current views are: 3228

4 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση21:00

Η αποτυχία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στέλνει τον Ακάρ στη σύνταξη: Το παρασκήνιο και ο «αμίλητος» νέος Υπουργός Άμυνας Στρατηγός Γκιουλέρ

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εκτός κυβέρνησης τον Χουλουσί Ακάρ είτε επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος από το έργο του στο υπουργείο άμυνας.

Δημοσίευση 21:00’
Ακάρ

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εκτός κυβέρνησης τον Χουλουσί Ακάρ είτε επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος από το έργο του στο υπουργείο άμυνας.

Aν και εμφανιζόταν ως ένας από τους πλέον πιθανούς διαδόχους του Ταγίπ Ερντογάν ο έως χθες πανίσχυρος υπουργός άμυνας και εξαιρετικά λαλίστατος σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά Χουλουσί Ακάρ οδηγείται πρόωρα στη σύνταξη. Η απόφαση του Τούρκου προέδρου να απομακρύνει από τη νέα του κυβέρνηση το ‘’γεράκι’’ των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να αιφνιδίασε αρκετούς όμως όπως φάνηκε αποτελούσε από καιρό ειλημμένη απόφαση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εκτός κυβέρνησης τον Χουλουσί Ακάρ είτε επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος από το έργο του στο υπουργείο άμυνας, είτε γιατί έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή είτε και για τα δύο. Και πως να ήταν άλλωστε ικανοποιημένος καθώς το όραμα του περί ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ έμεινε μόνο στους προκλητικούς χάρτες και στις βαρύγδουπες δηλώσεις. Στην πράξη το πρόσημο ειδικά σε ότι αφορά τις προκλητικές και αναθεωρητικές του βλέψεις προς την Ελλάδα στο τέλος της ημέρας το πρόσημο ήταν ξεκάθαρα αρνητικό.

Η κρίση που επιχείρησε να στήσει το καλοκαίρι του 2020 βγάζοντας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το σύνολο του στόλου του κατέληξε μπούμερανγκ. Επί του πεδίου ο Ελληνικός Στόλος κυριάρχησε απόλυτα κερδίζοντας παντού το τακτικό πλεονέκτημα. Τα Ελληνικά υποβρύχια παρέμειναν επί μήνες άφαντα έχοντας καταλάβει καίριες θέσεις στοχοποιώντας όλες τις κύριες Μονάδες του Τουρκικού στόλου. Όμως και στην επιφάνεια η ναυτοσύνη των πληρωμάτων του Ελληνικού Στόλου αποτέλεσε τον καταλύτη της τακτικής εικόνας. Το περιστατικό εμβολισμού της φρεγάτας «Kemal Reis» από την Ελληνική «ΕΛΛΗ» «τσαλάκωσε» το γόητρο των γειτόνων οι οποίοι έπειτα από συνεχείς προσπάθειες αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα πλοία τους στους ναυστάθμους έχοντας ως μοναδική «επιτυχία» τον ανούσιο πλου του ερευνητικού «Oruc Reis» εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του Έβρου όπου και πάλι παρά τον οργανωμένο από την Άγκυρα ασύμμετρο υβριδικό πόλεμο με τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε άμεση εμπλοκή το αποτέλεσμα ήταν μια ηχηρή ήττα η οποία μάλιστα ταξίδεψε σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην εικόνα της Τουρκίας με αποτέλεσμα σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα που έδινε καθημερινό αγώνα για να κρατήσει απόρθητα τα σύνορα της και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως η σοβαρότερη ήττα για τις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνεται στον αέρα. Εκεί που μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια η Ελλάδα όχι μόνο κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία κρίσης αλλά και να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα. Η αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper, η αγορά των game changer Γαλλικών μαχητικών Rafale, η είσοδος στο πρόγραμμα των stealthF-35 αλλά και η υποστήριξη του συνόλου του αεροπορικού στόλου- τα Mirage 2000-5 είχαν σχεδόν καθηλωθεί απόλυτα- άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Την ίδια ώρα οι γείτονες απλά αναλώνονταν στη διαφήμιση των Bayraktar την ώρα που είχαν χάσει τα F-35 ενώ τα προβλήματα στην υποστήριξη των F-16 είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Και μπορεί ο Χουλουσί Ακάρ να εφάρμοζε τη γραμμή Ερντογάν η οποία όπως αποδείχθηκε ήταν απόλυτα αποτυχημένη όμως τελικά αυτός ήταν το θύμα.

Ο ‘’αμίλητος’’ Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ είναι πλέον ο καινούργιος υπουργός άμυνας της γείτονος. Ως Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2018 δεν τον έχουμε ακούσει ποτέ να αναφέρεται στα Ελληνοτουρκικά και πάντοτε βρισκόταν στη ‘’σκιά’’ του Χουλουσί Ακάρ. Η επιλογή του ίσως αποτελεί μήνυμα ότι πλέον η γραμμή Ερντογάν αλλάζει και από την ‘’διπλωματία των κανονιοφόρων’’ θα ποντάρει στην πραγματική διπλωματία και στον πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, νέο υπουργό εξωτερικών.


σχετικα αρθρα