current views are: 73

2 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση06:54

Ημερολόγιο τουρκικής προκλητικότητας: Από την επίθεση στο Φαρμακονήσι μέχρι τις άναρθρες κραυγές Τσαβούσογλου

Νομίζαμε πως «σφύριξε λήξη» στο Φαρμακονήσι, μα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… χτύπησε στις καθυστερήσεις

Δημοσίευση 06:54’
Φαρμακονήσι

Νομίζαμε πως «σφύριξε λήξη» στο Φαρμακονήσι, μα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… χτύπησε στις καθυστερήσεις

Την ώρα που η χώρα μας πενθεί τον άδικο χαμό των δύο ιπτάμενων ηρώων, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις ακόμα και επί του πεδίου. Ακταιωρός επιχειρεί να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, οι ιπτάμενοι της Άγκυρας «γράφουν» υπερωρίες παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Και η ζωή συνεχίζεται;

Συνολικά 23 τουρκικά μαχητικά (22 F-16 και 1 CN-235), εκ των οποίων τα 18 οπλισμένα προχώρησαν σε 14 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών καθόλη τη διάρκεια της Τετάρτης.

6933dd9e943f4b3bb32429af939e6e36 1

Άμεσα απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά που προχώρησαν σε σκληρές αερομαχίες με τους Τούρκους πιλότους. Μάλιστα σε 12 περιπτώσεις οι αναχαιτήσεις κατέληξαν σε εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Φαρμακονήσι:  Ακταιωρός πήγε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο. Μια τουρκική ακταιωρός πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα το σκάφος του Λιμενικού, όπως φαίνεται και στο βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσίευσε η «Δημοκρατία».

Οι άνδρες του Λιμενικού ρίχνουν σφαίρες στον αέρα όταν η ακταιωρός φτάνει τόσο κοντά που φαίνεται ότι σκοπεύει να εμβολίσει το σκάφος. Η ακραία τουρκική πρόκληση, που συνέβη στο Φαρμακονήσι στις 5 Ιανουαρίου, καταγράφεται καρέ-καρέ στο βίντεο.

Το σκάφος του Λιμενικού έκανε αποστολή αναγνώρισης τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που είχαν μπει στα ελληνικά ύδατα. Οι Έλληνες λιμενικοί αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τις επικίνδυνες κινήσεις των Τούρκων και κατέγραψαν σε βίντεο το περιστατικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξαναχτυπά: «Η Ελλάδα παραβιάζει συνθήκες με εξοπλισμό των νησιών»

Με νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου συμμετείχε σε πάνελ συνεργασίας μεταξύ του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και του Ουγγρικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουδαπέστη, υποστήριξε ότι λόγω των προβλημάτων με την Ελλάδα, η Τουρκία κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νέο-οθωμανισμό, αλλά πρόκειται για προκαταλήψεις που δεν ισχύουν.

Αντίθετα, είπε ο Τσαβούσογλου, η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει τις συνθήκες με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

«Θεωρώ ότι για να καταλάβουμε την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις, πρέπει να πω. Ναι, μερικές φορές συμβαίνει αυτό εξαιτίας των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας ή μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών» σύμφωνα με το sigmalive:

tsavousoglou 2

EPA/MALTON DIBRA

Όμως, όταν αναπτύσσουμε δραστηριότητες στην Αφρική, τις χαρακτηρίζουν “αναθεωρητικές” και “νεο-οθωμανικές”. Καμιά σχέση δεν έχει με νεο-οθωμανισμό και αναθεωρητισμό βασικά… Αλλά είναι καλό ότι πρόσφατα μεγάλες χώρες που είναι δραστήριες στην αφρικανική ήπειρο μας προτείνουν να αρχίσουμε πολιτικές συνομιλίες για την Αφρική επίσης, η Γαλλία κυρίως, και οι ΗΠΑ πρόσφατα. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλες αυτές τις χώρες, κάτι που είναι ευεργετικό για την Αφρική, όχι για εμάς, ειδικά για την Αφρική. Έτσι, όταν έπρεπε να αναλάβω δράση, αφού είδα καθαρά ότι κάποια μπλοκ οικοδομήθηκαν αποκλείοντας την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, και η Τουρκία κατηγορήθηκε ως αναθεωρητική, δεν ήμουν αναθεωρητικός, απλά ήθελα να εγγυηθώ τα δικαιώματά μου. Και αμέσως πρότεινα στην ΕΕ να διοργανώσει μια διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, όπου όλοι θα έπρεπε να κληθούν, όλα τα παράκτια κράτη, όχι μόνο η ανατολική Μεσόγειος, και οι χώρες που είχαν ενεργειακές εταιρείες εκεί, θα έπρεπε επίσης να κληθούν. Και ποιο είναι το νόημα αυτής της διάσκεψης, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την πρότεινε; Γιατί είμαστε υπέρ της δίκαιης διανομής και τα δικαιώματα όλων πρέπει να εγγυηθούν εκεί.

Οπότε λοιπόν, όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Και όταν έστειλα επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών…».

Ο Ερντογάν «χτύπησε» ανιστόρητα

Δεν έχει τέλος το ανιστόρητο παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται στις απειλές και στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά διαστρεβλώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως το θύμα που αντιδρά.

Προφανώς και το συμβάν στο Φαρμακονήσι βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν για τον Ερντογάν, μιας και οι δημοσιογράφοι της άλλης πλευράς του Αιγαίου έγιναν μάρτυρες ενός σουρεαλιστικού κρεσέντου.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι εκείνη προκαλεί και παραβιάζει τον ενεάριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και τους ψαράδες.

erd

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος. Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο.

Η ελληνική πλευρά μένει ανήμπορη στις απαντήσεις που της δίνουμε. Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και παρενοχλεί τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες η αεροπορία μας απαντάει και θα συνεχίζει να απαντάει.

Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά, τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες.

Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Eμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξε κι εσύ κι να έχεις. Γιατί ενοχλούνται. Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα στις ενέργειες που γίνονται εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 


σχετικα αρθρα