current views are: 69

16 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση07:06

ΗΠΑ – Ο Μάικ Πενς και ο «εμφύλιος» στους Ρεπουμπλικάνους – Ο πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ τον «δείχνει» για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ενός Τραμπ …χίλια κακά έπονται

Δημοσίευση 07:06’
Τραμπ

Ενός Τραμπ …χίλια κακά έπονται

Κι όμως, ειπώθηκε και αυτό: «Η ιστορία θα κρίνει τον Τραμπ και θα τον καταστήσει υπεύθυνο για την εισβολή στο Καπιτώλιο», τόνισε ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος του μεγιστάνα κατά την περίοδο της πρωτοκαθεδρίας τους στις ΗΠΑ.

Ο Πενς προέβη στην επίμαχη δήλωση στο πλαίσιο ενός κλειστού γκαλά στην Ουάσινγκτον, και όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει τριγμούς στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «άστραψε και βρόντηξε» κατά του Τραμπ, κατηγορώντας τον πως του έθεσε τον ρόλο της νοθείας στις, χαμένες, όπως τόνισε, εκλογές του 2020.

«Ήταν άδικος: Δεν είχα κανένα δικαίωμα να ανατρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών και τα απερίσκεπτα λόγια του έκαναν έθεσαν εμένα, την οικογένειά μου και όποιον ήταν εκείνη τη μέρα στο Καπιτώλιο σε κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Πενς «λανσάρεται» ως υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024. Είδωμεν…

Εισβολή στο Καπιτώλιο – Πόρισμα-κόλαφος για τον Τραμπ

Τις τελευταίες μέρες του 2022, και προ των δηλώσεων του Πενς, η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου ενέκρινε στην ιστορική τελική έκθεσή της για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο την ποινική παραπομπή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, του δικηγόρου του Τζον Ίστμαν.

Η επιτροπή παρέπεμψε τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, εξαπάτηση των ΗΠΑ, ψευδείς δηλώσεις και παροχή βοήθειας ή παρηγοριάς σε μια εξέγερση, ανακοίνωσε η επιτροπή.

Επιπλέον, τέσσερα μέλη του Κογκρέσου θα παραπεμφθούν επίσης στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με κλήσεις.

Η επιτροπή επέλεξε να προχωρήσει στην παραπομπή του Τραμπ και των υπολοίπων επειδή «η σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος, η σοβαρότητα της πραγματικής βλάβης και η κεντρική θέση του δράστη στον συνολικό σχεδιασμό του παράνομου σχεδίου ανατροπής των εκλογών, μας αναγκάζουν να μιλήσουμε», ανέφερε ο Δημοκρατικός Τζέιμι Ράσκιν.

«Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζον Ίστμαν πιθανότατα παραβίασαν δύο ομοσπονδιακούς ποινικούς νόμους», είπε ο Ράσκιν.

Πρόεδρος επιτροπής: Ο Τραμπ κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020 και το γνώριζε. Αλλά επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία μέσω ενός πολυμερούς σχήματος για να ανατρέψει τα αποτελέσματα και να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας. Δεν είχαμε ποτέ έναν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που να υποκινήσει μια βίαιη προσπάθεια ώστε να εμποδίσει τη μεταφορά της εξουσίας» ανέφερε στις εναρκτήριες δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής για τη διερεύνηση της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, Μπένι Τόμσον και τόνισε ότι οι Αμερικανοί δείχνουν πίστη στους εκλεγμένους αξιωματούχους ότι θα συμμορφωθούν με τους νόμους και θα υποστηρίξουν τα εκλεγμένα αποτελέσματα ωστόσο, ο Τραμπ «έσπασε αυτή την πίστη» του έθνους.

«Στο τέλος, κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον», είπε, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα της επιτροπής ότι ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν «οπλισμένοι και θυμωμένοι».

«Υπάρχει ένας παράγοντας που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικός για την αποτροπή μιας άλλης 6ης Ιανουαρίου – η λογοδοσία», τόνισε ο Τόμσον. «Λοιπόν, σήμερα, πέρα ​​από τα ευρήματά μας, θα δείξουμε επίσης ότι τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει υποδεικνύουν περαιτέρω δράση πέρα ​​από τις εξουσίες αυτής της επιτροπής ή του Κογκρέσου, προκειμένου να διασφαλιστεί η λογοδοσία βάσει του νόμου. Λογοδοσία που μπορεί να βρεθεί μόνο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το έργο αυτής της επιτροπής θα βοηθήσει στην παροχή ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το μέλλον της δημοκρατίας στηρίζεται στα χέρια του αμερικανικού λαού. «Το μέλλον της δημοκρατίας μας βρίσκεται στα χέρια σας. Εναπόκειται στον λαό αυτής της χώρας να αποφασίσει ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη του κοινού. Ποιος θα βάλει την πίστη στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία πάνω από όλα. Ποιος θα τηρήσει το κράτος δικαίου –ανεξαρτήτου του αποτελέσματος».

Αντιπρόεδρος επιτροπής: «Ντροπή» η αδράνεια του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου, Λιζ Τσένι καταδίκασε τις «καθαρά ψευδείς» δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως ανέφερε, επέμενε ότι οι εκλογές είχαν νοθευτεί και «δεν θα δεχόταν το αποτέλεσμα» και χαρακτήρισε «ντροπή» την αδράνεια του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Επίσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Τραμπ λέγοντας πως «κανένας άνθρωπος που θα συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί ποτέ να υπηρετήσει ξανά σε οποιαδήποτε θέση εξουσίας στο έθνος μας. Είναι ακατάλληλος για οποιοδήποτε αξίωμα», τόνισε.

