current views are: 92

7 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση17:32

Γερμανία: Πως πιάστηκαν στη φάκα οι «Πολίτες του Ράιχ» – Η επιχείρηση «Σκιά» και οι επαφές με τη Ρωσία – Προφυλακίστηκαν 8

Σκληρή προσέγγιση από το Βερολίνο.

Δημοσίευση 17:32’
prinz heinrich xiii rechtsextreme verschwoerung putsch bild

Σκληρή προσέγγιση από το Βερολίνο.

Η ακροδεξιά οργάνωση Πολίτες του Ράιχ σχεδίαζε για πολύ καιρό την ανατροπή του πολιτεύματος στην Γερμανία.

Η επιχείρηση «Σκιά» των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Γερμανίας κατάφερε, με χιλιάδες αστυνομικούς διασκορπισμένους σε όλη τη γερμανική επικράτεια, να αποσοβήσει τα σχέδια πραξικοπήματος που οργάνωναν οι «Πολίτες του Ράιχ» εδώ και πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από διεθνή δημοσιεύματα, ο συλληφθείς Γερμανός αριστοκράτης και ο απόστρατος των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού Στρατού ίδρυσαν «τρομοκρατική οργάνωση με στόχο να ανατρέψουν την υπάρχουσα κρατική τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσουν με τη δική τους μορφή κράτους, που ήταν ήδη στο στάδιο της ίδρυσης».

Σημειώνεται επίσης ότι η ιταλική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν 64χρονο απόστρατο αξιωματικό του γερμανικού Στρατού, ο οποίος συνδέεται με την ακροδεξιά οργάνωση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο άνδρας συνελήφθη σε ξενοδοχείο στην πόλη Περούτζα, όπου βρέθηκε «υλικό που σχετίζεται με την ανατρεπτική δραστηριότητα» της εν λόγω οργάνωσης.

Στη δήλωση αναφέρεται πως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την έκδοση του υπόπτου.

Screenshot 2 6

 

Τα «κεφάλια» του σχεδιασμού

Υπεύθυνος του σχεδιασμού ήταν ο Rüdiger von P., ο απόστρατος αξιωματικός, ενώ ο πρίγκιπας Χάινριχ ΙΓ΄ σχεδίαζε τη μελλοντική πολιτική τάξη της Γερμανίας. Η ομάδα είχε ακόμα αρχίσει να προτείνει υπουργούς για τη μεταβατική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, στην οποία ένας από τους υπόπτους, πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), επρόκειτο να αναλάβει χρέη ομοσπονδιακής υπουργού Δικαιοσύνης.

Η ομάδα ήταν πεπεισμένη ότι η σύγχρονη Γερμανία διοικείται από συνωμότες του «βαθέος κράτους». Σε αυτό το πλαίσιο, επίκειτο επέμβαση της «Συμμαχίας» τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μια μυστική κοινότητα που «θα φέρει την απελευθέρωση».

«Νυρεμβέργη 2.0»

«Τα πάντα θα ανατραπούν: οι σημερινοί εισαγγελείς και δικαστές, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και οι ανώτεροί τους θα βρεθούν στο εδώλιο στη δίκη της «Νυρεμβέργης 2.0» δήλωσε ένας από τους υπόπτους σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram πριν από την έναρξη των επιδρομών της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες της Die Zeit.

Αν και οι ύποπτοι πίστευαν ότι οι στόχοι τους μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και βία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς δεν είναι σαφές εάν η ομάδα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει υπολογίσιμο οπλοστάσιο.

Αρκετοί από τους κατηγορουμένους είναι πρώην μέλη του στρατού και θεωρούνται ύποπτοι ότι αφαίρεσαν παρανόμως όπλα από το απόθεμα του στρατού κατά τα χρόνια της θητείας τους, ενώ άλλοι κατέχουν άδειες όπλων.

Screenshot 3 4

«Η Ρωσία κεντρικός συνομιλητής»

Μετά την ανατροπή του πολιτεύματος, η ομάδα είχε οραματιστεί την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που υπέγραψε η Γερμανία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τους συμμάχους. «Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν αποκλειστικά ο κεντρικός συνομιλητής γι’ αυτές τις διαπραγματεύσεις» ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ενώ ο Χάινριχ ΙΓ΄ είχε κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με τη Μόσχα, οι εισαγγελείς είπαν ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνομιλητές του αντέδρασαν θετικά στην προσέγγισή του». Επισημαίνεται ακόμα ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Χάινριχ ΙΓ΄, Βιτάλια Μπ., είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «απορρίπτει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία», σύμφωνα με την Tagesspiegel, μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» περί κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος και πληροφοριών για επαφές με τις ρωσικές Αρχές.

Σκληρή προσέγγιση από το Βερολίνο

«Θα συνεχίσουμε αυτή την σκληρή προσέγγιση» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στην επιχείρηση της Αστυνομίας, ενώ έκανε λόγο για «άβυσσο τρομοκρατικής απειλής».

Η οργάνωση «οδηγείται από βίαιες φαντασιώσεις επανάστασης και ιδεολογία συνωμοσίας. Οι μαχητές των “Πολιτών του Ράιχ” ενώνονται από το μίσος για τη δημοκρατία, για το κράτος μας και για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την κοινωνία μας» δήλωσε η Φέζερ και τόνισε ότι η περαιτέρω έρευνα θα δείξει πόσο μακριά είχαν ήδη προχωρήσει τα σχέδια πραξικοπήματος.

«Το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρό. Ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε με κάθε αυστηρότητα απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας» κατέληξε η υπουργός και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν περιέγραψε τις σημερινές επιδρομές της Αστυνομίας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Φιλελευθέρων, Κόνσταντιν Κούλε, ζήτησε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα εναντίον των εξτρεμιστών στον δημόσιο τομέα. «Οποιος απορρίπτει ή θέλει να καταργήσει την κρατική τάξη, δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος.

Ο νόμος για τις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να γίνει πιο αυστηρός» δήλωσε ο Κούλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν μεταξύ των συλληφθέντων να βρίσκονται μία πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι σήμερα δικαστής, και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός.

Οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων

«Η δημοκρατία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει αμυντική» δήλωσε η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κάτγια Μαστ, και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται καθημερινά για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας, αλλά το κράτος δικαίου μπορεί να αμυνθεί».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε τον παραλληλισμό με τις αντισυνταγματικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ. «Για να σταματήσουν τα σχέδια κατάληψης της εξουσίας πρέπει να συντρίψουμε το δίκτυο των εχθρών της δημοκρατίας μας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση» έγραψε ο Φον Νοτς.

Ο βουλευτής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ ζήτησε επίσης να διαλυθεί η επίλεκτη μονάδα SKS των ενόπλων δυνάμεων, στελέχη της οποίας θεωρείται ότι διατηρούσαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που εξαρθρώθηκε. «Τα σχέδια του τρομοκρατικού δικτύου ακούγονταν στην αρχή σαν μυθιστόρημα φαντασίας. Από σήμερα όμως είναι πικρή πραγματικότητα» δήλωσε.

Στη φυλακή οκτώ από τους 25

Οκτώ από τους 25 συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί με κατηγορίες για κατάργηση της ισχύουσας κρατικής ελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ.

Μιλώντας στον Τύπο, ο κ. Φρανκ αναφέρθηκε σε μια «τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός», με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας και την θεωρία QAnon (η οποία παρακίνησε τον Ιανουάριο του 2021 τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ)

 


σχετικα αρθρα