current views are: 20

27 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:43

Γιατί μας ενδιαφέρει πότε θα γίνουν οι τουρκικές εκλογές

Παρότι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου 2023 οι τουρκικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα.

Δημοσίευση 11:43’
Ερντογάν

Παρότι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου 2023 οι τουρκικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου 2023. Θα γίνουν όμως νωρίτερα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μια ασάφεια στο Σύνταγμα ως προς το αν έχει δικαίωμα το ίδιο πρόσωπο να διεκδικήσει το χρίσμα για τρίτη φορά . Το παράθυρο που υπάρχει είναι εφόσον γίνουν πρόωρες εκλογές.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνει την δεύτερη προεδρική θητεία του και θα πάει σε πρόωρες εκλογές για να διεκδικήσει την τρίτη. Άλλαξε το νόμο για χάρη και του κυβερνητικού του εταίρου, του ακροδεξιού Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Από το 2023 ένα κόμμα στην Τουρκία μπορεί να μπει στη Βουλή παίρνοντας 7% ενώ το όριο ήταν 10% για να πιέζονται τα κουρδικά κόμματα. Πέφτει ο Μπαχτσελί και θέλει να τον σώσει για να έχει πιθανότητες να διασωθεί και ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Μία ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές που άρχισε να παίζει στα τουρκικά ΜΜΕ είναι η 14η Μαίου 2023. Είναι ιδιαίτερα συμβολική για τον Ερντογάν διότι στις 14 Μαίου του 1950 κέρδισε τις εκλογές ο Αντνάν Μεντερές τον οποίο θαυμάζει για τα ηγετικά του προσόντα.
Το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει προεκλογική περίοδο οχτώ εβδομάδων. Οπότε, εάν γίνουν οι εκλογές στις 14 Μαίου θα πρέπει να προκηρυχθούν γύρω στις 14 Μαρτίου. Από τις 22 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου γιορτάζεται το Ραμαζάνι. Προσευχή, κοράνι και ομιλία θα είναι η προεκλογική περίοδος του Ερντογάν. Ό,τι αρμόζει για τα εκλογικά ακροατήρια της μαντήλας στα οποία απευθύνεται.
Το δίμηνο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαίου είναι φωτιά για την Ελλάδα. Ο Ερντογάν κινδυνεύει να μην πιάσει μαζί με τον Μπαχτσελί το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για την παραμονή του στο προεδρικό μέγαρο. Εάν δει ότι παίζεται ένα θρίλερ με το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Είτε για να αναβάλει τις εκλογές για 6-12 μήνες με βάση το άρθρο 78 του Συντάγματος που το επιτρέπει στην περίπτωση πολέμου. Είτε για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Στις εκλογές του 2015 στη νίκη του συνετέλεσε η επέμβαση στη Συρία κατά του κουρδικού PKK. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και τώρα μπορεί να πάρει 3-4 μονάδες παραπάνω εάν κάνει κι άλλο πόλεμο.
Ήδη επιτέθηκε στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ ως αντίποινα στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους ενώ άλλοι 80 τραυματίστηκαν. Οι κάμερες κατέγραφαν την θεαματική έφοδο των ειδικών δυνάμεων λίγες ώρες μετά, στο κρησφύγετο της γυναίκας που κατηγορείται ως τρομοκράτισσα και συνδέεται με το ΡΚΚ. Τόσο γρήγορα έγιναν όλα! Αμέσως διατάχθηκαν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Συρία και Βόρειο Ιράκ στους «τρομοκρατικούς θύλακες».Ανέβηκε το ηθικό των Τούρκων!
Ο Ερντογάν σε καθημερινή βάση απειλεί την Ελλάδα ότι θα έρθει ξαφνικά μια νύχτα. Λέει μόνο λόγια ή μήπως το εννοεί κιόλας; Είναι αλλοπρόσαλλος και επικίνδυνος. Ντοπάρει τα εθνικιστικά ακροατήρια κατά της Ελλάδας. Και το κάνει συστηματικά. Θα την αφήσει έξω από τα πολεμικά προεκλογικά του παιχνίδια;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, όπως τον παρότρυναν, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και το «εθνικό καθήκον» καθώς οι τουρκικές απειλές κλιμακώνονταν. Δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης κάλπης που θα στηθεί με την απλή αναλογική και της δεύτερης με το εκλογικό σύστημα της ΝΔ, να κληθεί να διαχειριστεί μια μείζονα εθνική κρίση.
Δεν θα είναι μικρή η διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, θα είναι 4-5 εβδομάδες. Κι αυτός είναι ένα ακόμη λόγος που θεωρεί την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια επικίνδυνη «βόμβα» αστάθειας.
Φυσικά και η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωράει στους εκλογικούς της σχεδιασμούς, παρακολουθώντας την Τουρκία. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και οι πιθανότητες ενός ακραίου σεναρίου. Οι ελληνικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν πριν ή μετά τις τουρκικές. Όχι παράλληλα. Το κλίμα ήδη είναι πολύ προεκλογικό και φαίνεται να κυριαρχεί το σενάριο του Μαρτίου. Και βεβαίως η μόνη λύση είναι σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις με αποφασιστικά αντανακλαστικά και ομοιογένεια απόψεων.