current views are: 11

7 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση20:22

Η Δανία θα πληρώσει για πρόσβαση στα Panama Papers

Η Δανία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα πληρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα των Panama Papers με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δημοσίευση 20:22’

Η Δανία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα πληρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα των Panama Papers με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η Δανία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα πληρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα των Panama Papers με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να διερευνήσει κατά πόσο 500-600 Δανοί που εμφανίζονται στα έγγραφα αυτά έχουν πράγματι αποφύγει να πληρώσουν φόρους.

Οι φορολογικές αρχές έλαβαν μια ανώνυμη προσφορά το καλοκαίρι για να αποκτήσουν στοιχεία από τα λεγόμενα «Panama Papers», δήλωσε ο αρμόδιος για την Φορολογία υπουργός, Κάρστεν Λόριτζεν.

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για χρήσιμες πληροφορίες. Το χρωστάμε σε όλους τους δανούς φορολογούμενους που πληρώνουν πιστά τους φόρους τους» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αρχικά ήταν «πολύ επιφυλακτικός».

«Το υλικό περιέχει έγκυρες πληροφορίες που αφορούν αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενους στη Δανία» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως και άλλα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της αγοράς ορισμένων από τα 200.000 περίπου έγγραφα που διέρρευσαν από την Mossack Fonseca και για το κόστος απόκτησής τους ανέφερε ότι δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια κορώνες.

Από τη Βρετανία και την Ισλανδία μέχρι την Κίνα και τη Ρωσία τα Panama Papers εμπλέκουν πληθώρα πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων σε μια υπόθεση άνευ προηγουμένου, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε «σκάνδαλο του αιώνα». Τα ονόματα που εμπλέκονται στη λίστα που διέρρευσε, πολλά και τρανταχτά, με τις αποκαλύψεις και τις προεκτάσεις τους να κάνουν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους.

Στη λίστα των Panama Papers συγκαταλέγονται από επικεφαλής κρατών και πολιτικούς, μέχρι αθλητές, διασημότητες, επιχειρηματίες και εγκληματίες, ενώ ξεχωρίζουν ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο Ίαν Κάμερον, πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, συγγενείς και συνεργάτες του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι και του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, αλλά και αθλητές, όπως ο Λιονέλ Μέσι, καθώς και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί. 

Τα περισσότερα από 11 εκατομμύρια αρχεία που προκάλεσαν παγκόσμιο «σεισμό» διέρρευσαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία  Ερευνητικών Δημοσιογράφων – International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και προέβη πρώτη στη δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων. 

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών – περίπου 2,6 terabytes δεδομένων – αποκτήθηκε αρχικά από τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung χάρη σε μια ανώνυμη πηγή ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε σε διεθνή Μέσα. 

Η ICIJ ισχυρίστηκε πως απέκτησε πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα της παναμαϊκής νομικής εταιρείας Mossack Fonseca η οποία ειδικεύεται στην ίδρυση εικονικών εταιρειών (shell companies) και στην παροχή υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

 


σχετικα αρθρα