current views are: 10

15 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση09:50

Καιρός: Καταστροφικές καταιγίδες στην Κρήτη – Σε «συναγερμό» Ρόδος και Κάρπαθος – Ισχυρές συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ρόδο, Κάρπαθο, Επτάνησα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία.

Δημοσίευση 09:50’
yrosnj1665828115842 scaled

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ρόδο, Κάρπαθο, Επτάνησα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία.

Σε χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρθηκε στα 3 νησιά τα οποία θα πλήξει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες με τις προβλέψεις του να επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής κατά το ένα τρίτο:

«Με το βαρομετρικό χαμηλό να συνεχίζει να εμφανίζει μεγάλη δυναμική και να κινείται πλέον προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της επικράτειας, θα κυλήσει η σημερινή ημέρα. Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει πολύ ισχυρές βροχές – καταιγίδες αρχικά στην Κρήτη, με τα φαινόμενα βαθμιαία μέσα στην ημέρα να επεκτείνονται προς την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Χρειάζεται προσοχή σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα μέχρι και αύριο πρωί προς μεσημέρι».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Να τονίσουμε, τέλος, ότι η θέση αυτή του βαρομετρικού χαμηλού, δηλαδή προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα προκαλέσει μεγάλη διαφορά πίεσης (έντονη βαροβαθμίδα) που, με τη σειρά της, θα ενισχύσει τους βοριάδες στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικάμ οι οποίοι θα φτάσουν σε εντάσεις τα επίπεδα θυέλλης (8 μποφόρ, ίσως τοπικά και παραπάνω)».

Βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας προς τη χώρα προκαλεί έντονη μεταβολή του καιρού έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη δυτική και τη νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα θα είναι κατηγορίας 4 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Από το πρωί βροχές θα πλήξουν το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τα ορεινά της Κρήτης. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Επτάνησα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία.

Λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη και στο πλαίσιο αυτό, θα ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.


σχετικα αρθρα