current views are: 699

17 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση11:50

Η Ελλάδα του Κοκού φεύγει, η Ελλάδα του Αντετοκούνμπο έρχεται

Η Ελλάδα που έρχεται, η Ελλάδα που φεύγει.

Δημοσίευση 11:50’
κηδεια-τεως-βασιλια

Η Ελλάδα που έρχεται, η Ελλάδα που φεύγει.

Θα γινόταν κι αυτό!
Θα μπαίνανε στη ζυγαριά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον Κοκό.
Ως ξένοι, ας πούμε και οι δύο, ως αλλοδαποί, που τους δεχθήκαμε ως Έλληνες, επομένως διατηρούν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ελληνική ιθαγένεια. Εντάξει, του Κοκού είχε πάει περίπατο, αλλά είναι σαν τον έρπη ένα πράγμα, ποτέ δεν εξοντώνεται εντελώς. Ποτέ δεν χάνεται…

Εν τω μεταξύ ο Γιάννης κάθεται ήσυχος στ’ αυγουλάκια του, στο Μιλγουόκι, αραδιάζει παιδιά και αποκομίζει διακρίσεις. Πιο πολύτιμος παίκτης από ‘δω, τιτλούχος στο πρωτάθλημα απο ‘κεί, καλύτερος αμυντικός παραπέρα, γεμίζει το σακούλι μέρα με την ημέρα. Και όταν του ζήτησε η εθνική ομάδα να αφήσει τις καλοκαιρινές διακοπές του, να τρέχει στα ρουμάνια για προετοιμασία και να παίξει ακολούθως στο ευρωμπάσκετ, δεν είπε «όχι», δεν είπε «μισό λεπτό», δεν είπε «δεν μπορώ». Στρατιωτάκι του εθνικού συγκροτήματος το παιδί που βίωσε επί έτη πολλά την Ελλάδα ως μητριά πατρίδα. Αλλά δεν είπε «όχι», δεν είπε «μισό λεπτό», δεν είπε «δεν μπορώ» κι ας κινδύνευε να τραυματιστεί και να στείλει στον αγύριστο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρώτα η πατρίδα!

Ο Κοκός από την άλλη, πρώτα η πάρτη του. Βασιλεύς των Ελλήνων, δεν τον δίνω τον τίτλο, δεν τον παραχωρώ, δεν έχω επώνυμο, δεν είμαι κοινός θνητός, στις φλέβες μου ρέει γαλάζιο αίμα. Και θα σας πάω στα δικαστήρια Έλληνα φορολογούμενε και Ελληνίδα φορολογούμενη, για να με αποζημιώσετε επειδή μου τσουρνέψατε την βασιλική περιουσία και τα κτήματά μου τα δώσατε στον Καλογρίτσα να τα κάνει βοσκοτόπια. Και όταν φτάσει η ώρα θα φορτώσω τα υπάρχοντά μου σε νταλίκες και κοντέινερ, σε αεροπλάνα και βαπόρια που θα έλεγε ο εσχάτως φιλοβασιλικός τροβαδούρος, και θα τα φυγαδεύσω στην Εσπερία για να κονομήσει τόσο ο οίκος μου όσο και οίκοι δημοπρασιών. Αχάριστοι!

Η Ελλάδα που έρχεται, η Ελλάδα που φεύγει. Από την αλλοδαπή αφίχθησαν οι γονείς Αντετοκούνμπο, στην Ελλάδα γεννήσανε τ’ αγόρια του, από μια τρίχα καταφέρανε να πάρουνε την υπηκοότητα, άντε ξανά μανά μετανάστες, μεγαλούργησαν στο εξωτερικό, δεν ξεχνούν ούτε στιγμή τις ρίζες τους. Από την αλλοδαπή αφίχθησαν και οι Γλύξμπουργκ, στο σβέρκο μας κάτσανε, το αίμα μας ήπιανε, προσπάθησαν σκληρά να ρίξουν την χώρα στα βράχια και κάποιες φορές το καταφέρανε, δημοψήφισμα κι όξω απ’ την πόρτα, μεγαλούργησαν με φραγκάτους γάμους στο εξωτερικό, δεν ξεχνούν ούτε στιγμή τους τίτλους τους. Η Ελλάδα που έρχεται, η Ελλάδα που φεύγει.

Και η σύγκριση δεν είναι τυχαία. Διότι βγήκε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (δεν θα τον διαφημίσω) και με αφορμή την απόφαση του Κυριάκου να μην γίνει η ταφή του Κοκού δημοσία δαπάνη, απεφάνθη τα παρακάτω:
«Συμμετοχή στην ελληνική ιστορία δεν είχε; Για τον κάθε μετανάστη διεκδικείτε τα δικαιώματά του. Είμαστε υπερήφανοι για τον Αντετοκούνμπο, ενώ για έναν άνθρωπο που συμμετείχε στα ιστορικά δρώμενα της χώρας μας, με μία ευκολία τον πετάτε έτσι. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε δημοκρατικά. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας. Γι αυτό τον άνθρωπο δεν υπάρχει ένα δικαίωμα;» 

Άλλος τους έβαλε απέναντι, λοιπόν. Κι άλλος την ξεκίνησε αυτή την κουβέντα. Όχι ότι δεν θα ξεκινούσε κάποια στιγμή, μιας και οπωσδήποτε θα μπαίνανε στη ζυγαριά οι ξανθοί που μας ήρθαν από τη Δανία με τους μελαχρινούς που μας ήρθαν από τη Νιγηρία. Οι σούπερ πολιτισμένοι οι ξανθοί με τα σεις και τα σας τους, με τις κορώνες τους και τα λοφία τους, με τους σούπερ απολίτιστους τους μελαχρινούς που κυκλοφοράγανε φορώντας μπανανόφυλλα και τριχιές. Πως είναι δυνατόν να έχουν φουλ δικαιώματα οι Αφρικάνοι και να μην έχουν οι Ευρωπαίοι, πως είναι δυνατόν να θαυμάζουμε τους Αφρικάνους και όχι τους Ευρωπαίους, πως είναι δυνατόν να στρέφεται η Ελλάς στο σοκολατί και όχι στο λευκότερο των λευκών; Πως είναι δυνατόν να προχωράει μπροστά ο κόσμος, ενώ εμείς θέλουμε να προχωράει προς τα πίσω;

Παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή, θα συστήσω στους Ελλαδέμπορες να φορτώσουν κάργα νερό στην καμπούρα. Γιατί το μέλλον τους έχει πολλή ξηρασία…

Υ.Γ. 1: Ένα από τα πράγμα που με είχαν εντυπωσιάσει το 1974, πιτσιρίκι 10 χρονών τότε, ήταν πόσο δύσκολα τα μίλαγε τα ελληνικά ο Κοκός στο διάγγελμά του. Ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τα μιλάει καλύτερα απ’ όλους μας!
Υ.Γ. 2: Όπως μάθαμε από το ΕΣΡ, βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν στο κανάλι Extra γιατί οι παρουσιαστές του Τάκης Τσουκαλάς και  Άκης Βαρδαλάκης, έβριζαν, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Προ πενταετίας συνέβησαν αυτά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ…
Υ.Γ. 3: Καμιά πενηνταριά βουλευτές της ΝΔ περίμεναν στην κηδεία, ούτε δέκα δεν πήγαν. Πολύ Κοκό για το τίποτα, όπως θα σημείωνε και ο βάρδος.
Υ.Γ. 4: Άσε που δεν ήρθε ούτε καν ο Γουίλιαμ!