current views are: 12

26 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:47

Η μέγγενη των κόκκινων δανείων – Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-τραπεζών – Γρίφος η απόφαση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση επιτοκίων

Οι τράπεζες επιμένουν στην επαναφορά των κρατικών παρεμβάσεων. Το πρόγραμμα «Γέφυρα», αναφερόταν σε επιδοτήσεις δόσεων σε δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Δημοσίευση 11:47’
ΑΔΑΕ

Οι τράπεζες επιμένουν στην επαναφορά των κρατικών παρεμβάσεων. Το πρόγραμμα «Γέφυρα», αναφερόταν σε επιδοτήσεις δόσεων σε δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Το κοινωνικό και πολιτικό κόστος που προκαλούν οι κίνδυνοι για αύξηση των πλειστηριασμών αλλά και η δυσαρέσκεια που προκαλείται σε ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του δανείων που πήραν διότι αυξήθηκαν τα επιτόκια, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Αναζητεί λύση η οποία θα δώσει ανάσα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά ήταν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις και τώρα πιέζονται πολύ από την ακρίβεια που συρρικνώνει το οικογενειακό εισόδημα και αδυνατούν να πληρώσουν την δόση των δανείων τους.

Η ΕΚΤ

Γρίφος είναι και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ως προς την νέα αύξηση των επιτοκίων που είναι στο τραπέζι, εάν, δηλαδή, θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης ή κατά 75! Η όποια απόφαση θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων.

Στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν από τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να βρεθεί μια διέξοδος. Συνεχίζει να βρίσκει σθεναρές αντιδράσεις.

«Πιέζουμε τις τράπεζες για να έρθουν σε συμφωνία για καλύτερες συνθήκες σε δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Τα επιτόκια αυξάνονται και όπως μας λένε οι τράπεζες θα αυξηθούν κι άλλο» τόνισε. «Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Πρέπει να σκεφτούν οι τράπεζες όπως για παράδειγμα να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων που αυτή τη στιγμή είναι στο μηδέν

Αντιδράσεις

Οι τράπεζες επιμένουν στην επαναφορά των κρατικών παρεμβάσεων. Το πρόγραμμα «Γέφυρα», αναφερόταν σε επιδοτήσεις δόσεων σε δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα. Συζητείται επίσης το «ισπανικό μοντέλο», που προβλέπει περίοδο χάριτος και επιμήκυνση των δανείων που δοκιμάστηκε στο παρελθόν και στην Ελλάδα.

«Η στήριξη της κυβέρνησης προς τους πολίτες τα τελευταία χρόνια με κινήσεις όπως η επιδοτήσεις δόσεων δανείου, έχει και μια θετική διάσταση των υποχρεώσεων των πολιτών προς τις τράπεζες και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί και εκείνες να κάνουν κινήσεις για να βοηθήσουν» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Κόντρα

Οι πλειστηριασμοί προκαλούν πολιτική κόντρα. «Για τον κ. Τσίπρα θα πω μόνο μία κουβέντα» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία; Τον είδα με την κυρία Κολοβού αγκαλιά» πρόσθεσε αναφερόμενος στη δημοσιογράφο που βγήκε το σπίτι της σε πλειστηριασμό. «Είναι ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς «κόκκινων» δανείων και επί ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί» τόνισε. «Τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει ενδιαφέρον για τους ανθρώπους οι οποίοι έχαναν τα σπίτια τους.

Η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων, οριστικά και αμετάκλητα. Κάποιοι όμως δεν άφησαν πίσω τις λογικές των μνημονίων ως προς τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται. Αλλά αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι η Ελλάδα του 2022, είναι η Ελλάδα του 2015 κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Και τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία -τολμώ να πω- δεν περνάνε πια

«Δεν πληρώνω»

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST επισήμαναν ότι αυτά που έκανε ο Λαφαζάνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έμπαινε μπροστά να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, τα κάνει ο Τσίπρας επί ΝΔ». Θεωρούν, όμως, ότι οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητικά πεπραγμένα. Με δεδομένο το δημοσκοπικό του τέλμα καταφεύγει σε παλιές συνταγές που οδηγούν σε συνειρμούς με τους «αγανακτισμένους» στις πλατείες, το κίνημα «δεν πληρώνω» και άλλες ακτιβίστικες συμπεριφορές, όπως επισημαίνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά μεταξύ άλλων ότι μόνο για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό είναι ένα κοινωνικό κόστος για την κυβέρνηση ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε και που όπως φαίνεται θα επιταχύνει την εξεύρεση μιας λύσης.


σχετικα αρθρα