current views are: 23

3 Φεβρουαρίου 2022
Δημοσίευση07:25

Χρήστος Σαρτζετάκης: Η ατάκα του Λαζόπουλου που οδήγησε στη σύλληψη του ηθοποιού

Η θητεία του στιγματίστηκε από την κόντρα που ξέσπασε με τον Λάκη Λαζόπουλου με αφορμή μια υβριστική ατάκα για τον ίδιο στην επιθεώρηση «Τι είδε ο Γιαπωνέζος» που οδήγησε στην σύλληψη του ηθοποιού.

Δημοσίευση 07:25’

Η θητεία του στιγματίστηκε από την κόντρα που ξέσπασε με τον Λάκη Λαζόπουλου με αφορμή μια υβριστική ατάκα για τον ίδιο στην επιθεώρηση «Τι είδε ο Γιαπωνέζος» που οδήγησε στην σύλληψη του ηθοποιού.

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 92 ετών ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, αν και δεχόταν αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή και την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Ωστόσο η θητεία του στιγματίστηκε από την κόντρα που ξέσπασε με τον Λάκη Λαζόπουλου με αφορμή μια υβριστική ατάκα για τον ίδιο στην επιθεώρηση «Τι είδε ο Γιαπωνέζος» που οδήγησε στην σύλληψη του ηθοποιού. 

Ήταν 31 Ιουλίου 1987 όταν άντρες της εισαγγελίας Αθηνών έμπαιναν στο καμαρίνι του Λάκη Λαζόπουλου στο θέατρο «Αθήναιον» και τον συνόδευαν στην Ασφάλεια εκεί όπου και κρατήθηκε όλη τη νύχτα. Αφορμή ήταν η παράσταση «Τι είδε ο Γιαπωνέζος», όπου ο Λάκης Λαζόπουλος σατίριζε την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. «Να κάνεις δεξίωση και αυτό να λέγεται θεσμός της Δημοκρατίας και μετά εμείς πρέπει να το σεβαστούμε; Να μην γελάμε; Είναι δυνατόν να βλέπεις αυτές τις μουράκλες και να μην γελάς; Ποιος θεσμός θα σε κρατήσει; Δε σε κρατάει τίποτα!», ήταν το επίμαχο σημείο της παράστασης που είχε προκαλέσει την ενόχληση στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια και συνέχιζε: «Κάθε βράδυ στις 3 του τηλεφωνεί (του Σαρτζετάκη) ο Ανδρέας Παπανδρέου και αφού του λέει τη φράση είσαι μαλ…ας, του το κλείνει».

Η φράση αυτή οδήγησε στην παρέμβαση των αρχών και στη σύλληψη του Λάκη Λαζόπουλου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο που έσπευσαν στην Ασφάλεια για να διαμαρτυρηθούν. Ωστόσο οι διαμαρτυρίες της Άννας Παναγιωτοπούλου είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και της ίδιας.

Η Βουγιουκλάκη μάρτυρας υπεράσπισης

Στο δικαστήριο παρουσιάζεται ως μάρτυρας υπεράσπισης η Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Και παλιά σατιριζόταν ο κ. Τσάτσος, ή ο κ. Καραμανλής, αλλά ποτέ δεν συνελήφθη κανένας. Ο τωρινός πρόεδρος είναι ειδική περίπτωση και δεν έχει χιούμορ». Η κατάθεσή της σχολιάστηκε, καθώς παλιότερα την είχε σατιρίσει ο Λάκης Λαζόπουλος, αλλά η Βουγιουκλάκη είχε ένα μοναδικό τρόπο να τους κάνει όλους φίλους της.

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν, στην κατάθεσή της, είπε: «Γέλασα με το νούμερο, αλλά και καθημερινά γελάω, όταν βλέπω τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εσείς κύριε Πρόεδρε του δικαστηρίου, μπορείτε να ορκιστείτε ότι δεν γελάτε;» είπε η δημοσιογράφος και προκάλεσε αμηχανία στον δικαστή.

Όταν ο Λάκης Λαζόπουλος κλήθηκε να καταθέσει και αυτός, εξήγησε στην έδρα το σκεπτικό για την ατάκα «είσαι μαλ..ας», που υποτίθεται ότι έλεγε από τηλεφώνου ο Παπανδρέου στον Σαρτζετάκη. «Εγώ δεν εννοώ τίποτα. Ο κόσμος εννοεί. Άλλωστε, η κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται καθημερινά στον Τύπο. Μπορεί και να μην είναι αλήθεια. Η επιθεώρηση δεν λέει πάντα την αλήθεια. Μήπως όμως η τηλεόραση λέει πάντα την αλήθεια; Γιατί αυτούς δεν τους συλλαμβάνουν;».

Οι δύο ηθοποιοί αθωώθηκαν, αλλά ακολούθησε σειρά άρθρων για κρούσμα λογοκρισίας. Ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις πήρε θέση, λέγοντας: «Πρόκειται για την πιο αισχρή, ανελεύθερη πράξη της κυβερνήσεως, που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό. Φοβάμαι πως ο αυριανισμός γίνεται καθεστώς. Αγανάκτησα!»..

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ο κ. Χρήστος Σαρτζετάκης έμαθε το ζήτημα από τις εφημερίδες και πως σε καμία περίπτωση δεν είχε απαιτήσει ή ζητήσει ο ίδιος την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Η επίσημη εκδοχή που παρουσιάστηκε ήταν ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Ευθυμιάδη ο οποίος διέμενε σε πολυκατοικία πολύ κοντά στο θεάτρο Αθήναιον και ήταν καθημερινά αυτήκοος μάρτυρας του σκετς.


σχετικα αρθρα