current views are: 23

18 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση07:01

Η «στρατηγική» της Εύας Καϊλή για να γλιτώσει την φυλακή – Τα «όπλα» της και τα «λάθη» της

Η Εύα Καϊλή προφανώς και θα παρουσιάσει ως υπερασπιστικό χαρτί την ομολογία του συντρόφου της Τζιόρτζι.

Δημοσίευση 07:01’

Η Εύα Καϊλή προφανώς και θα παρουσιάσει ως υπερασπιστικό χαρτί την ομολογία του συντρόφου της Τζιόρτζι.

Στις φυλακές Χάρεν, στις Βρυξέλλες, σε ένα κελί το τηλέφωνο έχει πάρει «φωτιά», είναι το κελί όπου κρατείται η Εύα Καϊλή.

Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την Ελληνίδα κατηγορούμενη ευρωβουλευτή, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής της.

Είναι η ημέρα που θα παρουσιαστεί ενώπιον του Βέλγου δικαστή, για να τον πείσει ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ακόμα και με βραχιολάκι και να βγει από τη φυλακή.

Τα «όπλα» της Καϊλή

Η «στρατηγική» της κινείται πάνω σε δύο άξονες, δεδομένου ότι στις 22 Δεκεμβρίου, δεν εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης αλλά η προφυλάκισή της ή όχι:

-Ότι δεν έχει σχέση με τις 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της αλλά και στη βαλίτσα που είχε ο πατέρας της

-Ότι δεν είναι ύποπτη φυγής .

Αυτό ενδεχομένως είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για να πείσει τον δικαστή, καθώς οι Βέλγοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο αν κάποιος που κατηγορείται για βαριά αδικήματα διαφύγει από τη χώρα. Η ευρωβουλευτής όμως θα δώσει όλα εκείνα τα εχέγγυα, προκειμένου να δείξει ότι δεν έχει σκοπό να φύγει από τη χώρα .

«Με καθαρή συνείδηση θα δώσω τη μάχη για την αθωότητά μου» δηλώνει μέσα από τις φυλακές .

Η Εύα Καϊλή προφανώς και θα παρουσιάσει ως υπερασπιστικό χαρτί την ομολογία Τζιόρτζι … και ενδεχομένως η αναβολή να ζητήθηκε για να ενημερωθούν για τους ισχυρισμούς του συντρόφου της ,ενώπιον των δικαστικών αρχών, με βασικό άξονα ότι:

«Εγώ τα έκανα όλα και όχι η Εύα ..»

ΟΙ Βέλγοι όμως δεν πείθονται μόνο με αυτή την ομολογία …Πιστεύουν ότι ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι καλύπτει την ευρωβουλευτή καθώς είναι η μητέρα του παιδιού του …Για να την οδηγήσουν κατηγορούμενη και στη φυλακή προσωρινά σημαίνει ότι έχουν στοιχεία από την τετράμηνη έρευνα που έκαναν .

Τα «λάθη της Καϊλή

Ένα σημείο στην ομολογία του Τζιόρτζι είναι για τους Βέλγους … κλειδί .

Σύμφωνα με την Corriera della sera ο Ιταλός σύντροφός της φέρεται να ισχυρίστηκε για τα χρήματα:

«Όλα έγιναν εκείνες τις ώρες, όταν η Καϊλή είδε τα χρήματα, δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο κούριερ γιατί δεν υπήρχε άλλος.»

Οι Βέλγοι αναρωτιούνται:

-Γιατί η ευρωβουλευτής δεν ειδοποίησε αμέσως τις αρχές, όταν δεν πήρε πειστικές απαντήσεις από τον σύντροφό της, για τον πακτωλό των χρημάτων που ήταν μέσα στο σπίτι τους;

-Γιατί είπε στον πατέρα της να πάρει τα χρήματα και να φύγει και εκείνος δέχτηκε;

Κινητά και υπολογιστές του «χρυσού ζευγαριού», θα δώσουν και άλλες απαντήσεις εκτός από τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την πολύμηνη παρακολούθηση.

Οι Βέλγοι πατούν όμως και σε ένα άλλο σημείο το γεγονός, ότι αν αφεθεί ελεύθερη έστω και με περιοριστικούς όρους είναι ύποπτη να καταστρέψει στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δίκη.

Στα μεγαλύτερα λάθη της Εύας Καιλή, είναι η ομιλία της υπέρ του Κατάρ ότι «η χώρα είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα» και ότι ψήφισε σε επιτροπή για το αραβικό κράτος χωρίς να είναι μέλος της επιτροπής.

Η έρευνα στην Ελλάδα

Κατηγορούμενη στο Βέλγιο… σε έρευνα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή για την Εύα Καϊλή.

Αν αποδειχθεί ότι ξέπλενε μαύρο χρήμα τότε οι ποινές στην Ελλάδα είναι πιο αυστηρές. Ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης εξηγεί στο Newpost:

«Για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο ποινικός μας κώδικας και οι ειδικοί ποινικοί νόμοι προβλέπουν κάθειρξη μέχρι 10 έτη, όταν είμαστε σε ειδικές περιστάσεις δηλαδή σε προϊόν δωροληψίας άνω των 120.000 ευρώ. Αν αποδειχθεί ότι έχει προβεί και σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων, ξεπλύματος δηλαδή και στη χώρα μας κινδυνεύει με κάθειρξη ως 10 έτη και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα οι ποινές οι οποίες προβλέπονται είναι αυστηρότερες από τις αντίστοιχες του Βελγίου. Όμως η βασική διαφορά είναι η εξής: Στο Βέλγιο οι ποινές όποιες είναι αυτές εκτίονται στο σύνολο τους ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι ευεργετικές διατάξεις .»


σχετικα αρθρα