current views are: 13

4 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση13:16

Η απάντηση Μητσοτάκη σε μια «προοδευτική» διακυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Βαρουφάκη – Θρυαλλίδα εξελίξεων οι εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ

Με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες ο πρωθυπουργός. Η απλή αναλογική και τα μετεκλογικά σενάρια.

Δημοσίευση 13:16’

Με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες ο πρωθυπουργός. Η απλή αναλογική και τα μετεκλογικά σενάρια.

Την αυτοδυναμία της ΝΔ προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το χαρτί της «προοδευτικής διακυβέρνησης» το οποίο ενθαρρύνεται και από ένα ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου. «Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Γιάννη Πρετεντέρη και την Ράνια Τζήμα στο «Μέγκα». «Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα» τόνισε. «Και ναι, πιστεύω ότι αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του, αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές.»

Ο πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα ότι έχει στραμμένο το βλέμμα στις διπλές εκλογές, αφού οι επόμενες κάλπες όποτε και αν στηθούν θα γίνουν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ προς το τέλος της κυβερνητικής του θητείας και χωρίς να παραβλέπεται ότι πλέον ήταν γενική η αίσθηση ότι όδευε σε δεινή ήττα.

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με απλή αναλογική δεν μοιάζει ρεαλιστική, καθώς και 40% να πάρει η ΝΔ όπως το 2019, οι 158 έδρες πέφτουν στις 130! Για να πάρει αυτοδυναμία με 151-152 έδρες θα χρειαζόταν μπορεί και ένα 44-45% (σημασία έχει και το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής). Το λογικό είναι ασκώντας την διακυβέρνηση της χώρας να υποστεί μια φθορά, έστω και αν αυτήν τη στιγμή, η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί διψήφιο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παπανδρέου

Ο Αλέξης Τσίπρας που μέχρι τώρα υπολείπεται σημαντικά (διψήφια είναι η υπεροχή Μητσοτάκη σε όλες τις δημοσκοπήσεις), ποντάρει στα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» έστω κι αν έχει μικρές πιθανότητες υλοποίησης. Ο ένας λόγος είναι ότι επιχειρεί να κτίσει ένα αριστερό προφίλ που απώλεσε σε σημαντικό βαθμό όταν ήταν πρωθυπουργός με εταίρο τον προερχόμενο από τη λαϊκή δεξιά Πάνο Καμμένο. Ο δεύτερος λόγος ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίρνει αποστάσεις, τώρα που δέχεται κριτική ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, ο προσανατολισμός που θα δώσει στο κόμμα είναι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα πείσει ότι άλλαξε στάση όταν σε ανύποπτο χρόνο είχε ταχθεί υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης και είχε επισκεφθεί και τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Οξύμωρο!

Μία προοπτική προοδευτικής συνεργασίας κατά την Κουμουνδούρου θα ήταν σε συνεργασία και με το ΜεΡΑ25 – αν και ο Βαρουφάκης έχει αρνηθεί μια τέτοια προοπτική- και με το ΚΚΕ με το οποίο η οποιαδήποτε προσέγγιση εμφανίζεται μη ρεαλιστική. Το τρίγωνο Τσίπρας – Βαρουφάκης – Παπανδρέου προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς εντός της ΝΔ αλλά και σε μια σημαντική μερίδα του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ θα έβαζε ταφόπλακα σε ένα τέτοιο σενάριο από την επομένη της εκλογής του.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ η περίπτωση Παπανδρέου παραπέμπει στην ουσία σε μια διλημματική κατάσταση. Ένας μεγάλος αριθμός στελεχών του θεωρεί ότι ενισχύει τα σενάρια προοδευτικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμάται ότι υπονομεύει το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Παπανδρέου εάν επιτύχει έναν κάποιο επαναπατρισμό αυτός θα προέρχεται κυρίως από τις δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσοι τα λένε αυτά (τα σενάρια) , ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά.»

Ο πρωθυπουργός όμως άφησε ανοιχτή μια χαραμάδα. «Ή αν έβγαιναν (τα κουκιά) θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση» δήλωσε. «Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση» τόνισε. «Και πριν ήταν τα τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες.»

Η αριθμητική

Εάν πάρουν τα κόμματα τα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του 2019 στην κάλπη της απλής αναλογικής οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ με 39,86% έβγαλε 158 που θα πέσουν στις 130.
ΣΥΡΙΖΑ με 31,53% έβγαλε 86 έδρες οι οποίες όμως θα ανέβουν στις 103, διότι πριμοδοτούνται ιδιαίτερα το δεύτερο κόμμα αλλά και τα μικρότερα.
-Το ΚΙΝ.ΑΛ με 8,1% έχει 22 έδρες που θα αυξάνονταν σε 27.
-Το ΚΚΕ με 5,3% έχει 15 έδρες που θα αυξάνονταν στις 17.
-Η Ελληνική Λύση με 3,7% έβγαλε 10 έδρες και θα τις αύξανε σε 12.
-Το ΜεΡΑ25 με 3,44% έβγαλε εννέα έδρες τις οποίες θα αύξανε σε 11.

Όσο και αν είναι υποθετικό αυτό το σενάριο διότι είναι αδύνατο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις όλα τα κόμματα να πάρουν τα ίδια ποσοστά, δείχνει το πως η απλή αναλογική μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, εάν η ΝΔ ακόμη και εάν είναι πρώτο κόμμα, δεν έχει υψηλό εκλογικό ποσοστό.

Στα κομματικά στρατόπεδα γίνονται συζητήσεις ακόμη και για κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο Τσίπρας είχε ως σημαία του την κυβέρνηση Κόστα στην Πορτογαλία που όμως κατέρρευσε χωρίς να πετύχει την αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλες κοινωνικές πολιτικές τις οποίες προέταξε.

Κυβέρνηση ανοχής

Στην Ελλάδα θα ήταν δυνατή μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία θα μπορούσε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού (άρθρο 84 παρ. 1 Σ.), με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν πρέπει να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού (120 βουλευτές, άρθρο 84 παρ. 6 Σ.). Αυτό μπορεί να γίνει με την απουσία αριθμού βουλευτών άλλων κομμάτων από την ολομέλεια κατά την ψήφο εμπιστοσύνης που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία δια της ανοχής στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

Βέβαια, πόσο θα μπορούσε να αντέξει ουδείς μπορεί να προβλέψει αφού με μια πρόταση μομφής, ή στην ψήφιση του προϋπολογισμού ή σε άλλες κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες μπορεί να πέσει, όπως συνέβη στην Πορτογαλία.

Η τράπουλα θα ανακατευτεί. Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ και η νέα ηγεσία που θα προκύψει στις 5 ή στις 12 (β´ γύρος) Δεκεμβρίου είναι κρίσιμες ευρύτερα για το πολιτικό σκηνικό. Ισορροπίες μπορεί να ανατραπούν και να δημιουργηθούν νέες συνθήκες που ενδεχομένως να φέρουν και εντός του 2022 τις εκλογές έστω και αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε και χθες υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Άλλωστε στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ.


σχετικα αρθρα