current views are: 75

17 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση18:45

Κακοκαιρία Daniel: 17.000 ζώα και περίπου 2.000 πτηνά έχουν μέχρι στιγμής περισυλλέξει οι Αρχές – «Βόμβα» για τη δημόσια υγεία

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τον αριθμό των ζώων που έχουν εντοπιστεί νεκρά μέχρι στιγμής.

Δημοσίευση 18:45’

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τον αριθμό των ζώων που έχουν εντοπιστεί νεκρά μέχρι στιγμής.

Στην καθημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μας ενημερώνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί σχετικά με την κατάσταση που άφησε πίσω της η θεομηνία Daniel.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τον αριθμό των ζώων που έχουν εντοπιστεί νεκρά μέχρι στιγμής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση:

Καλησπέρα σας. Από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, η επιχείρηση αποκομιδής των νεκρών ζώων.
Στην προσπάθεια αυτή, που είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξακολουθούν να συμβάλουν 40 στελέχη του ελληνικού στρατού, αλλά και ιδιώτες, τους οποίους θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων νεκρών ζώων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου: 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά.
Σημειώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμη  υποχωρήσει τα νερά, είτε γιατί οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές, εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες  Τρικάλων και Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των συλλεχθέντων νεκρών ζώων, είναι οι ακόλουθοι: αιγοπρόβατα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 37.007 νεκρά ζώα. Όταν λέμε διαχειριστεί, εννοούμε ότι αυτά έχουν οδηγηθεί στην πλειοψηφία τους σε καύση είτε σε υγειονομική ταφή.
Για τα χοιρινά, μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 16.460 ζώα. Για τα βοοειδή, έχουμε διαχειριστεί 148 νεκρά ζώα. Για τα πτηνά, έχουμε διαχειριστεί 50.515 νεκρά πτηνά.
Να σημειώσω ότι οι επαφές των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με πληγέντες παραγωγούς συνεχίζονται σε όλη την Περιφέρεια, τόσο από εμένα όσο και από τον συνάδελφο, τον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη και τον Γενικό μας Γραμματέα, τον Γιώργο Στρατάκο.
Θέλω επίσης  να σας ενημερώσω ότι χθες συναντήθηκα με τους αλιείς του Παγασητικού Κόλπου μετά από αίτημά τους και με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, όπου μου εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να κάνουν τη χρήση των αλιευτικών τους εργαλείων και να ασκήσουν δηλαδή την αλιευτική τους δραστηριότητα μετά τη θεομηνία. Και αυτό οφείλεται, λόγω των φερτών υλικών, κυρίως δέντρων και ξύλων που υπάρχουν στην επιφάνεια της θάλασσας σε πολλά σημεία.
Όπως είπα στους ίδιους αλλά και σε δηλώσεις μου αργότερα, το Υπουργείο μας εξετάζει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να τους στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που δεν θα έχουν εισόδημα.
Θέλω να διευκρινίσω, επειδή από κάποιες πλευρές υπήρξε μια λάθος ερμηνεία των δηλώσεών μου, ότι  σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού.
Το μόνο πρόβλημα που υφίσταται είναι η στέρηση της δυνατότητος στους αλιείς να ασκήσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα απρόσκοπτα, λόγω του ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αλιευτικά τους εργαλεία, λόγω των φερτών υλικών που προανέφερα.
Να τονίσω επίσης ότι από αύριο, μάλλον από σήμερα ήδη ο Υπουργός μας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου αύριο το πρωί ξεκινά μία σειρά επαφών προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.
Αύριο θα μιλήσει για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, όπου μετά από πρωτοβουλία του θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των ζημιών που έχουν γίνει στον θεσσαλικό κάμπο και στον Έβρο από τις πυρκαγιές. Μάλιστα θα παρουσιαστεί και φωτογραφικό υλικό και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, μία φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις.
Προετοιμάζοντας το έδαφος ο Υπουργός, ο κ. Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Ο κ. Αυγενάκης θα συναντηθεί επίσης με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο, όπως και τους άλλους συναδέλφους του Υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία για να δουν από κοντά ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έχουν γίνει.
Την Τρίτη, ο Υπουργός θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία, όπου θα θέσει και πάλι το ζήτημα της βοήθειας προς τη χώρα μας. Στην αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέχουν εκτός από τον Υπουργό και οι Γενικοί Γραμματείς Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός κ. Αυγενάκης θα βρεθεί και πάλι εδώ στη Θεσσαλία.
Σας ευχαριστώ.

σχετικα αρθρα