναλαμβάνει μόνη της πρωτοβουλίες, καταρρίφθηκε εντελώς», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ Μαρί- Άγκνες Στρακ- Τσίμερμαν των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το Παρίσι στέλνει όπλα στον Ζελένσκι

Το Παρίσι δεσμεύθηκε να προσφέρει στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής AMX-10 RC, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι Eυρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας της έχουν ήδη προσφέρει σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης, αλλά, μέχρι στιγμής και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου, όχι δυτικής κατασκευής τανκς.

«Για μία φορά ακόμη η Γαλλία αναλαμβάνει τον ρόλο που αναμέναμε να αναλάβει η Γερμανία», κατήγγειλε η Στρακ- Τσίμερμαν, σύμφωνα με την οποία «η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο του Βερολίνου».

Η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει για να υπερασπιστεί και την ελευθερία μας και τις αξίες μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υποστήριξη αρμάτων μάχης», υπογράμμισε.

Ο Αλεξάντερ Γκραφ- Λάμπσντορφ, επίσης μέλος του FDP και πιθανός νέος πρεσβευτής της Γερμανίας στη Ρωσία, δήλωσε ότι αναμένει πως το θέμα θα συζητηθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας μέχρι σήμερα αρνείται να προσφέρει άρματα μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με τους δυτικούς συμμάχους και ότι το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ζητεί κυρίως από το Βερολίνο να του στείλει άρματα μάχης Leopard 2.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Σολτς είναι αντίθετοι στις παραδόσεις τέτοιων όπλων, αντίθετα με τους Πράσινους και το FDP.

«Εμείς, η γερμανική κυβέρνηση και ο Γερμανός καγκελάριος, είμαστε πάντα σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους και τους φίλους μας, κυρίως με τους Αμερικανούς», εξήγησε σε συνέντευξή της σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV η Σάσκια Έσκεν συμπρόεδρος του SPD, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο «στήριζε την Ουκρανία από την αρχή, προσφέροντάς του όπλα».

«Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα θα είναι απαραίτητο, με βάσει τις στρατιωτικές εξελίξεις και τις ανάγκες», πρόσθεσε.

Η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο στη Γερμανία την ώρα που η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD) δέχεται επικρίσεις μετά τη δημοσίευση βίντεο με πρωτοχρονιάτικες ευχές, στο οποίο εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για όλες τις «συναντήσεις με ενδιαφέροντες και σπουδαίους ανθρώπους» που κατάφερε να έχει χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν Θα στείλει στο Κίεβο τεθωρακισμένα οχήματα Bradley

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι μελετάται το ενδεχόμενο να σταλούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις Bradley Fighting Vehicles, ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), για να αντιμετωπίσουν την εισβολή του στρατού της Ρωσίας που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Ναι», απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν ερωτηθείς εάν εξετάζεται η επιλογή αυτή.

ΗΠΑ

Το τεθωρακισμένο όχημα του είδους, εφοδιασμένο με πυραύλους TOW και πολυβόλο 25 χιλιοστών ικανό να ρίχνει ως και 300 σφαίρες το λεπτό, χρησιμοποιείται από τα χρόνια του 1980 για τη μεταφορά στρατιωτών σε πεδία μάχης και αν χρειάζεται για την καταστροφή εχθρικών αρμάτων μάχης σε απόσταση ως και 4.000 μέτρων.

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει χιλιάδες τέτοια οχήματα, που δυνητικά θα προσέφεραν στους Ουκρανούς μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Ακόμη κι αν προχωρήσει η αποστολή αυτών των ΤΟΜΑ, ωστόσο, δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα που θέτει πιεστικά το Κίεβο να του σταλούν άρματα κύριας μάχης.

Δεν είναι σαφές πόσα Μπράντλι προορίζονται για τον ουκρανικό στρατό. Η Ουάσιγκτον ετοιμάζει νέο εξοπλιστικό πακέτο για το Κίεβο, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός ημερών.

Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να αποσύρει τον στόλο των ΤΟΜΑ αυτών και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες με την αμυντική βιομηχανία για το σύστημα που θα το αντικαταστήσει, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του.

ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στείλει όπλα και άλλο στρατιωτικό υλικό αξίας 21,3 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, όπου ο μεγαλύτερος πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος από το 1945 συνεχίζει να μαίνεται και οι νεκροί είναι δεκάδες χιλιάδες.

Ο αμερικανικός στρατός στέλνει στον ουκρανικό ολοένα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα. Τον Δεκέμβριο, υποσχέθηκε να στείλει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot. Ωστόσο η εκπαίδευση του προσωπικού που θα χειρίζεται το εξελιγμένο σύστημα, ο ανεφοδιασμός και η συντήρησή του μένουν να διευθετηθούν.

Ο πατριάρχης Κύριλλος καλεί σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για τα ρωσικά ορθόδοξα Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα ο πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε σήμερα τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων που εορτάζεται για τους Ρώσους ορθοδόξους το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου.

«Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση για να τους καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου», ανέφερε σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της Εκκλησίας.

Η εκεχειρία θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να εξυπηρετεί ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες οι κάτοικοι των οποίων είναι στην πλειονότητά τους ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως το Κίεβο απομακρύνεται από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας τα τελευταία χρόνια κυρίως με την ίδρυση μιας αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ο πατριάρχης Κύριλλος εκφώνησε κηρύγματα στα οποία έδινε την ευλογία του στα ρωσικά στρατεύματα κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διεξήγαγε σειρά ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας στο πλαίσιο μέτρων “αντικατασκοπείας”.

Αν και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία τον Μάιο, λόγω της ρωσικής εισβολής, πολλοί αξιωματούχοι της έχουν τιμωρηθεί από το Κίεβο για θέσεις τους που κρίθηκαν φιλορωσικές.


σχετικα αρθρα