current views are: 680

17 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση17:56

Η κυβέρνηση βάζει ξανά στο τραπέζι το χαρτί της οικονομίας – Οργή πολιτών για τα Τέμπη – Καρφιά Άδωνι για εξαφανισμένους κορυφαίους

Στην δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS  σε ποσοστό 94% οι πολίτες θεωρούν ότι οι ευθύνες για τα Τέμπη είναι πολιτικές

Δημοσίευση 17:56’
Τέμπη

Στην δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS  σε ποσοστό 94% οι πολίτες θεωρούν ότι οι ευθύνες για τα Τέμπη είναι πολιτικές

Να ανοίξει την προεκλογική ατζέντα και σε θέματα οικονομίας που αποτελούν συγκριτικό  της πλεονέκτημα, μετά το πρώτο πένθος για την εθνική τραγωδία που έλαβε χώρα στα Τέμπη, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ανακοίνωσε τον νέο κατώτατο μισθό.

«Από την 1η Απριλίου θα φτάσει τα 780 ευρώ, από τα 650 που ήταν το 2019»τόνισε. «Από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων».

Το ύψος της αύξησης φτάνει στο 9,4% και συμπαρασύρει διάφορα επιδόματα ανάμεσα στα οποία είναι και το επίδομα ανεργίας. «Δεν έχω αυταπάτες» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε.

Αυτός θα είναι ο στόχος εάν οι πολίτες δώσουν στη ΝΔ μια δεύτερη ευκαιρία στις εκλογές.

5834475

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δωράκια – ανάσες

Παράλληλα κατατέθηκε και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αναβίωση από τον Απρίλιο των 72 και 120 δόσεων, θεσπίζεται νέο σχήμα 36-72 δόσεων,  κατάργηση προστίμου των 100€ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα κλπ., καταργείται το πρόστιμο των 100€ για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η  έκτακτη στήριξη 200-300 ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που θα καταβληθεί ως το τέλος του μήνα.

Δυναμική

Σύμφωνα με τον αν.υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη

«η σημαντικά καλύτερη του προϋπολογισμού απόδοση των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο». «Ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διαδοχικές αντιξοότητες και επιβεβαιώνει, έμπρακτα, την πολύ ισχυρή, αναπτυξιακή δυναμική την οποία έχουν επιτύχει οι κυβερνητικές πολιτικές» τόνισε.

5834613

Δεύτερη ημέρα εργασιών του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης “Regional Growth Conference”, που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σπριντ

Όλα τα παραπάνω ήταν δεσμεύσεις του πρωθυπουργού που εάν δεν είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, θα ήταν το προεκλογικό του άρμα. Τώρα μοιάζει με το σισύφειο μαρτύριο. Θα πρέπει να τρέξει ένα νέο σπριντ μια και οι εκλογές θα γίνουν στις 21 ή το αργότερο στις 28 Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει να αντιπαλέψει με το κακό της εαυτό που αποκαλύφθηκε από τις εικόνες διάλυσης στον ελληνικό σιδηρόδρομο αλλά και σε άλλα ΜΜΜ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο θα κάνει την πρώτη του περιοδεία μετά την εθνική τραγωδία. Θα επισκεφτεί το  Μαρούσι και θα συνομιλήσει με πολίτες. Θα είναι ένα πρώτο κρας τεστ γι αυτά που θα ακούσει από τους πολίτες.

Καρφί!

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο άφησε αιχμές ότι πρέπει όλοι να συμμετέχουν στον δημόσιο λόγο να μην κρύβονται. Φωτογράφιζε κορυφαίους υπουργούς που πριν δεν έχαναν τηλεπαράθυρο για τηλεπαράθυρο και μετά τα Τέμπη εξαφανίστηκαν.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

5819947


(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/EUROKINISSI)

«Το να έχεις υπουργούς με μεγάλη δημοφιλία είναι πολύ χρήσιμο σε μια παράταξη» δήλωσε στον Σκάι. «Γιατί είναι χρήσιμο; Γιατί σε μια κρίσιμη ώρα, που τα πράγματα μπορεί να έχουν πάει και στραβά, σε μια δύσκολη στιγμή, αυτοί οι υπουργοί βγαίνουν και καταθέτουν ένα τμήμα από το πολιτικό τους κεφάλαιο για να βοηθήσουν την ομάδα.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αν την κρίσιμη ώρα -μιλάω γενικά για τις ομάδες- τα δημοφιλή πρόσωπα εξαφανίζονται και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά οι ίδιοι και οι ίδιοι, αυτό μπορεί να μην είναι χρήσιμο για την ομάδα και μπορεί να μην τους αξίζει η δημοφιλία. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η επιλογή του για να αλλάξει τα πράγματα είναι ο Μητσοτάκης».

Και ο νοών νοήτω!

Κόλαφος

Η εικόνα που δείχνουν οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της METRON ANALYSIS στο MEGA και της PULSE στο Σκάι, είναι άκρως απογοητευτική. Η ΝΔ καταγράφει μεγάλες απώλειες αλλά η οργή κατευθύνεται και στα άλλα δύο συστημικά κόμματα.

Στην δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS  σε ποσοστό 94% οι πολίτες θεωρούν ότι οι ευθύνες για τα Τέμπη είναι πολιτικές. Η απάντηση είναι ίδια από αριστερούς, κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς.

Υπεύθυνες για την τραγωδία, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ενώ το 19%, τη σημερινή κυβέρνηση.

Εικόνα 1

Στην δημοσκόπηση της PULSE το 51% των πολιτών πιστεύει ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και οι δύο.

Εικόνα

 


σχετικα αρθρα