current views are: 37

10 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση17:38

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με την Εύα Καϊλή – Τα σενάρια για τη σύλληψή της – Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις

Οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος.

Δημοσίευση 17:38’
Καϊλή

Οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος.

Τις τελευταίες ώρες  εξελίσσεται  ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες για την τύχη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για χρηματισμό από το Κατάρ.

Την Κυριακή, τελικά και όχι σήμερα, πριν τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών αρχών του Βελγίου για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ, η οποία «ταλανίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την εκ των αντιπροέδρων, Εύα Καϊλή, να βρίσκεται υπό «προσωρινή κράτηση» και να έχει περάσει τη νύχτα σε κελί, όπως έγραψε η L’ Echo. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου για την υπόθεση.

Οι πληροφορίες φθάνουν με το σταγονόμετρο. Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδουν τα Βελγικά Μέσα Ενημέρωσης, έχουν συλληφθεί πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών που κρατούνται ή έχουν συλληφθεί είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, ακόμα δεν είναι γνωστό αν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγήτης σε σύλληψη.

 

Οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εισαγγελίας και με όσα γράφονται στον ελληνικό Τύπο, η ίδια οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος. Συνεπώς, θα πρέπει ο εισαγγελέας να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε επίσης ο δικαστής να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα μέχρις ότου στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου. Είναι μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσε για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα συνεχιστεί η κράτηση, αν υπάρξουν ισχυρά στοιχεία που να δικαιολογούν το αυτόφωρο για την κα Καϊλή. Λέγεται σε ορισμένα δημοσιεύματα ότι βρέθηκαν και στο σπίτι της σακούλες με μετρητά χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ποσό. Επίσης φέρεται να υπάρχει και η εμπλοκή κάποιου άλλου ανθρώπου που προσπάθησε να φύγει με τις τσάντες αυτές. Σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo αυτός ο άνθρωπος είναι ο πατέρας της.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει πολλά πλοκάμια. Έχουν συλληφθεί ακόμη τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της, ο οποίος εργάζεται στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής. Ήταν πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του ανθρώπου που θεωρείται “κλειδί” της υπόθεσης, δηλαδή του πρώην ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας Πιέρο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος έχει επίσης οδηγηθεί στα κρατητήρια της βελγικής εισαγγελίας.

Η απόφαση της διαγραφής της Εύας Καϊλή έγινε για πολιτικούς λόγους, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως είπε, ήδη με τις τελευταίες διαφοροποιήσεις της είχε ενημερώσει την επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις το ποτήρι ξεχείλισε.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα στην Ελλάδα, ενώ το σκάνδαλο φαίνεται να αφορά σε σημαντικό βαθμό και την Ιταλία. Τα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν εκτενέστερα για την θύελλα που έχει ξεσπάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, εφόσον τα 4 πρώτα ονόματα που ήρθαν στην επιφάνεια είναι Ιταλών.

Κατηγορίες για διαφθορά

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι εκτιμήσεις ότι ο Παντζέρι είναι το πρόσωπο κλειδί προκύπτουν από το γεγονός ότι στο σπίτι του φέρεται ότι βρέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση που έγινε χτες στην Ιταλία συνελήφθησαν η γυναίκα του και η κόρη του. Με μεγάλο συνδικαλιστικό παρελθόν σε εργασιακά θέματα, μετά τη λήξη της θητείας του το 2019, ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity», με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο τιμητικό και όχι εκτελεστικό διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης ΜΚΟ «Fight Impunity», μετείχαν τιμητικά προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και οι πρώην επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φεντερίκα Μογκερίνι, οι οποίοι παραιτήθηκαν εχθές το βράδυ από αυτό το τιμητικό αξίωμα, μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στο σκάνδαλο. Στο ίδιο συμβούλιο εμφανίζονται και άλλες προσωπικότητες.

Οι βελγικές αρχές έκαναν έλεγχο σε 16 κατοικίες και φέρεται να εμπλέκονται περισσότερα άτομα στην υπόθεση. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν και να δέσουν την υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες. Τώρα οι έρευνες εμπλέκουν και συνεργάτες δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών, της Μαρία Αρένα, μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Μάρκου Καράμπελα, αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειδωθεί τα γραφεία των βοηθών τους, όπως έχει κλειδωθεί και το γραφείο της κυρίας Καϊλή. Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ αλλά διεγράφη και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Το μεσημέρι της Κυριακής  οι ανακοινώσεις

Αύριο, πριν τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών αρχών του Βελγίου για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ, η οποία «ταλανίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την εκ των αντιπροέδρων, Εύα Καϊλή, να βρίσκεται υπό «προσωρινή κράτηση» και να έχει περάσει τη νύχτα σε κελί, όπως έγραψε η L’ Echo.Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου για την υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Η προσαγωγή

Το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

Παρόλο που η έρευνα που προηγήθηκε της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν αποτέλεσμα μηνών, οι εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι καταιγιστικές. Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εάν η κ. Καϊλή είχε προσαχθεί ή συλληφθεί από τις βελγικές αρχές, καθώς οι πληροφορίες από βελγικά μέσα ενημέρωσης ήταν αντικρουόμενες.

Όπως έμαθε το protothema.gr από τις Βρυξέλλες, σε αυτό το στάδιο της έρευνας ο όρος «σύλληψη» δεν είναι ο ακριβής, καθώς στο Βέλγιο η διαδικασία αναφέρεται ως «κράτηση μέχρι την ακρόαση του υπόπτου».

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η κυρία Καϊλή στερείται της ελευθερίας της μέχρι να καταθέσει ως ύποπτη για τις πράξεις που τις καταλογίζονται ενώ για να συλληφθεί και επισήμως θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα εντός 48 ωρών, αλλιώς θα αφεθεί ελεύθερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ’ αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η κυρία Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσαγωγή της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, η οποία διανυκτέρευσε σε κρατητήριο, έγινε έπειτα από τουλάχιστον 16 στοχευμένες επιχειρήσεις των βελγικών αρχών, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε μέχρι χθες η κυρία Καϊλή, ζήτησε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Παράλληλα και όπως μεταδίδει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ από τις Βρυξέλλες, οι αρχές του Κατάρ ερευνούν τον πρεσβευτή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση , Αμπντολαζίζι μπιν Αχμέντ Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στο στην υπόθεση χρηματισμού.

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η κυρία Καϊλή

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως θεσμικό όργανο, να μην προβαίνει σε επίσημες δηλώσεις όσο διαρκεί η έρευνα, ωστόσο, σύμφωνα με τον έτερο αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη, υπάρχει έντονη κινητικότητα για την καθαίρεση της κ. Καϊλή. Κάτι που ζητούν και οι Πράσινοι, καθώς η συμπρόεδρος της εν λόγω πολιτικής ομάδας Τερέζα Ράιντκε τόνισε ρητά ότι η κυρία Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της, ενώ έχει ήδη διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόωρη λήξη καθηκόντων, (την καθαίρεση δηλαδή της κυρίας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Σώματος), η Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ η οποία απαρτίζεται από τον/την πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων) μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.

Όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων, η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής

 

 


σχετικα αρθρα