current views are: 5

13 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση14:21

Γεννηματά: Φοβάμαι ότι θα διατηρηθεί η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

 «Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ προβλημάτισε τον ελληνικό λαό»

Δημοσίευση 14:21’

 «Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ προβλημάτισε τον ελληνικό λαό»

Επικριτική για τη στρατηγική του έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόλαντ Τραμπ εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ προβλημάτισε τον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί εθνική γραμμή, να σταλεί ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι, σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε μόνος του να χειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα και θεωρώ ότι η εικόνα του από τις ΗΠΑ περισσότερο προβλημάτισε τον ελληνικό λαό, πάρα τον καθησύχασε» τόνισε μιλώντας στον «Real Fm».

Εξελίχτηκε  – όπως είπε – σε μία συνέντευξη του κ. Τραμπ για το Ιράν με θεατή τον κ. Μητσοτάκη. «Δεν είχαμε καμία δουλειά, η Ελλάδα να εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση. Θα μπορούσε να είναι πιο καλά προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά και να υπάρξουν ερωτήσεις που να βοηθούσαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αναπτύξει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Με διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τραμπ ειπώθηκαν αυτά που έπρεπε.

Όμως, επειδή ο κ. Τραμπ αναγνωρίζει μόνο το νόμο του ισχυρού, θα έπρεπε διαρκώς η κυβέρνηση να  περνάει το μήνυμα ότι αν η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει το δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή».

Υποκριτική η στάση του Τσίπρα

Αναφερόμενη στην αμυντική συμφωνία με τις Η.Π.Α, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι  την διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας «για αυτό και θεωρώ σήμερα τη στάση του πολύ υποκριτική. Δεν γνώριζε όταν  ο ίδιος έσπευδε να κάνει αυτή την συμφωνία την στάση της Τουρκίας; Και βέβαια ο κ. Μητσοτάκης βιάστηκε να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία. Τελικά και οι δύο – και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης – δεν ζήτησαν κανένα αντάλλαγμα.

Καθυστέρησε πολύ η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα της και να αντιδράσει. Είχα μιλήσει πάρα πολύ για το πόσο απροετοίμαστες ήταν οι συζητήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν και συνεχίζουμε στην ίδια ρότα. Η δική μου επισήμανση και τότε και τώρα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμαστε δεδομένοι. Εγώ θα είχα νωρίτερα αντιδράσει και δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Σήμερα η  Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω. Έχει ήδη δεσμευτεί και εκτεθεί. Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε πως δεν θα γίνουν  άλλα λάθη».

Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την διατήρηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

«Φοβάμαι ότι μετά από τις συζητήσεις που γίνονται στη Ρωσία και θα γίνουν στο Βερολίνο, δεν θα υπάρχουν αλλαγές. Θα έπρεπε να υπάρξει απεσταλμένος της χώρας μας. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία που ενισχύει το αποτύπωμα της στην περιοχή; Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πιο μετρημένη και πιο ισορροπημένη η στάση μας στη Λιβύη.

Και βέβαια θεωρώ αδιανόητο να μην έχουμε ως χώρα συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου. Θα επισκεφθεί κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής  τον υπουργό Εξωτερικών να μας ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει» είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Ασφυκτιούν τα νησιά – Οι πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες

Αναφορικά με την πολιτική της  Κυβέρνησης στο προσφυγικό, τόνισε πως  τα νησιά μας ασφυκτιούν και οι πρόσφυγες θα ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Το προσφυγικό είναι σοβαρό θέμα. Κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Δεν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Συνεχίζουν την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ με κλειστά τα βόρεια σύνορα, όπου η Frontex μία χαρά τα φυλάει και ανοιχτά στα ανατολικά όπου η Frontex παριστάνει τον παρατηρητή. Η υπόθεση είναι ευρωπαϊκή όχι ελληνική και όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να δυσαρεστήσει την κα Μέρκελ, λύση δεν θα υπάρξει. Ενώ έπρεπε να έχουμε 15.000 πρόσφυγες, έχουμε 42.000 στα νησιά και ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς και 100.000 και παραπάνω, στη χώρα. Δεν είναι λύση το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Απλώς θα φτιάξει και κλειστές δομές, θα παραμείνουν και  οι ανοιχτές.   Τα νησιά θα συνεχίσουν να είναι αποθήκες ψυχών. Οι κάτοικοι  θα ασφυκτιούν και οι πρόσφυγες θα ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Για τον εκλογικό νόμο

