current views are: 8

31 Μαΐου 2017
Δημοσίευση14:23

IMD: Έχασε μια θέση η Ελλάδα το 2017 στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα

Στο 2014 “επέστρεψε” σε όρους ανταγωνιστικότητας η ελληνική οικονομία, έχοντας απολέσει μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2017, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 57η μεταξύ 63 χωρών

Δημοσίευση 14:23’
euro

Στο 2014 “επέστρεψε” σε όρους ανταγωνιστικότητας η ελληνική οικονομία, έχοντας απολέσει μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2017, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 57η μεταξύ 63 χωρών

Στο 2014 “επέστρεψε” σε όρους ανταγωνιστικότητας η ελληνική οικονομία, έχοντας απολέσει μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2017,

(World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), που δημοσιοποιεί σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 57η μεταξύ 63 χωρών (56η πέρυσι, 50ή το 2015, 57η το 2014 και 54η το 2013).

Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζει η Ελλάδα στις κατηγορίες των δεικτών της οικονομικής και της κυβερνητικής αποδοτικότητας, όπου κατέχει -και στις δύο περιπτώσεις- την 61η θέση, δηλαδή κατατάσσεται τρίτη από το τέλος.

Στασιμότητα καταγράφεται στους δείκτες της επιχειρηματική αποτελεσματικότητας (57η όπως και πέρυσι), ενώ επιδείνωση σημειώνεται στην κατηγορία των υποδομών (39η θέση, έναντι της 38ης που κατείχε στην επετηρίδα του 2016). 

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Παγκόσμια Επετηρίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD, όπως είναι το αρκτικόλεξου του παγκοσμίου φήμης business school της Λοζάνης), τα αποτελέσματα της οποίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του φορέα. Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος)  με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς, για δέκατη έκτη (16η) συνεχόμενη χρονιά, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούσαν στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2016.

Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας αξιολογούνται συνολικά περισσότεροι από 260 δείκτες, ενώ οι επιδόσεις που καταγράφονται σε κάθε επετηρίδα (εν προκειμένω του 2017) βασίζονται σε στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς (στη συγκεκριμένη περίπτωση του 2016).

Σχολιάζοντας την κατάταξη του 2017, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε ότι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση όπως και το 2014 και υποστήριξε ότι το «γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας για την έξοδο από την κρίση. Η “Οικονομική Απόδοση”, η “Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα” και οι “Υποδομές” στη χώρα, βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά σε πτωτική πορεία.

Μόνο η κατηγορία της “Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας” παραμένει σε σταθερή θέση στην αξιολόγηση του IMD σε σχέση με την περσινή κατάταξη. Είναι η απόδειξη ότι το υγιές τμήμα της οικονομίας μας παραμένει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας ο οποίος αντέχει, έστω και οριακά, ακόμη και μετά τα capital controls, την απουσία ρευστότητας, την αδυναμία χρηματοδότησης της δραστηριότητάς του και την απίστευτη φοροεπιδρομή των τελευταίων ετών».

Ποια είναι η κατάταξη  ( Οι 20 πρώτες χώρες)

Στο μεταξύ, η πρωτοκαθεδρία του Χονγκ Κονγκ, που διατήρησε την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, η περαιτέρω υποχώρηση -κατά μία θέση- των ΗΠΑ (τέταρτη φέτος) και η άνοδος της Σιγκαπούρης στην πρώτη τριάδα (από την τέταρτη στην τρίτη θέση) ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του παγκόσμιου τοπίου ανταγωνιστικότητας, που σκιαγραφεί η επετηρίδα. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Ελβετία όπως και πέρυσι. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι χώρες Ολλανδία (5η από 8η), Ιρλανδία (6η από 7η), Δανία (7η από 6η), Λουξεμβούργο (8η από 11η), Σουηδία (9η από 5η) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10η από 15η, με τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των χωρών της πρώτης δεκάδας).

sos11229

Στη δεκάδα των χωρών-ουραγών, οι μισές είναι της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία στην 54η θέση, Περού στην 55η, Αργεντινή στην 58η, Βραζιλία στην 61η και Βενεζουέλα στην τελευταία, ήτοι 63η), ενώ οι υπόλοιπες είναι η Μογγολία (62η), η Ουκρανία (60ή), η Κροατία (59η), η Ελλάδα (57η) και η Ιορδανία (56η). Η Κίνα (που αξιολογείται ξεχωριστά από το Χονγκ Κονγκ) κατατάσσεται στη 18η θέση και το Ισραήλ στην 22η, ενώ αντίθετα, στα “χαμηλά” της λίστας φιγουράρουν η Ινδία (45η) και η Ρωσία (46η).

Ποια θέση κατέλαβαν οι άλλες χώρες του Νότου

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που επίσης αντιμετωπίζουν κρίση, κατέλαβαν τις εξής θέσεις: Ισπανία 34η, Πορτογαλία 39η και Ιταλία 44η. Στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας, η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: Βουλγαρία 49η, Ρουμανία 50η και Τουρκία 47η. 


σχετικα αρθρα