26606644

Επανέλαβε επίσης τα λόγια του προέδρου Μπένι Τόμσον λέγοντας ότι: «Στη δουλειά μας τους τελευταίους 18 μήνες, έχουμε αναγνωρίσει την υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πράκτορες επιβολής του νόμου δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν σοβαρά. Το Καπιτώλιο εισέβαλε, η καταμέτρηση σταμάτησε και οι ζωές των παρευρισκόμενων τέθηκαν σε κίνδυνο. Εκτός από το ότι ήταν παράνομο όπως περιγράφεται στην έκθεσή μας, αυτό ήταν μια απόλυτη ηθική αποτυχία. Και μια ξεκάθαρη παράλειψη καθήκοντος».

«Μεταξύ των πιο επαίσχυντων ευρημάτων αυτής της επιτροπής ήταν ότι ο πρόεδρος Τραμπ κάθισε στην τραπεζαρία έξω από το Οβάλ Γραφείο παρακολουθώντας τη βίαιη εξέγερση στο Καπιτώλιο από την τηλεόραση. Για ώρες, δεν εξέδωσε καμία δημόσια δήλωση που να δίνει εντολή στους υποστηρικτές του να διαλυθούν και να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο, παρά τις επείγουσες ανάγκες του προσωπικού του στον Λευκό Οίκο και δεκάδων άλλων να το πράξουν» ανέφερε η Λιζ Τσένι.

Ζόι Λόφγκρεν: Το μεγάλο ψέμα του Τραμπ ήταν «προμελετημένο και παράνομο»

H βουλευτής των Δημοκρατικών, Ζόι Λόφγκρεν υποστήριξε ότι  η επιτροπή έχει στη διάθεσή της πολλά στοιχεία που μαρτυρούν ότι υπήρξε «μια τεράστια προσπάθεια υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Τραμπ να διαδώσει αβάσιμες κατηγορίες και παραπληροφόρηση σε μια προσπάθεια να πειστούν ψευδώς δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ότι του είχαν κλέψει τις εκλογές»

«Η απόφαση του πρώην προέδρου Τραμπ να ανακηρύξει ψευδώς τη νίκη του στις εκλογές εκείνο το βράδυ δεν ήταν μια αυθόρμητη απόφαση. Ήταν κάτι προμελετημένο. Η επιτροπή έχει στοιχεία ότι ο πρώην πρόεδρος σχεδίαζε να κηρύξει τη νίκη του και παράνομα να ζητήσει να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι ο κ. Τραμπ συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προβαίνοντας σε ψευδείς δηλώσεις που έγιναν στους διαδικτυακούς δωρητές του. Τα έσοδα από τη συγκέντρωση χρημάτων, μάθαμε, έχουν χρησιμοποιηθεί με τρόπους που πιστεύουμε ότι είναι ανησυχητικοί» τόνισε η Ζόι Λόφγκρεν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε εν γνώσει του διεφθαρμένα ψέματα για εκλογική νοθεία, τα οποία υποκίνησαν τους υποστηρικτές του σε βία στις 6 Ιανουαρίου, [και] συνεχίζει να επαναλαμβάνει αυτόν τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι εκλογές κλάπηκαν ακόμη και σήμερα».

Όταν ο Τραμπ επιχείρησε να νοθεύσει τις λίστες εκλογέων

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημόσιας συνεδρίασης  η επιτροπή τόνισε επίσης την προσωπική εμπλοκή του Τραμπ στη νομικά αμφίβολη προσπάθεια να παρουσιάσει ψεύτικες λίστες εκλογέων  σε επτά πολιτείες που έχασε, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εργάστηκε ενεργά για να «διαβιβάσει ψευδή ψηφοδέλτια στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο και στα Εθνικά Αρχεία».

«Τα ψεύτικα ψηφοδέλτια δημιουργήθηκαν από ψεύτικους Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες στις 14 Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που οι πραγματικοί, πιστοποιημένοι εκλέκτορες σε αυτές τις Πολιτείες συνεδρίαζαν για να ψηφίσουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δικαστικές διαφορές που σχετίζονται με τις εκλογές είχαν τελειώσει σε όλες ή σχεδόν σε όλες αυτές τις πολιτείες και οι δικηγόροι των εκλογών του Trump Campaign συνειδητοποίησαν ότι οι πλαστές λίστες εκλογέων ήταν αδικαιολόγητες για οποιονδήποτε λόγο και πιθανόν να ήταν παράνομες», δήλωσε το μέλος της επιτροπής, εκπρόσωπος Adam Schiff.

«Παρά αυτές τις ανησυχίες και τις ανησυχίες ατόμων στο Γραφείο του Συμβούλου του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Τραμπ και άλλοι προχώρησαν σε αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Η επιτροπή έχει στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα «εσκεμμένα ψευδή» πιστοποιητικά του Κολλεγίου «διαβιβάστηκαν σε πολλούς αξιωματικούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Η απόφαση για τον Τραμπ έρχεται έπειτα από 18 μήνες έρευνας και εκρηκτικών αποκαλύψεων για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Εκείνη την ημέρα που οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας όπως και ο ίδιος ότι στις προεδρικές εκλογές του 2020 του «έκλεψαν» την νίκη επί του Τζο Μπάιντεν, επέδραμαν κατά της έδρας του Κονγκρέσου στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας ένα τεράστιο ωστικό κύμα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

 


σχετικα αρθρα