«Εμείς καταψηφίσαμε την απλή αναλογική όταν  την έφερε ο κ. Τσίπρας. Θεωρούσαμε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε δώσει την πρότασή μας που απαντά σε αυτό που χρειάζεται η χώρα μας. Πολιτική σταθερότητα με ισχυρές κυβερνήσεις ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν μπορούμε επομένως να ψηφίσουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη που διατηρεί το μπόνους των 50 εδρών που  μετατρέπει λαϊκές μειοψηφίες σε αυτοδύναμες αλλά στην πραγματικότητα αδύναμες κυβερνήσεις. Είναι άλλο το κλιμακωτό μπόνους που άλλωστε είναι μέρος και τις δικής μας πρότασης και άλλο να καταλήγει σε μπόνους 50 εδρών.

Είναι κουτοπονηριά. «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Ας κρατούσε η Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο εκλογικό σύστημα των 50 εδρών bonus. Εξάλλου αυτό μια χαρά το κράτησε και  το αξιοποίησε και ο κ. Τσίπρας όσο τον βόλευε. Να μαζέψει λοιπόν η κυβέρνηση τα παπαγαλάκια της γιατί εμείς έχουμε ξεκάθαρές  και υπεύθυνες θέσεις. Ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που να έχουν τη λαϊκή στήριξη και αυτό μόνο η δική μας πρόταση εξασφαλίζει. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν 200 ψήφοι για να αλλάξει αμέσως ο εκλογικός νόμος, οπότε οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ανεξάρτητα από την δική μας στάση».

Για ΠτΔ

Όσο αφορά στην εκλογή ΠτΔ, η κ. Γεννηματά εμφανίστηκε επικριτική τόσο κατά του πρωθυπουργού όσο και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η συναίνεση αλλά να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Πιστεύω πως πρέπει να εξασφαλιστεί η ισορροπία στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Έχει μία ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του προσώπου να δείξει πως κάτι αλλάζει μετά από 10 χρόνο πόλωσης και διχασμού. Είναι εξάλλου μία παράδοση στη μεταπολίτευση ο Πρόεδρος να προέρχεται από την άλλη παράταξη που κυβερνά. Δεν λέω κάτι πρωτότυπο αλλά φαίνεται να  υπάρχει μία δυστοκία. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ένα πρόσωπο να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της και δε βλέπω να είναι προτεραιότητα του η συναίνεση για την ομαλότητα του πολιτικού συστήματος».

Έχω αναφερθεί στους τρεις προέδρους του ΠΑΣΟΚ είπε η κ. Γεννηματά για να προσθέσει . «Το έχω κάνει θεσμικά και οι τρεις και ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος έχουν προσφέρει και μπορούν να έχουν το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει πάρα πολλές προσωπικότητες με κύρος και προσφορά να αναλάβουν αυτό  το ρόλο. Η Δημοκρατική Παράταξη έχει βάλει πλάτη στα πολύ δύσκολα και πρέπει αυτό να αναγνωριστεί. Έχει συμβάλει καθοριστικά για να παραμείνει στην καρδιά της ευρωζώνης. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ σελίδα και δεν θα πετύχουμε την εθνική συνεννόηση αν δεν ακουστεί η αλήθεια.

«Πυρά» κατά Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας τόνισε  μιλά για αντιδεξιό μέτωπο και προτείνει ένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έρχεται από την καραμανλική δεξιά.

«Το ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί είναι όχι γιατί προτείνω εγώ έναν άνθρωπο από την κεντροαριστερά. Το ερώτημα είναι γιατί δεν προτείνει ο κ. Τσίπρας κάποιον από την αριστερά και πόσο ισχυροί αποδεικνύονται οι  δεσμοί του με την καραμανλική δεξιά.

Είναι ένα ακόμα σημείο της υποκριτικής στάσης του που μιλά για αντιδεξιό μέτωπο και προτείνει ένα πρόσωπο που έρχεται από την καραμανλική δεξιά. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο να προτείνει η σημερινή δήθεν αριστερά. Ο κ. Παυλόπουλος επειδή μου αρέσει να σέβομαι τους θεσμούς, το 2015 βοήθησε στην κρίση και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών βοήθησε να μην βρεθεί ο τόπος μας εκτός ευρωζώνης. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα με σεβασμό στο θεσμό. Η ονοματολογία ευτελίζει το θεσμό και πρέπει να σταματήσει».

 

σχετικα αρθρα