current views are: 8181

21 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση18:08

Η κοινοβουλευτική αυλαία Καραμανλή σε μια συμβολική ημερομηνία – Ο διάλογος με τον Μητσοτάκη – Η επόμενη μέρα

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα ως προς το αν οι τίτλοι τέλους έχουν ερωτηματικό. Αν θα υπάρξουν ρόλοι που θα μπορούσε να υπηρετήσει ο Κώστας Καραμανλής όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Δημοσίευση 18:08’
Καραμανλή

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα ως προς το αν οι τίτλοι τέλους έχουν ερωτηματικό. Αν θα υπάρξουν ρόλοι που θα μπορούσε να υπηρετήσει ο Κώστας Καραμανλής όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Οι τίτλοι τέλους τουλάχιστον σε ότι αφορά στην κοινοβουλευτική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έπεσαν και επισήμως σήμερα.

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή» δήλωσε. «Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».

Όπως αναμενόταν έκανε υποστηρικτική δήλωση για τη ΝΔ κάνοντας αναφορά και στην κυβέρνηση για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών ότι στηρίζει την παράταξη όχι όμως την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στήριξη

«Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα» τόνισε.

Ακολούθησε η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο» δήλωσε. Δεν ξεχνάει ότι υπό την δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκε στην πολιτική. «Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατριδα και το κόμμα μας.»

«Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης» τόνισε. «Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά.»

Το παρασκήνιο

Ο πρώην πρωθυπουργός εδώ και πολλούς μήνες εμφανιζόταν προβληματισμένος και σκεφτόταν να μην ξανακατέβει στις εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Νικήτας Κακλαμάνης και πολλά άλλα στελέχη τον παρότρυναν να είναι και πάλι υποψήφιος για να βοηθήσει την παράταξη ιδιαίτερα στην βόρειο Ελλάδα όπου καταγράφει απώλειες προς Βελόπουλο.

Οι υποκλοπές

Έκανε τις γνωστές δηλώσεις για τις υποκλοπές από τα Ανώγεια, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα. Λόγω του ψυχρού κλίματος που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον ίδιο και τον πρωθυπουργό, ανέβαλε τις τελικές αποφάσεις του για να μη συνδεθεί η αποχώρηση του με αυτό το γεγονός και ως έκφραση δυσαρέσκειας για τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη προεκλογική στιγμή. Οι μέρες όμως τελειώνουν. Καθώς όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου, στις επόμενες μέρες θα πρέπει να ανακοινωθούν και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται στην Α Θεσσαλονίκης.

Κώστας Καραμαλής: «Φεύγω ήσυχος»

Ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε χθες γύρω στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST έγινε ο εξής διάλογος μεταξύ τους:

Μητσοτάκης: Κώστα τι αποφάσισες; Θα συνεχίσουμε μαζί;

Καραμανλής: Έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Το σκέφτομαι πολύ καιρό. Εκλέγομαι βουλευτής από το ´89. Δεν αισθάνομαι ότι έχω να προσφέρω κάτι παραπάνω στο κοινοβούλιο. Έκλεισα τον κύκλο μου. Η παράταξη θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Φεύγω ήσυχος.

Μητσοτάκης: Σέβομαι τις αποφάσεις σου. Θα ήθελα να είσαι στην πρώτη γραμμή. Να δώσεις το «παρών» στην Θεσσαλονίκη. Μαζί ή μόνος σου, αυτό θα το συζητήσουμε.

Καραμανλής: Θα το κάνω ευχαρίστως.

Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πήγε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού λίγο πριν τις δηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η πρόθεση και των δυο πλευρών ήταν να γίνει η αποχώρηση Καραμανλή σε ήρεμα νερά και να στείλει μήνυμα ενότητας.

Ημερομηνία

Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για τον 67χρονο ηγέτη της ΝΔ που εξελέγη αρχηγός στα 41 χρόνια του. Φεύγει ακριβώς 26 χρόνια από την ιστορική ημέρα (20 Φεβρουαρίου 1997) που ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης τον κάλεσε στο γραφείο του όπου είχαν συγκεντρωθεί 29 βουλευτές της Ν.Δ. από τους 31 οι οποίοι μόλις το προηγούμενο βράδυ τον είχαν καλέσει δημοσίως να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Περίμεναν την απάντηση του. Ήταν θετική και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση μιας πορείας που τον οδήγησε στο Μαξίμου από το 2004 έως το 2009 (κέρδισε δυο εκλογές).

Μετά τι;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα ως προς το αν οι τίτλοι τέλους έχουν ερωτηματικό. Αν θα υπάρξουν ρόλοι που θα μπορούσε να υπηρετήσει ο Κώστας Καραμανλής όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας. Πολλά ακούστηκαν κατά διαστήματα. Ο ίδιος ποτέ και σε κανέναν δεν εξέφρασε τέτοιο ενδιαφέρον. Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Η επόμενη μέρα θα τα αποκαλύψει όλα. Στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ.


σχετικα αρθρα