current views are: 400

14 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση09:44

Η μάστιγα του ΟΣΕ: Υπάλληλοι σε συνεργασία με Ρομά κλέβουν υλικά από τις ράγες – Μεταπωλούν χαλκό με εκατομμύρια κέρδη

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνεται τελευταίο διάστημα για τις δολιοφθορές στις ράγες των τρένων μέσω της κλοπής χαλκού και άλλων υλικών από το δίκτυο του ΟΣΕ.

Δημοσίευση 09:44’
Τρένο

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνεται τελευταίο διάστημα για τις δολιοφθορές στις ράγες των τρένων μέσω της κλοπής χαλκού και άλλων υλικών από το δίκτυο του ΟΣΕ.

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μια σειρά σοβαρά προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ) έρχονται στο προσκήνιο, αν και εργαζόμενοι και ειδικοί τα είχαν αναδείξει με παρεμβάσεις τους.

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνεται τελευταίο διάστημα για τις δολιοφθορές στις ράγες των τρένων μέσω της κλοπής χαλκού και άλλων υλικών από το δίκτυο του ΟΣΕ.

Σε πολλές περιπτώσεις στα κυκλώματα αυτά συμμετέχουν και ιεραρχικά κατώτεροι υπάλληλοι του ΟΣΕ υποδεικνύοντας συνήθως σε ομάδες Ρομά ποια είναι τα κατάλληλα σημεία για τις δολιοφθορές.

Η ζημιά αυτή υπολογίζεται ότι φθάνει μέχρι και τα 5 με 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την ποσότητα του υλικού που έχει αφαιρεθεί.

Τα κυκλώματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταπωλούν τον χαλκό σε χυτήρια κυρίως στην Ελλάδα, αλλά διοχετεύονται σε φορτηγά και οδηγούνται στην Βουλγαρία.

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μια σειρά σοβαρά προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έρχονται στο προσκήνιο, αν και εργαζόμενοι και ειδικοί τα είχαν αναδείξει με παρεμβάσεις τους.

Μπαλάσκας: «Τρεις μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη υπήρξε καταδίωξη και σύλληψη για κλοπή πολλών κιλών χαλκού»

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, ειδικός αστυνομικός αναλυτής, μιλώντας για το σχετικό ζήτημα υπενθύμισε ότι η ΕΥΠ κατά το παρελθόν είχε εξιχνιάσει μάλιστα κύκλωμα εργαζομένων του ΟΣΕ που σε συνεργασία με ομάδα Ρομά λυμαίνονταν τον οργανισμό.

Στην συνέχεια αποκάλυψε ο κ. Μπαλάσκας ότι μόλις τρεις μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη υπήρξε καταδίωξη και σύλληψη για κλοπή πολλών κιλών χαλκού.

Ο Τάκης Θεοφανόπουλος, πρώην πρόεδρος ΟΣΕ, τοποθετήθηκε σχετικά με το γεγονός.

«Το θέμα των κλοπών είναι διαχρονικό κι όχι μόνο ελληνικό, οπουδήποτε υπάρχει δίκτυο που έχει ηλεκτροκίνηση είναι ένας μαγνήτης που τραβάει παράνομους επίδοξους κλέφτες. Ο χαλκός είναι χρηματιστηριακό είδος και το καλώδιο της ηλεκτροκίνησης έχε ανά μέτρο αρκετά κιλά, επομένως είναι μία εύκολη κλοπή», εξήγησε αρχικά.

Ερωτηθείς ο κ. Θεοφανόπουλος πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απάντησε εξηγώντας τι έκανε ο ίδιος του κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό στην γραμμή Πελοποννήσου, κατά το οποίο στο παρελθόν είχε κλαπεί ολόκληρη σιδηροτροχιά στην Νεμέα.

«Ρεαλιστικά μία γραμμή περίπου δύο χιλιάδων χλμ δεν μπορεί να φυλαχθεί με ένα άνθρωπο σε κάθε ένα μέτρο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι συνδυασμός πραγμάτων. Δηλαδή η φύλαξη των κρίσιμων εγκαταστάσεων και μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργήσει αποτρεπτικά ένας μηχανισμός παράπλευρων ενεργειών».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μπαλάσκας εκτίμησε ότι μία λύση θα ήταν «αν χτυπηθούν τα παράνομα χυτήρια, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα».

Τάκης Θεοφανόπουλος: «Αυτό που πιστεύω ότι, ουσιαστικά, θα λύσει το πρόβλημα, είναι να ακολουθηθεί η γραμμή του χρήματος»

Και πρόσθεσε ο κ. Θεοφανόπουλος: «Επί των ημερών μου, πράγματι, είχα εισηγηθεί και η Βουλή και το έκανε από πλημμέλημα σε κακούργημα, είναι ένα μέτρο παράπλευρο που βοηθάει. Αυτό που πιστεύω ότι βοηθάει και ουσιαστικά θα λύσει το πρόβλημα, συνεπικουρούμενα και από τα υπόλοιπα, είναι να ακολουθηθεί η γραμμή του χρήματος».


σχετικα αρθρα