Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κοζάνη – Πλημμύρες σε Καλαμπάκα, Μύκονο, κατολισθήσεις στη Σαντορίνη
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Τρίτη τη χώρα μας. Χθες, ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική προκαλώντας πλημμύρες και δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή στη ΝΑ Ευρώπη, που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται σήμερα να αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς την χώρα μας.
Ξαφνική καταιγίδα στην Αθήνα το μεσημέρι
Η ξαφνική καταιγίδα ξέσπασε στο κέντρο της Αθήνας με τους δρόμους να γίνονται αδιάβατοι και τους πεζούς να τρέχουν να προφυλαχτούν. Αυτή την ώρα βρέχει καταρρακτωδώς στην Δάφνη, στο Φάληρο, στην Ηλιούπολη, στην Καλλιθέα, στο Κερατσίνι, στο Ψυχικό, στο Χολαργό, στο Νέο Κόσμο, στη Νέα Σμύρνη και στους Αμελόκηπους.
Ορμητικά νερά στο Κερατσίνι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, έχουν σχηματιστεί ποτάμια νερού στο Κερατσίνι. Τα ορμητικά νερά παρασέρνουν ό,τι βρίσκουν στο περάσμά τους και η εικόνα στην περιοχή είναι χειρότερη από χθες.
Καθίζηση δρόμων στο Γκάζι, τον Πειραιά και το Κερατσίνι
Απίστευτες εικόνες καταγράφονται στην Καλαμπάκα από ισχυρό μπουρίνι που πλήττει την περιοχή
Στο βίντεο που εξασφάλισε το newpost.gr, φαίνεται το λεωφορείο της γραμμής 051, που κάνει τη διαδρομή από τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού μέχρι την Ομόνοια και αντίστροφα (μέσω Ακαδημίας Πλάτωνος) να έχει γεμίσει με νερά στο εσωτερικό του.
Πλημμύρισαν τα σοκάκια της Μυκόνου
Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, πλημμύρισαν τα σοκάκια της Μυκόνου, ενώ υδροστρόβιλος δημιουργήθηκε κοντά στην περιοχή του Καλαφάτη.
Η εικόνα από το λιμάνι της Μυκόνου το πρωί της Τετάρτης αποτυπώνει την ένταση των φαινομένων.
Subscribe YOUTUBE: https://t.co/y9rHo4FAFw
Waterspout off the coast of Mykonos. Greece pic.twitter.com/W9DXDNLSll— BRAVE SPIRIT (@Brave_spirit81) August 24, 2022
Welcome to sunny Mykonos. pic.twitter.com/KY1yek3Urp
— Hastati100 (@Hastati100) August 24, 2022
Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη
Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Καρδίτσα και Τρίπολη.
Στην πόλη του Αγρινίου από πτώση κολώνας της ΔΕΗ ακινητοποιήθηκε όχημα και εγκλωβίστηκαν δύο άτομα.
Την ίδια ώρα κεραυνός σκότωσε κοπάδι προβάτων στο Μέτσοβο. Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθέας, έπεσαν βράχοι. Στην περιοχή του δήμου Παλαμά, χαλάζι κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες.
Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας
Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας, της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.
Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντας προκειμένου χωρίς χρονοκαθυστερηση να διατεθεί εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό για την βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα να υπάρξουν αποζημιώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες που πλημμύρησαν οι κατοικίες και τα καταστήματα τους. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή έζησε ένα πρωτοφανές φαινόμενο όπου μέσα σε 50 λεπτά έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, καταστήματα υπόγεια ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες από την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες, δηλαδή έως στις 22 Φεβρουαρίου 2023.
Σαντορίνη: Κατολισθήσεις στο λιμάνι
«Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι θα κινηθούν στους δρόμους» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός αναφορικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται σε όλη την χώρα το επόμενο 48ωρο.
Αυτή την ώρα Άγιος Γεώργιος Περίβολος Σαντορίνη ️ ️ pic.twitter.com/ZdonEwd6JL
— Manos (@man_spyr) August 24, 2022
Από το πρωί της Τετάρτης, επικρατούν πολύ έντονα φαινόμενα στην Σαντορίνη, ανέφερε ο κ. Αρτοποιός. «Έχουμε κινητοποιήσει 5 οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις και στο λιμάνι, χωρίς προβλήματα στην ναυσιπλοΐα, αλλά χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί» τόνισε ο κ. Αρτοποιός ενώ όπως είπε υπάρχουν και διακοπές ρεύματος.
«Έχουμε αναπτύξει σε όλο το παραλιακό μέτωπο, στην λεωφόρο Μαραθώνος, στην Ποσειδώνος, την Βουλιαγμένης, 15 οχήματα προληπτικά ούτως ώστε να επέμβουμε αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο εγκλωβισμό ατόμου σε αυτοκίνητο. Εφιστούμε την προσοχή, μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους. Καλύτερα να χάσουμε 2 ώρες σταθμευμένοι στα δεξιά του δρόμου παρά να κινδυνέψει η σωματική μας ακεραιότητα. Κάθε κατάσταση πριν γίνει ανεξέλεγκτη μπορούμε να την ορίσουμε. Αν ένας δρόμος πλημμυρίσει με 30-40 πόντους νερό, μπορεί η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη και να μην ορίζουμε το αυτοκίνητό μας. Και ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τους κεραυνούς, είναι μέσα στο αυτοκίνητό μας» συμπλήρωσε.
Να μην εφησυχάζουμε ειδικά για αυτό το 48ωρο, επανέλαβε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παροδικά, αλλά χθες χρειάστηκε μόλις μια ώρα για να πέσουν 40 χιλιοστά βροχής. Να μην επιχειρήσουμε να διασχίσουμε κάποιοι χείμαρρο ή πλημμυρισμένο δρόμο για να αποφύγουμε κάθε εγκλωβισμό προειδοποίησε και συνέστησε να μην παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας κάτω από δέντρα που έχουν πάρει κλίση καθώς μπορεί να υπάρξουν πτώσεις από τα έντονα φαινόμενα.
Καλαμπάκα: «Βούλιαξε» η πόλη
Απίστευτες εικόνες καταγράφονται στην Καλαμπάκα και στην ευρύτερη περιοχή από το ισχυρό μπουρίνι που την πλήττει από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου 2022.
Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, κεντρικοί δρόμοι της πόλης βυθίστηκαν στο νερό, πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.
Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και πέριξ της πόλεως, ενώ αιωνόβιος πλάτανος έσπασε και έκοψε στα δυο το δρόμο προς Διάβα.
Ισχυρή σύσταση Στυλιανίδη: «Όχι στις μετακινήσεις αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος»
Την προσοχή των πολιτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, εφιστά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.
Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε για τις επόμενες ημέρες, ως και την Παρασκευή, η κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα ενταθεί.
«Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ιδίως για την αποτροπή εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Οι συστάσεις προς τους πολίτες
Ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς. Ποτέ δεν διασχίζουμε ορμητικά νερά και χειμάρρους (τις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις) πεζή ή με όχημα. Ποτέ, για κανέναν λόγο!
ολες οι ειδησεις
- Αλβανία: Πυροβολισμοί σε τηλεοπτικό σταθμό με έναν νεκρό (Βίντεο)
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα 2023
- Απίστευτο και όμως Ελληνικό: 90χρονος υπέβαλε μήνυση γιατί τα σωστικά συνεργεία μπήκαν στο χωράφι του στα Τέμπη!
- Αγνώριστη η Ελένη Φουρέιρα: Δημοσίευσε φωτογραφίες με ξανθά μαλλιά
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr