current views are: 12

27 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση17:56

Η δράση του κυκλώματος με τα παράνομα διπλώματα σε 340 υποψήφιους – Η ταρίφα, ο «Χάρης» και 680.000 ευρώ το κέρδος

10 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και ένας αλλοδαπός ήταν εκείνοι που τους μιλούσαν στο ακουστικό δίνοντας τις σωστές απαντήσεις

Δημοσίευση 17:56’
diploma odigisis

10 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και ένας αλλοδαπός ήταν εκείνοι που τους μιλούσαν στο ακουστικό δίνοντας τις σωστές απαντήσεις

73 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους , υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής και Ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών και αλλοδαποί, είναι οι άνθρωποι που είχαν «στήσει» το κύκλωμα με τα  παράνομα διπλώματα «καλωδιώνοντας» τους υποψηφίους με κάμερες και ακουστικά  ώστε να  απαντούν  σωστά στις θεωρητικές εξετάσεις.

Η πρώτη καταγγελία γίνεται στις αρχές  στις 18 Μαΐου 2022. Είναι ανώνυμη και αναφέρει ότι έχει συσταθεί εγκληματική οργάνωση  για έκδοση διπλωμάτων με παράνομο τρόπο. Η καταγγελία όμως δίνει και ένα άλλο βασικό στοιχείο στις αρχές. Τον τρόπο δράσης: Με οπτικοακουστικό εξοπλισμό, κάμερα και ακουστικό τύπου ψείρα. Το κύκλωμα απευθυνόταν κυρίως σε αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης στην Ελλάδα  και δεν ήξεραν καλά ελληνικά.

Οι αρχές  για να λύσουν την υπόθεση ζήτησαν την άρση του απορρήτου σε πρόσωπα – κλειδιά  και έτσι έβγαλαν λαβράκι .

Το Modus operandi του κυκλώματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης  5 υπάλληλοι σε Διευθύνσεις Μεταφορών  -τρεις άντρες και δύο γυναίκες –  που είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες  που άπτονται της έκδοσης αδειών οδήγησης  επέτρεπαν  σε υποψήφιους οδηγούς να φέρουν και να χρησιμοποιούν παράνομο οπτικοακουστικό εξοπλισμό επικοινωνίας. Στη συνέχεια 10 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και ένας αλλοδαπός ήταν εκείνοι που τους μιλούσαν στο ακουστικό δίνοντας τις σωστές απαντήσεις

Τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζαν κυρίως αλλοδαπούς. Η επαφή με τα μέλη  επιτυγχάνονταν  με τη μέθοδο από στόμα σε στόμα ( word of mouth ) είτε μέσω άλλων μελών.

Κατά την πρώτη τηλεφωνική ή διαδικτυακή επαφή μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης ενεργώντας για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης παρακινούσαν τους υποψηφίους  και τους έλεγαν ότι θα περνούσαν τις θεωρητικές εξετάσεις  Έταζαν 100% επιτυχία.

Στη συνέχεια τους έλεγαν να περάσουν από τα γραφεία τους  και τους ενημέρωναν για τη διαδικασία. Κατόπιν οι υποψήφιοι  έδιναν προκαταβολή και η εξόφληση γινόταν πριν την είσοδο στην αίθουσα για τις θεωρητικές εξετάσεις. Η συνάντηση γινόταν σε αυτοκίνητα των κατηγορουμένων για να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές.

παράνομα διπλώματα

Έκαναν όμως και υποδείξεις στους υποψήφιους τι να φορούν για να μην  κινήσουν υποψίες:

Μακρύ παντελόνι  έτσι ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές ενώ εντός σάκου ή σακούλας που είχε μαζί του ο υποψήφιος  έκρυβαν την συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων  προκειμένου μέσω κάμερας να έχουν ζωντανή εικόνα των ερωτήσεων που προβάλλονταν στον υπολογιστή.

Η κάμερα ήταν στην μπλούζα ή το πουκάμισο είτε  μέσα στη μάσκα για τον κορωνοϊό. Σε λίγες περιπτώσεις εκμεταλλεύονταν ακόμα και τα smart watch.

Σε περίπτωση που οι εξεταζόμενοι για κάποιο  λόγο δεν έφεραν κάμερα στο σώμα τους αλλά μόνο ακουστικό τότε έλεγε χαμηλόφωνα τις ερωτήσεις  και το μέλος της οργάνωσης υποδείκνυε τις σωστές απαντήσεις.

Υπήρχε δε και διερμηνέας  σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος δεν γνώριζε ελληνικά.

Η ταρίφα και οι κωδικοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι υποψήφιοι έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη .2.000  ευρώ  ήταν το ποσό που έδινε ο κάθε υποψήφιος  στα μέλη της οργάνωσης .Τα 500 ευρώ από αυτά τα χρήματα δίνονταν στους υπαλλήλους που έκαναν τα στραβά μάτια και τώρα βρίσκονται κατηγορούμενοι .Υπολογίζεται ότι  χορήγησαν  παράνομα διπλώματα σε τουλάχιστον 340 άτομα από τον Μάρτιο μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου ενώ  το συνολικό  κέρδος ήταν  680.000 ευρώ .

Τα μέλη της οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικούς :

Η λέξη  «μαύρο « ήταν η παράτυπη διαδικασία ,η λέξη «γρήγορο «  το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο .»Μηχανήματα» ή  «πράγματα» ήταν οπτικοακουστικές συσκευές   και οι λέξεις «μαύροι» ή σκυλιά  χρησιμοποιούταν για να περιγραφούν οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι οδηγοί τρίτων χωρών.

Ένα από τα ηγετικά στελέχη ομολόγησε ότι ξεκίνησε τη δράση του το 2020  λόγω εξόδων και της αιφνίδιας εγκυμοσύνης της συζύγου του  ενώ έπαιρνε από κάθε υποψήφιο 1.600 ευρώ ενώ «έδωσε» και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης. Ο αλλοδαπός που είχε το ρόλο του διερμηνέα αποκάλυψε ότι έκανε 4 χρόνια  την παράνομη διαδικασία . Στις συνομιλίες εμφανίζεται ως ο «Χάρης «που «ψαρεύει» τους υποψήφιους αλλοδαπούς.

Πυροβόλησαν το  όχημα υπαλλήλου που τους «κυνηγούσε»

Ανώτερη Υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών  που κατάλαβε τη δράση τους δέχθηκε επίθεση όπως καταγγέλθηκε  με πυροβόλο όπλο  στο όχημά της και αυτό γιατί πραγματοποιούσε ενδελεχείς ελέγχους  στους εξεταζόμενους και έπιανε πολλούς από αυτούς  με τους μηχανισμούς πάνω τους  και τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα του Αμαρουσίου.

Η υπάλληλος ανέφερε ότι τη μήνυσε ένας άνδρας Πακιστανικής καταγωγής με το όνομα «Χάρης» για δήθεν ρατσιστική συμπεριφορά, μία μήνυση που μπήκε στο αρχείο.

Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν στην ανακριτή την Δευτέρα.

 


σχετικα αρθρα