current views are: 77

3 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση06:58

Ημερολόγιο τουρκικής προκλητικότητας: Από… τον φίλο της Ελλάδας, Χουλουσί Ακάρ, μέχρι τα fake news για το Φαρμακονήσι

Τα τουρκικά media… στην υπηρεσία του Ακάρ

Δημοσίευση 06:58’
Ακάρ

Τα τουρκικά media… στην υπηρεσία του Ακάρ

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει ο Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγια για κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών.

Την ίδια ώρα, πιστά στον ρόλο των αυλικών του Ερντογάν, τα τουρκικά media έκαναν το άσπρο-μαύρο, σχετικά με το προκλητικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.

Ο… μικρός Σουλτάνος, έμεινε παραδόξως σιωπηλός κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, μα είναι σχεδόν βέβαιο ότι σήμερα θα «ξαναχτυπήσει» με τις ανιστόρητες αναφορές του.

«Εμείς καλούμε τους Έλληνες σε διάλογο κι εκείνοι εξοπλίζουν και επισκέπτονται τα νησιά»

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει ο Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγια για κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς» ισχυρίστηκε ο Ακάρ σε επίσκεψή του στην Ανατολική Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στάθηκε ξανά «στον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και στις προκλητικές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά», τονίζοντας πως «σε απάντηση της έκκλησής μας για ειρήνη και διάλογο, η Ελλάδα επιδιώκει τεχνητές συμμαχίες και κάνει μάταιες εξοπλιστικές προσπάθειες, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας και της γειτονίας. Και περιμένουμε να το καταλάβουν αυτό».

Τόνισε ακόμη, ότι οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία και συμπληρώνοντας πως η φράση «δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα» δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή, ο Ακάρ είπε:

«Δεν απειλούμε την Ελλάδα. Λέμε αυτό που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Δεν επιτρέψαμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το φροντίσουμε».

akar1

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το ζήτημα της απόκτησης νέων F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει με επιτυχία τον ρόλο της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ εδώ και 71 χρόνια, προσθέτοντας ότι ενίσχυση της Τουρκίας σημαίνει ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

«Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει στις επίσημες επαφές μας μέχρι στιγμής είναι θετικές. Αναμένουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό με θετικά και συγκεκριμένα βήματα. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε αυτά τα αιτήματα στους συνομιλητές μας με επίσημα μέσα.

Βλέπουμε επίσης ότι υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες εναντία στις ενέργειές μας. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και προμηθειών θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα προχωρώντας με λογική και αντικειμενικά κριτήρια» τόνισε.

Τα τουρκικά media… στην υπηρεσία του Ακάρ

Με τα Ελληνικά ΜΜΕ τα βάζει το Τουρκικό λιμενικό μετά το βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα, με μια τουρκική ακταιωρό να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το σκάφος του Λιμενικού με σκοπό να την εμβολίσει.  Η ακραία τουρκική πρόκληση συνέβη στο Φαρμακονήσι στις 5 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak  το  τουρκικό λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «κάποια ειδησεογραφικά sites στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν υλικό από το περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου 2023 και τα παρουσιάζουν ως καινούργια περιστατικά»

Συγκεκριμένα το τουρκικό λιμενικό αναφέρει ότι «η είδηση αυτή, που κάνει τον γύρω των ελληνικών sites, δεν αντανακλά την πραγματικότητα» ενώ σημείωσε ότι το βίντεο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των ελιγμών του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής για την απομάκρυνσης της ελληνικής ακτοφυλακής από την περιοχή, είναι παραποιημένο.

Huriyyet: «Το τουρκικό λιμενικό διαψεύδει την αντίληψη  των ελληνικών ΜΜΕ ότι η κρίση στο Αιγαίο αποφεύχθηκε χάρη στην ψυχραιμία της Ελλάδας»

Η Huriyyet με τη σειρά της αναφέρθηκε στα ελληνικά δημοσιεύματα επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο τα ειδησεογραφικά sites παρουσιάζει σε υπερθετικό βαθμό τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας τα ως «κρίση στο Αιγαίο» η οποία  αποφεύχθηκε χάρη στην ψυχραιμία της Ελλάδας.

Τι υποστηρίζουν στην Τουρκία για το περιστατικό

Συγκεκριμένα στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παρενόχλησαν Τούρκους ψαράδες και τότε επενέβησαν οι τουρκικές Αρχές.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά αναφέρει πως το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής του, άνοιξε πυρ στον αέρα, ενώ και το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε με τον ίδιο τρόπο.

Screenshot 9 2 768x595 1

Συγκεκριμένα η τουρκική πλευρά αναφέρει:«Στις 05 Ιανουαρίου 2023, ενημερωθήκαμε ότι αλιευτικά σκάφη με τουρκική σημαία που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοικτά του ακρωτηρίου Τεκαγάτς (Tekagac) της περιφέρειας Ντιντίμ (Didim) της επαρχίας Αϊδινίου (Ayd?n) παρενοχλήθηκαν από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής στην περιοχή. Πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής απομακρύνθηκε από την περιοχή από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και οι αλιευτικές δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών εξασφαλίστηκαν.

Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε με τον ίδιο τρόπο ανοίγοντας και εκείνο πυρ στον αέρα.

Την 01 Φεβρουαρίου 2023, ορισμένοι ελληνικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν εικόνες του ελληνικού σκάφους σαν να επρόκειτο για ένα νέο περιστατικό, όπου φαίνεται άνδρες να πυροβολούν στον αέρα, ενώ διαφεύγει κατόπιν καταδίωξης του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού σώματος, προσθέτοντας ότι για τις «πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τις διαστρεβλωμένες ειδήσεις» των ελληνικών ΜΜΕ.


σχετικα αρθρα