Γιατί «αναγκάζεται» ο Μπλίνκεν να πάει στην Άγκυρα – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Ο Ερντογάν ακολουθεί οθωμανική εξωτερική πολιτική. Eπιτήδειος ουδέτερος, εχθρικός προς τη δύση που όμως του κάνει τα χατίρια.
Τρέχοντας και εκτάκτως στην Τουρκία ο Μπλίνκεν… που το έπαιζε βαρύς για να πέσει στα πόδια του «Σουλτάνου» που τους χορεύει…
Η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ως επισπεύδουσα και δεδομένη.
Πάντως, το μόνο σίγουρο ιστορικά, έχει πληρώσει ακριβά Αμερικανούς και Βρετανούς…
Από τη Μικρασιατική καταστροφή, τη χούντα, την Κύπρο, τις γκρίζες ζώνες, το Μακεδονικό και φυσικά πολλά ΑΕΠ σε οπλικά συστήματα.
Το ΙΣΡΑΗΛ θα νικήσει τη μάχη της Γάζας με ανθρωπιστικά εγκλήματα αλλά ουσιαστικά κινδυνεύει να χάσει -αν δεν έχει ήδη- μαζί με τις ΗΠΑ τον στρατηγικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Γιατί τρέχει και δεν φτάνει ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ; Εκτός από το γεγονός ότι είναι η δεύτερη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, τα τελευταία χρόνια, που τα κάνει μαντάρα στη Μέση Ανατολή, την προηγούμενη φορά με την «Αραβική Άνοιξη», τώρα όχι με απόλυτα δική της ευθύνη αλλά σύρθηκε πίσω από τις πολεμικές πρωτοβουλίες του Ισραήλ. Δεν θα αναφερθώ στους χαμένους πολέμους σε ΙΡΑΚ και Αφγανιστάν. Αλλά και γιατί όποτε η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετώπιζε προκλήσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, εξέταζε την επιλογή να κλείσει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, ως μέρος μιας στρατηγικής εκβιασμού. Ο λόγος είναι ο κομβικός ρόλος που είχε η βάση του Ιντσιρλίκ στην αμερικανική αποτρεπτική στρατηγική έναντι της Ρωσίας, στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και στην αποθήκευση αμερικανικών ατομικών όπλων, υπολογίζοντας πως σήμερα είναι αποθηκευμένες, περίπου πενήντα πυρηνικές κεφαλές.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας οργάνωσαν πορεία από όλη την Τουρκία και αποκλεισμό της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ. Το όχημα η ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που το 2010 είχε στείλει στη Γάζα το πλοίο «Mavi Marmara». Το πλοίο αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και επέβαιναν σε αυτό περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέγραφαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και να τραυματίσουν 60 άτομα, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες. Μετά το επεισόδιο αυτό είχαν «παγώσει» οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.
Αν και πολλές φορές ακούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη θέση της Τουρκίας ως προχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και περιφερειακός χωροφύλακος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αλλά και γιατί πολλοί στη γραφειοκρατία του Αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν το πιστεύουν. Έτσι απλώς μας χρησιμοποιούν ως σκιάχτρο στις επιθετικές επιδιώξεις του Ερντογάν.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ αμφισβητούνται ως κυρίαρχη πλανητική δύναμη, έχει πλέον δυο καυτά μέτωπα, αυτό στην Ουκρανία και τώρα αυτό στη Γάζα.
Σε αυτά τα μέτωπα σπαταλούν πόρους, στρατιωτικές δυνάμεις και διπλωματικό κεφάλαιο και τα χάνουν απέναντι στην αντιμετώπιση του βασικού αντιπάλου τους την Κίνα.
Ο Ερντογάν έχοντας διαβάσει αυτήν την αδυναμία παίζει τα δικά του ρέστα με έναν επικίνδυνο εκβιασμό όπως έκανε και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αλλά και η ΗΠΑ παρά την εκτός συμμαχικού κλίματος αλλά και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζουν παρά τις απειλές να της κάνουν τα χατίρια. Η απομάκρυνση ενός κρίσιμου κρίκου από τη συμμαχία όπως η Τουρκία, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Γιατί, όμως, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη; Γιατί δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, δεν έχει στρατό και η ατμομηχανή της, η Γερμανία στο όνομα της δικής της ανάπτυξης την έκανε εξαρτώμενη από τη Ρωσία στην ενέργεια, στρατιωτικά από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους της και σήμερα βρίσκεται ουραγός των εξελίξεων αλλά και εκτεθειμένη στις παγκόσμιες αλλαγές που συντελούνται.
Ο Ερντογάν να σηκώνει την σημαία του Ισλάμ εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης, και στη Δύση παθαίνουν «βέρτιγκο» με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν να χαμογελάνε…
Ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Μπλίνκεν να μπει η Τουρκία στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στην περιοχή, αυτό σημαίνει και τα ενεργειακά αλλά και την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με ποιους όρους, όμως το ζητάει;
Μα φυσικά, όπως επαναλαμβάνει, με το Οθωμανικό παρελθόν της Γάζας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Θα αποδεχτούν τους όρους Ερντογάν οι ΗΠΑ; Πάντα οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι σήμερα επηρεάζονταν δραματικά από τις σχέσεις και τα συμφέροντα με την ηγέτιδα δύναμη ή δυνάμεις της Δύσης. Εύχομαι οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τώρα στη Γάζα να έχουν δώσει ένα μάθημα εξωτερικής πολιτικής και συμμαχιών στην κυβέρνηση αλλά χωρίς πάθημα…
ολες οι ειδησεις
- Τύρναβος: Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες – Διαμαρτύρονται για τον περονόσπορο
- ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Δεν πάει άλλο»
- «Κόκκινο» στην τρίτη θητεία στις Βρυξέλλες βάζει ο Μητσοτάκης
- Νοθευμένο Ελαιόλαδο: Οι επισημάνσεις του ΕΦΕΤ για το πως θα το αποφύγουμε
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr