current views are: 227

22 Μαΐου 2023
Δημοσίευση12:11

Ήταν ένα σοκ που δεν ξεπερνιέται με τίποτα!

Χθες οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή απάντηση για το ποια κυβέρνηση θέλουν και ποιόν πρωθυπουργό. Αν δεν το κατάλαβαν κάποιοι -και από ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να το καταλάβουν.

Δημοσίευση 12:11’

Χθες οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή απάντηση για το ποια κυβέρνηση θέλουν και ποιόν πρωθυπουργό. Αν δεν το κατάλαβαν κάποιοι -και από ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να το καταλάβουν.

Ήταν ένα σοκ! Ένα σοκ για όλους! Ποιος να το περίμενε! Μήπως το περίμενε άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου ήταν καθισμένοι σε ροζ συννεφάκια και είχαν από μόνοι τους εγκλωβισθεί στο παραμύθι ότι η εικόνα που παρουσίαζαν οι εταιρείες μετρήσεων και τα “πετσωμένα” ΜΜΕ ήταν στημένη. Πίστευαν ή έτσι έδειχναν ότι μπορούσαν να ανατρέψουν τη δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας…

Μα μήπως το περίμεναν και στη ΝΔ; Ούτε κατά διάνοια. Στην Πειραιώς επικρατούσε μεν αισιοδοξία τις τελευταίες ημέρες αλλά αυτό που συνέβη χθες, δεν μπορούσαν να το φανταστούν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα! Μιλούσα νωρίς το απόγευμα με έναν παράγοντα στο Μαξίμου ο οποίος γνωρίζοντας τα exit polls, μου λεγε πως η διαφορά να καθόταν στις 10 μονάδες. Όταν όμως η διαφορά εκτοξεύτηκε στις 21 μονάδες – με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα-μου είπε “πάει, θα σκίσω τα πτυχία μου με αυτό που συμβαίνει”!

Ακόμα και οι δημοσκόποι που τόσες μέρες πρόβλεπαν 5 ή 6, άντε το πολύ 7 μονάδες, από ένα σημείο και μετά παρακολουθούσαν άφωνοι τις σοκαριστικές εξελίξεις οι οποίες τους είχαν ξεπεράσει!
Χωρίς πλάκα, αν κάποιος χθες έπρεπε να καταγγείλει τις εταιρείες μετρήσεων, θα ήταν χωρίς αμφιβολία η ΝΔ! Γιατί; Απλώς και μόνο γιατί τα exit polls τους, έδιναν στις 7 το απόγευμα μέχρι 12 μονάδες διαφορά και όχι μέχρι 21 όπως αποδείχθηκε τελικά!

Τα πρώτα λοιπόν συμπεράσματα: Χθες οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή απάντηση για το ποια κυβέρνηση θέλουν και ποιόν πρωθυπουργό. Αν δεν το κατάλαβαν κάποιοι -και από ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να το καταλάβουν, για παράδειγμα, ούτε στο ΚΚΕ ούτε στο Μέρα25 που και πάλι έλεγαν τα ίδια ξεπερασμένα τσιτάτα – τότε κακό του κεφαλιού τους. Οι πολίτες όμως έδειξαν με πολύ σαφή τρόπο ότι θέλουν συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δηλαδή τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να το καταλάβουν;

Χθες επίσης έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για να αποκτήσει ξανά η χώρα αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε στη ΝΔ επιπλέον μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2019. Απίστευτο, μετά από τέσσερα χρόνια κυβερνητικής θητείας στην οποία μόνο οι 7 πληγές του Φαραώ δεν την έτυχαν…

Και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως στόχο να είναι πρώτο κόμμα, υπέστη μια συντριπτική ήττα. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος! Τέτοια συντριβή δεν έχει υποστεί μεταπολεμικά κανένα κόμμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Κι αυτό πολύ απλά οι πολίτες απέρριψαν την τοξικότητα, τον διχαστικό του λόγο, την καταστροφολογία, την εκστρατεία του γκρίζου και της…”μαύρης αγκινάρας”!

Να σημειωθεί δε ότι αν οι εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία θα είχε μια πρωτοφανή αυτοδυναμία που πιθανότατα με το μπόνους των 40 εδρών θα ξεπερνούσε τους 185 βουλευτές! Για αυτό και το αποτέλεσμα των εκλογών απέδειξε γιατί η απλή αναλογική αποτελεί νάρκη ακόμη και για τους εμπνευστές της, αφού ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε ποτέ να διαμορφώσει πρόταση διακυβέρνησης και κάθε λίγες μέρες άλλαζε θέση για το ποια κυβέρνηση θα πρότεινε.

Τη μια μιλούσε για «προοδευτική διακυβέρνηση» με ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκη, ΚΚΕ και την άλλη για «κυβέρνηση ανοχής» και κατόπιν για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Με λίγα λόγια τρικυμία εν κρανίω… Αναδείχθηκε έτσι με ακόμη πιο σαφή τρόπο γιατί η επαναφορά ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, δεν υπηρετεί κάποιο κομματικό στόχο, αλλά την ανάγκη να έχει η χώρα μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας.

Φυσικά κερδισμένος από τις χθεσινές εκλογές δεν είναι μόνο η ΝΔ. Είναι και το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο κ. Ανδρουλάκης που είδε να καρποφορεί τελικά ο διμέτωπος αγώνας του ή για να το λέμε καλύτερα η πολεμική του κυρίως κατά του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό γιατί με τη στρατηγική του αυτή κατάφερε να επαναπατρίσει στο μαντρί σκληρούς αντιδεξιούς ψηφοφόρους και να εισπράξει τουλάχιστον τρεις πολύτιμες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει τώρα όλες τις δυνατότητες να επανέlθει στο κέντρο της πολιτικής ζωής και να αναδειχθεί σταθερά σε καθοριστικό πόλο που θα επιφέρει εκλογική αφαίμαξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολλά χρονικά περιθώρια για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες και οι οιωνοί για εκείνον είναι εφιαλτικοί. Όλα δείχνουν πως το χειρότερο σενάριο είναι η μόνη προοπτική του. Και όλα επίσης δείχνουν πως στο μέλλον οι βασικοί μονομάχοι θα είναι πιθανότατα μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η “κανονικότητα” της Μεταπολίτευσης επιστρέφει στην πολιτική ζωή. Ε καιρός ήταν!