current views are: 2

6 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση08:01

Ιράν: Έντονη δυσφορία και απειλές προς το Ελιζέ για τα σατιρικά σκίτσα του Αλί Χαμενεΐ στο Charlie Hebdo

Με αντίποινα προειδοποιεί το Ιράν την κυβέρνηση των Παρισίων για τα σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον ανώτατο θρησκευτικό του ηγέτη.

Δημοσίευση 08:01’
jm khamenei

Με αντίποινα προειδοποιεί το Ιράν την κυβέρνηση των Παρισίων για τα σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον ανώτατο θρησκευτικό του ηγέτη.

Με αντίποινα προειδοποιεί το Ιράν την κυβέρνηση των Παρισίων μετά την δημοσίευση σκίτσων που απεικονίζουν με αμφιλεγόμενο τρόπο τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».

Χθες, ο γαλλικός Τύπος δημοσίευσε δεκάδες γελοιογραφίες σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος, που συγκέντρωσε η διεύθυνση της εφημερίδας, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, για να επιλέξει το καλύτερο σκίτσο που θα κοσμεί το εξώφυλλό της, στις 7 Ιανουαρίου.

jm-khamenei

Πριν από οκτώ χρόνια εκείνη την ημέρα, η γαλλική σατιρική εφημερίδα δέχτηκε επίθεση τρομοκρατών ως αντίποινα για τις γελοιογραφίες της που θεωρήθηκαν προσβολή για τον προφήτη Μωάμεθ. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους με τη Γαλλία να βυθίζεται στο πένθος.

Η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει οργή στις μουσουλμανικές χώρες και οι επιθέσεις του 2015 είχαν δημιουργήσει μεγάλο κίνημα υποστήριξης προς το Charlie Hebdo σε ολόκληρο τον κόσμο.

ali_1

Οκτώ χρόνια μετά, η γαλλική σατιρική εφημερίδα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει ένα ειδικό τεύχος που θα υποστηρίζει με θέρμη το «τσουνάμι» αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, βάζοντας στο μάτι το θεοκρατικό καθεστώς του Αλί Χαμενεΐ.

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με την δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμένα. Έχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», προσθέτει.

Το σκίτσο που ξεχώρισε από τα 300 που έλαβε η διεύθυνση της σατιρικής εφημερίδας από διάφορες χώρες όπως Ιράν, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σενεγάλη και Αυστραλία, παρουσιάζει μία ολόγυμνη γυναίκα με τα πόδια ορθάνοιχτα και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της.

charlie_h

Αυτό το εξώφυλλο θα κοσμεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Charlie Hedbο» που θα κυκλοφορήσει μεθαύριο στα περίπτερα.

Το εκκεντρικό αν μη τι άλλο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο: «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε», είναι αφιερωμένο στο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Η σατιρική εφημερίδα ήθελε να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή της στους Ιρανούς και κυρίως στις γυναίκες, που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να διατρανώσουν την αντίθεσή της στην σκληρή πολιτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Όλα ξεκίνησαν όταν η «αστυνομία ηθών» αντέδρασε με εξαιρετική αυστηρότητα απέναντι στη νεαρή Μαχσά Αμινί, η οποία ξυλοκοπήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της και τελικά έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

«Στο πλαίσιο του ειδικού τεύχους της 7ης Ιανουαρίου», για την αιματηρή επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo το 2015, η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα έσπευσε να υποστηρίξει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται τους τελευταίους τέσσερις μήνες ύστερα από τον άδικο θάνατο της 22χρονης Κουρδοιρανής Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» για παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 503 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά των ιρανικών αρχών επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το εξώφυλλο του τεύχους της 7ης Ιανουαρίου της εφημερίδας «Charlie Hebdo» είναι το πιο αστείο και κακό για το ιρανικό καθεστώς

Για να επιλεγεί το καλύτερο εξώφυλλο, η σατιρική εφημερίδα έδωσε σαφείς οδηγίες: η γελοιογραφία που απεικονίζει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν η πιο «αστεία και κακή».

«Οι σκιτσογράφοι και οι γελοιογράφοι έχουν καθήκον να βοηθήσουν τους Ιρανούς καθώς αγωνίζονται για την ελευθερία τους, γελοιοποιώντας αυτόν τον θρησκευτικό ηγέτη που αντιπροσωπεύει το παρελθόν και ρίχνοντάς τον στον κάδο σκουπιδιών της ιστορίας», ήταν η συμβουλή της διεύθυνσης της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον Riss, διευθυντή σύνταξης του «Charlie Hebdo», το ιρανικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και η σατιρική εφημερίδα έπρεπε να το καλύψει.

«Θέλαμε σκίτσα από όλο τον κόσμο και να μην εγκλωβιστούμε στη γαλλοκεντρική σκέψη», είπε ο Riss, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να δείξουμε «την οπτική ποικιλομορφία της ιρανικής αντιπολίτευσης».

Η σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας έχει γίνει στόχος τριών τρομοκρατικών επιθέσεων: το 2011, το 2015 και το 2020. Όλες αυτές υποτίθεται ότι ήταν αντίποινα για τις γελοιογραφίες που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς απεικονίζοντας με αμφιλεγόμενο τρόπο τον προφήτη Μωάμεθ.


σχετικα αρθρα