current views are: 44

1 Μαΐου 2016
Δημοσίευση13:53

Η άνοδος της οικογένειας Βεντούρη και το «ναυάγιο» στο λιμάνι του Πειραιά

Η Ventouris Sea Lines ιδρύθηκε το 1987 από τον Ευάγγελο Κ. Βεντούρη, μέλος της οικογένειας Βεντούρη, μιας οικογένειας με μακρά και πλούσια παράδοση στο χώρο της ακτοπλοϊας.  

Δημοσίευση 13:53’

Η Ventouris Sea Lines ιδρύθηκε το 1987 από τον Ευάγγελο Κ. Βεντούρη, μέλος της οικογένειας Βεντούρη, μιας οικογένειας με μακρά και πλούσια παράδοση στο χώρο της ακτοπλοϊας.  

Η Ventouris Sea Lines ιδρύθηκε το 1987 από τον Ευάγγελο Κ. Βεντούρη, μέλος της οικογένειας Βεντούρη, μιας οικογένειας με μακρά και πλούσια παράδοση στο χώρο της ακτοπλοϊας.  

Το 1986 ο καπετάν Κώστας μοίρασε στα τέσσερα παιδιά του, Βαγγέλη, Αντώνη, Γιώργο και Χαράλαμπο, τα έξι επιβατικά πλοία. Ο Ευάγγελος Βεντούρης, του Κωνσταντίνου και της Οδηγήτριας, γεννήθηκε το 1959 στην Κίμωλο. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Boston North Eastern University και Ναυπηγός στο Πανεπιστήμιο του Michigan των Η.Π.Α. Στη συνέχεια σπούδασε Marine Engineering στο Newcastle Upon Tyne στην Αγγλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε για 2 χρόνια στην εταιρία του πατέρα του στο τεχνικό τμήμα. 

Το 1986 δημιουργείται η VENTOURIS SEA LINES, όπου αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου με Αντιπρόεδρο τον αδελφό του Αντώνη. Το 1992, μετά την αποχώρηση του Αντώνη, ανέλαβε εξολοκλήρου τη διεύθυνση της εταιρίας, η οποία τότε διέθετε 5 επιβατικά πλοία. Το 1995 τα 5 πλοία γίνονται 7. Ωστόσο εκείνη η χρονιά, καθώς και τα χρόνια που ακολούθησαν, υπήρξαν αρκετά δύσκολα για την VENTOURIS SEA LINES.

Οι λάθος επιχειρηματικές κινήσεις

Μια σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειας Βεντούρη, οδήγησαν σε… ναυάγιο. 

Η εταιρία έχανε το ένα πλοίο μετά το άλλο και τα χρέη στο ΝΑΤ, συσσωρεύονταν, από το 1995. Έτσι λόγω κατασχέσεων βγήκε στο «σφυρί» και το αγαπημένο πλοίο της οικογένειας, το «Παναγία Τήνος ΙΙ» 

Η εταιρία δραστηριοποιήθηκε από το 2005 – 2014 στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. 

Ωστόσο μετά και την αρχή της οικονομικής κρίσης αλλά και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Βεντούρη, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την γνωστή εταιρία.

Χρέη οδήγησαν την εταιρία σε μεγάλη «κρίση» 

Οι πρώτες καθυστερήσεις στους μισθούς των εργαζομένων οδήγησαν σε επίσχεση εργασίας το 2012Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε έως το τελευταίο δρομολόγιο που πραγματοποίησε το πλοίο με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν απλήρωτες οφειλές για περισσότερο από έξι μήνες προς τους ναυτικούς, στους οποίους η εταιρεία αδυνατούσε να καταβάλλει ακόμη και το δώρο Χριστουγέννων. 

Οι ναυτικοί, ύστερα από μήνες παραμονής στο πλοίο, τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας και με τη σειρά τους έφυγαν από το πλοίο με αποτέλεσμα αυτό να μείνει αφύλακτο.

Παναγία Τήνος: Από την δράση στο «ναυάγιο»

Το πλοίο «Παναγία Τήνος» … γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1960 και η εταιρεία του H.M Koningin Juliana (HMKJ) το ονόμασε KONINGIN WILHELMINA.
Δρομολογήθηκε σε γραμμές της Ολλανδίας μέχρι το 1978 ενώ δυο φορές εκτέλεσε έκτακτα δρομολόγια για χάρη της εταιρείας του το 1967 και το 1971… Το 1978 τον Ιούλιο σταμάτησε τα δρομολόγια και έδεσε μέχρι τον Οκτώβριο όπου πουλήθηκε στη Ακτοπλοΐα Βεντουρη.

Ονομάστηκε αρχικά ΚΑΠΤΑΙΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και δρομολογήθηκε στη γνώριμη γραμμή του : Πειραιά- Σύρο -Τήνο – Μύκονο. Το 1981 παίρνει και το γνωστό σε όλους μας όνομα του ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ και φυσικά συνεχίζει στη γραμμή του…στα μέσα της δεκαετίας του 80 επίσημα πλέον ανήκει στην VENTOURIS SEA LINES όπου το έχουν γνωρίσει και οι περισσότεροι ενώ το 1990 περνά για λίγο στα χέρια της Α.Κ.VENTOURIS 1994 και μετονομάζεται σε ΑΡΤΕΜΙΣ (αφού έχει έρθει πλέον το ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ 2) και λίγο αργότερα το ’95 δένει κι αυτό λόγω της πτώχευσης της εταιρείας.

Το 1996, όπως αναφέρει το tinostoday.gr, το αγοράζει με πλειστηριασμό η ΜΙΝΟΑΝ CRUISES και κάνει κρουαζιέρες ως ΑΡΤΕΜΙΣ μεταξύ Σαντορίνης και Ηρακλείου με προσέγγισης σε Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο. Το 2001 εγκαταλείπει πλέον οριστικά την Ελλάδα και με το “όνομα” ΤΕΜΙS” παίρνει το δρόμο για την Alang.

Πάντως κανείς δεν θα το ξεχάσει το ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ…Δούλεψε σκληρά και η αλήθεια είναι πως έβγαλε ασπροπρόσωπη τη VENTOURIS. Σήμερα βρίσκεται μισοβυθισμένο στο λιμάνι του Πειραιά

Γ.Λ.


σχετικα αρθρα