current views are: 166

2 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση06:53

Η Δύση βγάζει «κόκκινη κάρτα» στον Ερντογάν – Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι πρεσβείες στην Κωνσταντινούπολη

Συνεχίζει το κρεσέντο επιθετικότητας απέναντι στη χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 06:53’
Ερντογάν

Συνεχίζει το κρεσέντο επιθετικότητας απέναντι στη χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει σε κάθε τόνο τους πολίτες της για επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η κίνηση της Τουρκίας μοιάζει περισσότερο με αντίποινα για τις προειδοποιήσεις των δυτικών χωρών προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η όλη κατάσταση ουσιαστικά επιβεβαιώνει αναλυτές που θεωρούν ότι πλέον οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο και ότι η άρνηση της Άγκυρας να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επιτείνει την επιδείνωση των σχέσεων αυτών.

Η κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά ευνοεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βαίνει προς εκλογές έχοντας άλλο ένα πρόβλημα στο κεφάλι του, δηλαδή, την ανησυχία δυτικών χωρών για πιθανή ισλαμική τρομοκρατία εντός της Τουρκίας.

Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι πλέον για τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ η άρνηση της Τουρκίας να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία αποδίδεται σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και όχι κάποια αντικειμενικά ζητήματα, καθώς η Στοκχόλμη έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Λουκέτο στις πρεσβείες

Μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες περί προσοχής για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, τώρα χώρες της Δύσης εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους ότι οι διπλωματικές τους αποστολές κινδυνεύουν να γίνουν στόχος επιθέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη έμεινε την Τετάρτη κλειστό εξαιτίας αυξημένης απειλής για επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε επισήμως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία συστήνει το Υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου σε επισήμανση του στη σελίδα: «Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες», με την υποσημείωση «Ασφάλεια».

Ειδικότερα, αναφέρει: «Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας κ.λπ.)».

Η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν την  Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.

Του Ερντογάν… του φταίει η αντιπολίτευση

Συνεχίζει το κρεσέντο επιθετικότητας απέναντι στη χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για το πρόγραμμα προμήθειας των αμερικανικών αεροσκαφών F-35, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην τουρκική αντιπολίτευση, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που προϋποθέτει «παραίτηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» όπως ισχυρίστηκε.

Στη σφοδρή του επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, είπε: «Ένας μάλιστα εξ αυτών (των «6» της αντιπολίτευσης) είπε ότι “η Δύση θα μας πει μπράβο”. Nτροπή σου! Είχες τόση ανάγκη να ακούσεις το “μπράβο” από τη Δύση;

«Κοιτάξτε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει» πρόσθεσε. «Χαιρετίζουν εκείνους που συνδέουν την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 με την παραίτηση της χώρας μας από κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολλά θέματα. Χαιρετίζουν την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο» ανέφερε ο Ερντογάν.

Όπως υπογράμμισε «Χαιρετίζουν τους πραξικοπηματίες και τους υποστηρικτές του καθεστώτος κηδεμονίας με την υπόσχεση να αναβιώσουν ό,τι υπήρχε στην παλιά Τουρκία. Το μόνο που δεν χαιρέτισαν ήταν το έθνος μας, με τα επιτεύγματα και τα όνειρά του, προφανώς επειδή δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη».

 Ερντογάν όπως… Έλβις

Τις θρυλικές συναυλίες του Έλβις Πρίσλει θυμίζουν οι προεκλογικές εμφανίσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τους θαυμαστές να λιποθυμούν στο άγγιγμα του, να ζαλίζονται με το βλέμμα του και να τραγουδούν με πάθος τα τραγούδια του. Βέβαια ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έζησε αυτές τις υπερβολές στην τελευταία του συγκέντρωση, ωστόσο έζησε με κάθε τρόπο τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων του.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, ο Ταγίπ Ερντογάν χθες είχε προεκλογικό ραντεβού με τους ψηφοφόρους του στην πλατεία Bilecik Cumhuriyet. Κάποια στιγμή, παίρνει το μικρόφωνο και αρχίζει να τραγουδά με όλο του το είναι, ένα τουρκικό ερωτικό τραγούδι. Άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε αυτές τις κινήσεις ο τούρκος πρόεδρος, καθώς θεωρεί ότι είναι ένας καλός τρόπος για να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Καθώς τραγουδά:  «Σε όσους ακούν και δεν  ακούν. Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ!  Σε αγαπώ πολύ!  Σε όσους  ακούν και δεν ακούν. Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ!  Σε όσους  ακούν και δεν  ακούν. Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ!»

Μια νεαρή κοπέλα χοροπηδά από την χαρά της που βρίσκεται δίπλα από τον τούρκο πρόεδρο, χαιρετά τον κόσμο που συνοδεύει τον Ερντογάν στο τραγούδι .

Ο Ερντογάν την βλέπει με την άκρη του ματιού του και της κάνει νόημα, κουνώντας το χέρι του, «να ηρεμήσει». Ο ενθουσιασμός της κοπέλας ήταν τόσος μεγάλος που δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τον «εκνευρισμό» του Σουλτάνου της.


σχετικα αρθρα