current views are: 24

19 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση15:39

Κρ. Λαγκάρντ: Το μνημόνιο επιβλήθηκε στην Ελλάδα για να σωθούν οι τράπεζες

«Μένουν πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνουν ακόμα»

Δημοσίευση 15:39’

«Μένουν πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνουν ακόμα»

Στην παραδοχή ότι η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως για να σωθούν οι τράπεζες προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

«Πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος, επειδή μόνο λίγο-λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ και συμπλήρωσε ότι:  «Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες [σ.σ. Ελλάδα]. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον ωστόσο σημείωσε ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμα. «Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων ελπίζουμε να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα, για να αναπτυχθεί εντονότερα. Βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν καταρτίστηκε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε τη θέση της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, όταν πρόεδρος ήταν ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι παραδοχές Όλι Ρέν – Γ. Ντάισελμπλουμ

Σε αντίστοιχη παραδοχή έχουν προχωρήσει και άλλα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο κατά το παρελθόν – ή συνεχίζουν να παίζουν ρόλο- στο ελληνικό δράμα: Από τον πρώην επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Όλι Ρέν, έως και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσφατα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, είχε επιβεβαιώσει την εν λόγω υπόθεση.

Όπως είχε πει τότε ο Ντάισελμπλουμ, ο βασικός στόχος, κυρίως, του πρώτου ελληνικού μνημονίου ήταν να «σωθούν» επενδυτές εκτός Ελλάδας. «Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός. Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι’ αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μην διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας στον κ. Νότη Μαριά, ενώ σημείωσε ότι επρόκειτο για μια τεράστια κρίση, καθώς κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αφήνοντας πολλές χώρες με υψηλό χρέος.


σχετικα αρθρα