current views are: 11

15 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση12:45

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η αναθεώρηση του Συντάγματος απασχόλησε δικαστές και εισαγγελείς

Η συνέλευση ανέδειξε επίσης το θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και την προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της από τα κόμματα

Δημοσίευση 12:45’
6rkjxw1544878328476 scaled

Η συνέλευση ανέδειξε επίσης το θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και την προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της από τα κόμματα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της Χριστόφορος Σεβαστίδης, κατά τις εργασίες της σημερινής γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη μπαίνει μόνιμα σε μια πολιτική διελκυστίνδα και πλήττεται καίρια στον πυρήνα της λειτουργίας της, στην αμεροληψία της», προσθέτοντας ότι η «Δικαιοσύνη αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε εκτενώς στις κατά καιρούς επιθέσεις σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων, όπως είπε, σημειώνοντας: «Η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης. Η αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας και των υπευθύνων πολιτικών κομμάτων σ’ αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική πριν την εδραίωση μιας ψευδούς κοινωνικής συνείδησης και τη δημιουργία αμετάκλητων καταστάσεων».

Ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ότι θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης οι δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από τότε που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα (συνταξιοδότηση).

Επίσης, ο κ. Σεβαστίδης τάχθηκε ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης υπέρ της κατάργησης του Μισθοδικείου, το οποίο εκδικάζει οικονομικά θέματα των δικαστών για λόγους που σχετίζονται το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε θετική την πρόταση να καταργηθεί το δικαίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης για πειθαρχική δίωξη σε βάρος των δικαστικών λειτουργών.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε τη συμφωνία του για αλλαγές, αλλά παράλληλα και προβληματισμούς για την έκτασή τους, ενώ τόνισε ότι «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους».

Υπουργός Δικαιοσύνης: Υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για τη Δικαιοσύνη στον προϋπολογισμό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κοινός σκοπός του υπουργείου και των δικαστών είναι η απονομή Δικαιοσύνης στους πολίτες, ενώ τόνισε «ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο οικογενειακό δίκαιο και καταβάλλει προσπάθειες ικανοποίησης αιτημάτων οικονομικής φύσεως του δικαστικού σώματος, όπως είναι μισθολογικές ωριμάνσεις, αναδρομικά και άλλα.

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου, επίσης, τόνισε ότι υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για τη Δικαιοσύνη στον προϋπολογισμό, αλλά και καλύτερη κατανομή των πιστώσεων, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα της Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και ειδικά στην e- justice.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Καλογήρου τόνισε σχετικά ότι κατά τη διάρκεια της προεργασίας της αναθεώρησης θα είναι χρήσιμο να ακουστούν οι απόψεις των δικαστικών, και η ευρύτητα της αποδοχής των επικείμενων αλλαγών από το δικαστικό σώμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις όποιες αλλαγές.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και στο ρόλο της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας», ενώ για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του. Άλλο καταφύγιο εκτός από τη νομιμότητα δεν υπάρχει» υποστήριξε η αντιπρόεδρος της Βουλής κλείνοντας την παρέμβασή της.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη Δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις.

Για τις μεγάλες δίκες που διεξάγονται ταυτόχρονα με αργούς ρυθμούς, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για την εκδίκαση των υποθέσεων, ενώ αναφέρθηκε στον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων, επισημαίνοντας την ενίσχυση των θεσμών για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση επισήμανε ότι δεν «πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα» και υποστήριξε την ανάγκη της συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, απευθυνόμενη για τελευταία φορά στους δικαστές καθώς συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο, επισήμανε τις αρνητικές συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης σε πολλά δικαστήρια της χώρας, όπου ακόμη μαζεύουν τα νερά με κουβάδες και οι δικαστές δεν έχουν γραφεία.

Τέλος, χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

 

 

 

 


σχετικα αρθρα