current views are: 228

16 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση07:03

Ιωάννινα: «Δεν περιμένεις ένας υγιής ενήλικας να πεθάνει από οξεία αμυγδαλίτιδα» – Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της 20χρονης στο Newpost

Ο θάνατος της 20χρονης φοιτήτριας στα Ιωάννινα από οξεία αμυγδαλίτιδα χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα και ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε γονείς και όχι μόνο.

Δημοσίευση 07:03’
Ιωάννινα

Ο θάνατος της 20χρονης φοιτήτριας στα Ιωάννινα από οξεία αμυγδαλίτιδα χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα και ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε γονείς και όχι μόνο.

Ο θάνατος της 20χρονης φοιτήτριας στα Ιωάννινα από οξεία αμυγδαλίτιδα χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα και ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο εκτός από την παρέμβαση της Δικαιοσύνης που ερευνά πως προκλήθηκε η τραγωδία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε γονείς και όχι μόνο.

Η ιατροδικαστική έκθεση κατέληξε ότι το άτυχο κορίτσι πέθανε εξαιτίας της «Συστηματικής κατάρρευσης που έγινε σε έδαφος οξείας πυώδους αμυγδαλίτιδας».

Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις θα δώσουν περισσότερα στοιχεία στους ιατροδικαστές ενώ η οικογένεια του κοριτσιού έχει ορίσει τεχνικό σύμβουλο. Είναι ο Δημήτρης Γαλεντέρης ο οποίος ήταν παρών κατά τη διενέργεια της νεκροψίας – νεκροτομής. Ο κ.Γαλεντέρης μίλησε στο NEWPOST για την έρευνα, τα πρώτα ευρήματα αλλά και τις υποψίες που έχουν.

-Κύριε Γαλεντέρη πεθαίνει κάποιος από αμυγδαλίτιδα ;

Η οξεία πυώδης αμυγδαλίτιδα δεν είναι μία συνηθισμένη αιτία θανάτου .Δεν μπορεί να περιμένεις έναν υγιή ενήλικα να καταλήξει εξαιτίας της πυώδους οξείας αμυγδαλίτιδας.

-Τι συνέβη σε αυτό το κορίτσι;

Σε αυτή την υπόθεση για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη θα πρέπει να εκτιμήσουμε και να ερευνήσουμε αν αναγνωρίσθηκε το μικρόβιο, ποιο μικρόβιο ήταν αυτό, και ποια ήταν η ευαισθησία του στα αντιβιοτικά. Να δούμε αν αυτά εντέλει δόθηκαν στη σωστή χρονική στιγμή και με τη σωστή δοσολογία.

-Το να ακούς ότι ένα κορίτσι μόλις 20 ετών καταλήγει εξαιτίας της αμυγδαλίτιδας προκαλεί ανησυχία και θα τολμήσω να πω φόβο. Πρέπει να φοβόμαστε;

Όχι φυσικά. Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη, τα μικρόβια τα οποία την προκαλούνε έχουνε πάντα ευαισθησία στα αντιβιοτικά που χορηγούνται, πόσο μάλλον όταν νοσηλεύεσαι σε ένα νοσοκομείο. Δεν είναι ότι ήταν σπίτι και έπαιρνε την αντιβίωση από μόνη της. Πρέπει να δούμε και το γεγονός ότι ήταν στο νοσοκομείο Νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες.

-Τι έχει σημασία για εσάς να ερευνηθεί;

Πρέπει να δούμε ποια αντιβίωση χορηγήθηκε και πότε. Γιατί εδώ έχουμε μία γενίκευση της λοίμωξης. Αυτή η γενίκευση δεν επέρχεται αν τα φάρμακα χορηγούνται στην ώρα τους και στη σωστή δοσολογία. Σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί η φαρμακευτική αγωγή. Σίγουρα θα δούμε τις εξετάσεις που έγιναν δηλαδή η διερεύνηση που έγινε στην ασθενή, ποια στιγμή έγιναν όλα αυτά. Θα ερευνήσουμε την κλινική εξέταση της ασθενούς αν έλαβε χώρα και με ποιο τρόπο για να καταλάβουμε αν εντέλει ήταν μία αναστρέψιμη κατάσταση ή όχι.

Από το ιστορικό της δεν προκύπτει κάποια ασθένεια συνεπώς θεωρούμε ότι ήταν μία υγιής κοπέλα, χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα.

-Η αμυγδαλίτιδα πως λειτούργησε σε αυτή την κοπέλα και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατό της ;

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία λοίμωξη η οποία αρχικά ξεκινά ως μία τοπική λοίμωξη εντοπισμένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός μας. Όσο αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή τόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει και να γίνει μια συστηματική λοίμωξη και να προκαλέσει γενικευμένες διαταραχές. Η λοίμωξη πέρασε στο αίμα και προκάλεσε διαταραχή στη λειτουργία πολλαπλών οργάνων. Σίγουρα θα επηρέασε τη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών. Υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα που επηρεάζουν αυτές τις καταστάσεις.

-Η οικογένεια του κοριτσιού ζητά απαντήσεις …

Είναι όλοι συντετριμμένοι. Δεν μπορούν να το πιστέψουν και θέλουν απαντήσεις. Αν το παιδί τους μπορούσε να θεραπευτεί και δεν αντιμετωπίστηκε με το σωστό τρόπο.

-Τι πρέπει να προσέχουμε σε μία αμυγδαλίτιδα ;

Θα πρέπει να επισκεπτόμαστε γιατρό για να εκτιμηθεί αν είναι ιογενούς ή μικροβιακής αιτιολογίας για να πάρουμε και την κατάλληλη θεραπεία για να την ξεκινήσουμε γρήγορα. Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι μία επείγουσα και δείχνει ότι πρέπει να πάμε σε γιατρό. Δεν είναι μία κατάσταση όπου καθόμαστε σπίτι και δεν κάνουμε κάτι

-Ποιο είναι το σύμπτωμα που πρέπει να μας ανησυχήσει πολύ ;

Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα, η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, οι ζαλάδες, η δυσκολία στην αναπνοή και το εξάνθημα …


σχετικα αρθρα